top of page

Kondor Kati: Ki érti ezt?

Eredeti cikk:

Védett Társadalom Alapítvány

2023. március 24.| Hírlevél 81.


Hajdan a Magyar Rádióban a fenti címmel indítottam egy sorozatot, mivel a téma bizony az utcán hevert. Ugyanis oly sok érthetetlen, megindokolatlan eset, történés, intézkedés mérgesített fel bennünket naponta, hogy eljött a pillanat, amikor nem tűrhette már az ember, s magyarázatért fordult az illetékesekhez. Bízva abban, hogy ésszerű indoklás következik. Néhány esetben ez így is történt, a példák többségében viszont bizony sántítottak az érvek, az indoklások. Továbbra sem értettünk sok nyakunkba akasztott szabályt, intézkedést. Több évtized is eltelt már a rádióssorozat elhangzása óta, ám életünk mindennapjait ma is számos érthetetlen intézkedés, törvény, cselekedet keseríti, nehezíti, zavarja. Időszerű volna tehát rendre kikövetelnünk a törvények, intézkedések, kötelezettségek indoklását, megmagyarázását. Amíg egyszer talán ez sikerül, addig álljunk meg egy hazai és sokakat foglalkoztató történetnél!


Budaházy Györgyék ellen terrorcselekmények vádja miatt indult 14 évvel ezelőtt eljárás. Ennyi esztendő nem volt elegendő arra, hogy ítélet szülessen, olyan ítélet, amely hiteles bizonyítékokon alapul. Ezen ugyan nagyon nem csodálkoztunk, hiszen – sokunk számára érthetetlen módon – számos olyan bírósági ügy van, amely tengeri kígyó módjára eltűnik, elsiklik, majd újra előkerül, húzódik, mint a rétestészta, az idő meg halad sietve, az ítélet pedig csak nem akar megszületni. Állítólag jogásznemzet vagyunk, magyarán sok jogász, bíró, ügyvéd, ügyész stb. dolgozik az igazságszolgáltatásban. Ez a tény még inkább érthetetlenné teszi az ügyek elhúzódását. Ez alól a Budaházy és társai ügye sem kivétel. Az eljárás folyamán számos jogban járatos, jogászként, ügyvédként dolgozó ember mondta el kifogásait a vádakkal és az ítéletekkel kapcsolatban, sajnos az ügy szempontjából semmit sem számítottak ezek a szakmai észrevételek. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a minap hirdetett ítéleteket, erről több sajtóorgánum is beszámolt. Különös jelenet volt azok számára, akik végigülték a bírósági szertartást. A tanácsvezető bíró ugyanis több mint két órán át sorolta a régóta húzódó ügy történéseit, melyben hitelt érdemlő bizonyítékokat nemigen hallhattunk. Ám elhangzott egy érdekes mondat is, mely után tényleg kíváncsian kérdezhetjük, hogy ki érti ezt? Ugyanis azt hallhattuk, csaknem szó szerint idézem: hogy „az idő múlása jelentős enyhítő körülmény, a vádlottak sokat változtak, és a bíróságnak nincs kétsége afelől, hogy ma a társadalom hasznos tagjai”.


Na, erre varrjunk gombot! Kezdjük azzal, hogy nem tudtuk meg, milyen szempontból számított az idő múlása a vádlottak esetében? Mit enyhített vagy mit súlyosbított? Hiszen eddig is börtönben ültek az ügy vádlottjai közül azok, akik nem részesültek köztársasági elnöki kegyelemben. Az idő ugyanis nem a vádlottak miatt múlt, hanem a bírósági ügymenet miatt, hiszen 14 év óta folyik az eljárás. A kiszabott büntetéseket enyhítette volna az idő múlása? Aligha! Ugyanis legtöbben fegyházbüntetést, FEGYHÁZAT!!!! kaptak. Ez állítólag a legsúlyosabb büntetés. Hogy miért kapták, arra sem hallhattunk logikus magyarázatot. Öltek? Raboltak? Hazudtak? Loptak? Nem. No már most, kérdem én, a társadalom „ma hasznos tagjai” hogyan kerülhetnek fegyházba? Fegyházba bűnözőket szoktak csukni. Egyáltalán, mit jelent az, hogy a vádlottak sokat változtak? Ki és miből állapította ezt meg? 14 év alatt egyébként tényleg változik az ember. Ma viszont aligha lehetnek a társadalom hasznos tagjai, legalábbis ameddig a fegyházban lesznek, mert börtönben és fegyházban nem lehetetlen, de azért elég nehéz a társadalomnak használni. A fegyház ugyanis a szabadságvesztés legszigorúbb végrehajtási módja, aki oda kényszerül, az legkevésbé tartozik a társadalom hasznos tagjai közé. Sok tehát – még mindig sok – az érthetetlen, meg nem magyarázott, kellő bizonyítékkal nem alátámasztott ügy és ítélet a bíróságokon. Abban viszont biztos vagyok, hogy a társadalomnak cseppet sem használ, hogy a bíróság 14 év óta képtelen normálisan lefolytatni egy eljárást. S ez nemcsak a Budaházy-ügy esetében van így. Ki érti ezt? Pedig jó volna végre megérteni, mi itt az akadály, s mit lehetne s kellene javítani a bíróságok munkájában. Budaházyék a börtönben, Gyurcsány szabadlábon. Egyelőre ez az a mondat, mely cáfolhatatlanul igaz. Ám ez nem az igazság maga. Arra alighanem még igencsak várnunk kell. Nem keveset. Sokat.


Kondor Katalin,

a Magyar Rádió egykori elnöke


Ezt a bírói véleményt alátámasztja a Pesti Srácok portál több vádlottat és családjukat bemutató portréfilm-sorozata, amelyből kiderül, hogy van köztük például hagyományőrző, akadémiai tagságot elnyert régész, gyógytornász. Többségük nagycsaládos, van, aki hat gyermeket, köztük egy örökbe fogadott mozgáskorlátozott fiút nevel.


570 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page