top of page

Izrael az élen – az európai vezetők tovább bénáznak * Kína kétmillió katonája harcra kész

Izrael az élen – az európai vezetők tovább bénáznak


NÉMETORSZÁG TÖRTÉNELMI FELELŐSSÉGE MIATT JOBBAN TÁMOGATJA AZ IZRAELI OLTÁSI PROGRAMOT, MINT A SAJÁTJÁT

Oltásügyben egyre több a bizonytalanság, de ha mindaz igaz, amit a hírcsatornákból hallunk, akkor el kell gondolkodnunk néhány dolgon. A vírusjárvány egyre nehezebb helyzetbe hozza azokat a politikai erőket, amelyek mindenféle hozzáértés híján kívánnak embereket vezetni. Addig, amíg csak a háttérhatalom utasításait kellett visszhangozni, megismételni, nem kellett túl nagy kockázatot vállalni a politikai vezetői beosztásokban. A veszélyhelyzetek azonban (függetlenül attól, hogy tervezettek, vagy véletlen következmények) embert kívánnak a gátra. Szinte hihetetlen, hogy mai világunkban mégis előfordulnak olyan esetek, amikor nem elég csak jól kommunikálni egy hírt, hanem valódi cselekvésre is szükség van. Jól látható módon az európai kormányzatok döntő többsége a sokat várt oltási kampányba is belebukik. A bénázásnak két oka van: a vezetők alkalmatlansága és a valódi állam elképesztő mértékű gyengülése.

A kommunikációra épülő politizálás elhozta a nyolc általánossal rendelkező vezetők hosszú sorát, akik sem szakmai, sem vezetői kvalitásokkal sem rendelkeznek. Tőlük az ideges kapkodáson és a másra mutogatáson kívül semmit sem várhat az ember. Fő munkájuk a náluk sokkal kompetensebbek által feladott „házi feladatok” elvégzése maradt. Ezekkel a kompetensekkel pedig az a nagy baj, hogy senki sem választotta meg őket, s az érdekeik egyáltalán nincsenek is összhangban az emberi társadalmat alkotó emberek értékrendjével és életelképzeléseivel. A kiszolgáló politikai elitek felszámolták az állam korábbi képességeit, és azt látjuk, hogy a mai modern államok a magánszektor nélkül már egyetlen komoly feladatot sem tudnak elvégezni.

Izraelben a sikeres és gyors oltási kampány kulcskérdés a kormányfő, Benjámin Netanjahu számára a közelgő választások előtt. Mivel korábban rengeteg bírálat érte a járvány kezelése miatt, egy sikeres oltási kampánnyal próbálja elérni, hogy helyreállítsa a sikeres és hatékony vezetőről kialakított képet. Izrael világelső lett a globális oltóversenyen azzal, hogy hatékony egészségügyi rendszere mellett 24/7 névvel egy katonai jellegű immunizációs akciót indított. 1,4 millió izraeli már megkapta a Pfizer / BioNTech oltását, így a kormányzat a 8,7 milliós populáció közel hatodát immunizálta kevesebb mint három hét alatt. Csak hétfőn csaknem 146 000 ember kapta meg az oltást, amely több, mint Olaszország, Spanyolország és Kanada eddigi összes beoltottja. Az izraeliek katonai akcióként fogják fel az oltási kampányt és ennek megfelelően a hadsereg és a tartalékosok fontos szerepet játszottak az eddigi eredmények elérésében. Az ország lakosságának mintegy 12 százaléka már beoltásra került, míg az Egyesült Államok lakosságának még csak egy százaléka kapta meg az első adagot. A folyamat várhatóan tovább fog gyorsulni, mert az ország eddig csak a Pfizer / BioNTech vakcinákat alkalmazta, de a Modernával és az AstraZenecával kötött megállapodások még hatékonyabbá tehetik a folyamatot.

Az ország a 60 éven felülieket helyezi előtérbe, de lehetővé teszi a fiatalabb generáció beoltását is. Az adott oltási központban a megmaradt készleteket azoknak a fiataloknak adják, akik véletlenül az injekciós központ környékén tartózkodnak, így egyetlen injekció sem vész kárba. A módszernek köszönhetően több mint 100 000 húsz és negyven év közötti izraeli fiatal kapott oltást. Ezenkívül Izraelben digitális „zöld útlevelet” ígérnek a beoltott állampolgároknak. Ez az okmány lehetővé teszi számukra, hogy felmentést kapjanak bizonyos zárolási szabályok alól, miután mindkét adag vakcinával beoltották őket.

Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium főigazgatója elmondta, hogy Izrael lakosságának körülbelül ötöde a követő oltást is meg fogja kapni a hónap végéig, ami már érezhető hatást fog gyakorolni a járvány alakulására. Néhány nővérnek sikerült növelnie a hatékonyságot azzal, hogy az egyes injekciós üvegekből hat adagot vett ki, a meghirdetett öt helyett – közölte Yuli Edelstein egészségügyi miniszter. A pazarlás elkerülése érdekében a sérülékeny célcsoporton kívüli embereket is beoltottak.


Ezzel szemben az európai és amerikai oltási kampányt olyan baklövések akadályozták, amelyek miatt a nagy nehezen megérkezett vakcinakészletek egy részét el kellett dobni. Edelstein egészségügyi miniszter szerint Izrael „korai madár” volt a gyógyszercégekkel folytatott tárgyalások során. "Korai felkészülésünknek köszönhetően vezetjük a világversenyt" – mondta a New York Times-nak . Érdekesség, hogy Izraelt az AstraZeneca oltásokkal kapcsolatos uniós megállapodásba is belefoglalták. A partnerséget Németország támogatta az ország iránti történelmi felelősségérzetből. A Bloomberg által közzétett 2020-as Egészségügyi Hatékonysági Indexben Izrael a világon az ötödik lett, csak Szingapúr, Hong Kong, Tajvan és Dél-Korea előzte meg. Az izraeliek várható életkora 83 év, ez szintén az egyik legmagasabb a világon.


Az oltási kampány kezdetekor Izrael bejelentette, hogy felkérte a Facebookot, hogy vegyen le négy oldalt, amelyek oltásellenes tartalmat terjesztenek.


Izrael büszke az önellátásra. "Az oltási programot úgy kezelik mint egy háborús akciót. És Izrael nagyon nagy tapasztalatkkal rendelkezik abban, hogy hogyan kell csatákat megvívni " – fogalmazott Allon Moses fertőzésügyi szakértő. A zsidó állam nem kívánt egy teljesen új rendszert létrehozni az oltási kampány gyorsítására, hanem használta az állam korábban már bizonyított, jól működő struktúráit.


Körülbelül 700 tartalékos segíti az egészségügyi személyzetet. Az izraeli védelmi erők, a rendőrség, egyes állami szervezetek a személyi állományukat saját oltási terv alapján immunizálják, ezzel is tehermentesítik a polgári hatóságokat.


Hazánk jelenleg az oltási verseny középmezőnyében van. Egyes uniós szervezetek azt tervezik, hogy szankciókkal lassítanák az izraeli oltási programot, mert eredményeik alapján túlságosan tehetetlennek láttatja az európai kormányokat. A történések arra világítanak rá, hogy a vezetőket vizsgálva most lényegtelen, hogy igaz-e mindaz, ami körülöttünk folyik, ezek a vezetők azt bizonyították, hogy már a háttérhatalom kiszolgálására is alkalmatlanok, nemhogy a mi irányításunkra...

Forrás:


Kína kétmillió katonája harcra kész

Az ország fegyveres erőinek az új év során kiadott első parancsában Hszi Csin-ping kínai elnök hangsúlyozta a „teljes idejű harci készültség” szükségességét, és kijelentette, hogy a Népi Felszabadítási Hadseregnek a valóságos harc követelményeihez kell igazítania a csapatok képességeit. Xi, aki a legfelsőbb parancsnoki testület, a Kínai Központi Katonai Bizottság (CMC) elnöke is, kijelentette, hogy a PLA-nak készen kell állnia arra, hogy bármelyik pillanatban fegyveresen megvédje az ország érdekeit. Kína ország fegyveres erői hétfőn megkezdték a felkészülést az év legfontosabb gyakorlataira.


Az elnök arra is utasította a PLA-t, hogy „jelentősen növelje” a gyakorlatok során a csúcstechnológia használatát. Xi szerint minden kínai katonának lépést kell tartania a haditechnikai, a katonai eljárások és harci szimuláció fejlődésével. Különösen felhívta a figyelmet a számítógépes szimulációban végrehajtott törzsvezetési gyakorlatok és az online harci kiképzés fontosságára, valamint szorgalmazta a hi-tech és az internet (úgynevezett tech + és web +) képzésbe történő felvétele további lehetőségeinek feltárását.

Xi észrevételei jelentősen eltérnek a korábbi évek évnyitó parancsaitól. Korábban a fegyveres erőket a válságkezelésben való helytállásra és az ellenség háborútól való elrettentésére utasították. A kínai vezetők nem határoztak meg konkrét ellenségképet, de az események hátterében valószínűleg a délnyugati határ menti régióban kialakult konfliktusok állhatnak.

A PLA növeli a Tajvan partjai közelében végrehajtott gyakorlatok számát. A haditengerészete továbbra is azt a feladatot kapta, hogy ellensúlyozza az Egyesült Államok haditengerészeti járőreit a Dél-kínai-tengeren. Amióta 2012 végén átvette a CMC vezetését, Xi következetesen szorgalmazta a PLA-t, hogy készüljön fel a háborúra. 2015-ben a kínai hadsereg korszerűsítése érdekében kezdeményezte a PLA jelentős átalakítását is, amelyet ebben az évben terveznek befejezni..

Forrás:


56 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page