top of page

Láncreakció Vukics Ferenccel (2024. április 30.)
Újabb rekordot döntöttek a globális katonai kiadások tavaly: a világ 2443 milliárd dollárt költött összesen fegyverkezésre. Az USA nem ellenzi, hogy Ukrajna hazatérésre kényszerítse külföldről a hadköteles állampolgárait. Oroszország Fehéroroszország támogatásával megismételheti Ukrajna 2014-es invázióját a NATO területén, állítja a Bild című lap egy dokumentumra hivatkozva. Milyen Láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Vukics Ferenc katonai szakértővel és Mihálovics Zoltánnal, a Makronom Intézet elemzőjével.A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) által közzétett legfrissebb összesítőből kiderül, hogy 2009 óta először a világ valamennyi vizsgált régiójában brutálisan megugrottak a fegyverekre szánt költségek.

Schörnig, az intézet nemzetközi biztonsággal foglalkozó vezető kutatója szerint az olyan konfliktusok, mint az ukrajnai háború, azt bizonyítják, hogy a leszerelés logikája elérte a határait. A világ egy új korszakba lépett, amelyben a fegyverkezés egyre inkább kicsúszik az ellenőrzés alól, mivel a fegyverzetellenőrzési megállapodások többsége elavult vagy már nem használatos.


Az amerikai fegyverexport rekordot döntött a 2023-as költségvetésben: 16%-kal, 238 milliárd dollárra emelkedett az amerikai katonai felszerelések külföldi kormányoknak történő eladása – közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A számok alátámasztják a Lockheed Martinhoz hasonló nagyobb eladásokra vonatkozó várakozásokat, és új lapot nyit meg a hadiipari konszernek történetében, amelyek részvényei az előrejelzések szerint emelkedni fognak a növekvő globális instabilitás közepette.


Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a fegyvereladásokat „fontos amerikai külpolitikai eszközöknek tekintik, amelyek potenciálisan hosszú távú következményekkel járhatnak a regionális és globális biztonságra nézve”. Ezzel szemben a Nemzetközi Békekutató Intézet elemzője szerint az államoknak vissza kell térniük az ellenőrzött fegyverkezéshez és meg kell állapodniuk abban, hogy egy bizonyos szint felett nem fegyverkeznek fel. Ez egy kicsit deeszkalálhatná a helyzetet.

144 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page