top of page

Ki az a Tedros, aki 2023 közepétől olyan korlátlan hatalmat kap a kezébe, amilyent ember még soha...


Ki az a Tedros, aki 2023 közepétől olyan korlátlan hatalmat kap a kezébe, amilyennel ember még nem rendelkezett ezen a bolygón? (Feltéve, hogy a WHO tagállamai 2022. május 22-28. közt megszavazzák ezt.)
Összefoglaló:


Tedros Adhanom Ghebreyesu etióp származású, nem rendelkezik orvosi diplomával, 2005 és 2010 között Etiópia egészségügyi minisztere volt, 2012-2016 közt pedig külügyminiszter;

  1. Tedros a Tigray Népi Felszabadítási Front (Tigray People’s Liberation Front TPLF) tagja;

  2. A TPLF-et az 1990-es években az amerikai kormány terrorista szervezetként tartotta nyilván, és a Global Terror Database továbbra is ilyen szervezetként jegyzi, mivel a vidéki területeken rendszeresen fegyveres merényleteket hajt végre.

  3. A Humans Rights Watch 2010-ben jelentést írt arról, hogy a helyi amhara falusiaktól élelmiszer és műtrágya formájában nyújtott segélyeket megtagadják az ellenzékhez való kötődésük miatt. A segélyek megtagadásának más formái közé tartozik az, hogy az egészségügyi minisztérium dolgozói megtagadják tőlük a sürgősségi egészségügyi ellátást; ennek a minisztériumnak volt ebben az időben a vezetője Tedros Adhanom.

  4. Amhara régióban a születési arányszámok sokkal alacsonyabbak a más régiókban tapasztaltaknál. Az etióp parlament egyik ülésén megjegyezték, hogy a népszámlálás szerint mintegy 2 millió amhara "eltűnt";

  5. Amikor a térségben 2007-ben kitört a kolerajárvány és elérte Etiópiát, Tedros egyszerűen átnevezte a járványt, és akut vizes hasmenésnek (AWD) nevezte el. Nyomást gyakoroltak a nemzetközi szervezetekre, hogy ne nevezzék kolerának.

  6. 2012-ben kinevezték külügyminiszternek, a tisztséget 2016-ig töltötte be. A kinevezését követően az országban lecsaptak az újságírókra és a kormány ellenfeleire, valamint megpróbálták elérni, hogy Jemen adja ki a hozzájuk menekülteket. Ezeket a tárgyalásokat Tedros vezette. Ennek során elérte, hogy Andy Tsege brit állampolgárt is kiadták, akit a szanaai repülőtéren tartóztattak le, és Etiópiában kétszer is halálra ítélték. A brit kormány közbenjárására végül elengedték. Tedros a brit kormány érdeklődésére azt felelte, Tsege-vel "nagyon jól bánnak. Még laptopja is van, hallottál már valaha olyan politikai fogolyról, akinek laptopja van?". Andy persze az Egyesült Királyságba való visszatérése után némileg más történetet mesélt erről: több tucat más fogollyal együtt napokon át kínozták, megerőszakolták és megverték.

  7. 2016-ban egy kulturális ünnepségen tömeges tüntetések törtek ki. A rendőrség először könnygázzal, majd később tömeges lövöldözéssel válaszolt. Az erőszak és tömegoszlatás során a Human Rights Watch szerint mintegy 500 ember vesztette életét. A kormány ezután szükségállapotot rendelt el, becslések szerint 70 000 embert tartóztatott le.

  8. A WHO vezetésére történt kievezését követően Robert Mugabét - aki szerencsére már halott - jelölte a WHO jószolgálati nagykövetének; egy olyan embert, aki az 1980-as években 20 000 ember meggyilkolását rendelte el Zimbabwében.

  9. Tedros az etiópiai politikai karrierje során a kínai kormánnyal jó kapcsolatot épített ki, odavan a szociális kreditrendszerért, a média irányításáért és propagandáért.

  10. A WHO két legnagyobb anyagi támogatója a Kínai Kommunista Párt és Bill Gates.


(...)

 


620 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page