top of page

Láncreakció – Izraeli miniszterelnök: már csak egy lépés a győzelemigMiért vonta ki Izrael csapatait Gáza déli területétől? Megtorlásra készül-e Irán? Újra teret nyer az Iszlám Állam Szíriában? Mekkora az orosz befolyás a régióban? Milyen láncreakciókat indíthatnak ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Vukics Ferenc katonai szakértővel és Sayfo Omarral, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjével.Izrael vasárnap közölte, hogy kivonja csapatait Gáza déli területétől, így csak egy dandár maradt Rafahnál. A döntés nem egészen két nappal az után született, hogy Izrael Washington kérésére engedélyezte a humanitárius segélyek szállítását az asdódi kikötőből, a Gázai-övezet északnyugati csücskében fekvő erezi átkelőhelyen keresztül.


Közben Izrael delegációt küldött Egyiptomba, hogy újabb tárgyalásokat folytassanak egy esetleges tűzszünetről. A HAMASZ feltétele az izraeli túszok szabadon engedéséért és a tűzszüneti megállapodásért cserébe az volt, hogy a zsidó állam kivonja katonáit a Gázai övezetből, és visszaengedje az övezet középső és északi részére a kitelepített palesztinokat.


Vasárnap volt hat hónapja, hogy a Hamász terrortámadást mért Izraelre és több száz izraeli állampolgárt elrabolt. Az október 7 után kezdődött gázai háborúban az egészségügyi minisztérium szerint több mint 33 000 palesztin vesztette életét.

Az izraeli miniszterelnök szerint már csak egyetlen lépésre van szükség a győzelemhez. Benjamin Netanjahu a kormány vasárnapi ülésén kijelentette, hogy az eddig elért eredmények nagyszerűek és bár 133, a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz még mindig fogságban van, kiszabadításuk nem Izraeltől függ.

274 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page