top of page

Mi történt valójában október 7-én? Beszélgetés Max Blumenthallal, a The Grayzone munkatársával
Pontosított fordítással! (M. J.)

Eredeti cikk:

MAX BLUMENTHAL·NOVEMBER 18, 2023

Schiller Mária küldeménye

Max Blumenthal, a The Grayzone munkatársa Chris Hedgesszel beszélget arról, hogyan kutatta ki, hogy

Izrael október 7-én válogatás nélkül nehézfegyvereket vetett be izraeli állampolgárok ellen, és milyen sokkoló és félelemkeltő félretájékoztatási kampányt folytatott, hogy politikai teret teremtsen a Gáza elleni brutális támadásnak....

Ezt eredetileg a The Real News Network tette közzé.

A szerkesztő megjegyzése: Az interjú megjelenése óta egy izraeli rendőrségi vizsgálat megerősítette, hogy izraeli Apache helikopterek számos izraeli állampolgárt megöltek a Nova elektronikus zenei fesztiválon és annak környékén, és hogy a Hamász nem tudott előre a fesztiválról. Az izraeli kormány azt is elismerte, hogy az általa izraeli áldozatokként számon tartott személyek közül 200-an valójában a Hamász fegyveresei voltak, akiket október 7-én az izraeli erők öltek meg, és hogy az elszenesedett holttestekről készült képeket a Hamász brutalitásának bizonyítékaként forgalmazhatta a nyilvánosság számára.


Mi történt valójában Izraelben október 7-én?

/Max Blumenthal | The Chris Hedges Report


Az október 7-i eseményeket övező szenzációhajhászás ellenére, amikor a Hamász áttörte a gázai kerítést, és az Al-Aksza áradása hadművelet részeként területeket foglalt el a Gázai övezetben, még mindig sok mindent nem tudunk. A támadás hivatalos izraeli halálos áldozatainak számát 1200 civilre becsülik, ezt az eredetileg becsült mennyiségről, 1400-ról csökkentették ennyire. Ebben a számban több száz civil van, akiket Izrael szerint a Hamász fegyveresei öltek meg. Az október 7-i támadás túlélőinek más vallomásai egy alternatív magyarázatot sugallnak – azt, hogy a Hamász legyőzésének buzgalmában az izraeli parancsnokok talán szándékosan célba vették és feláldozták a kereszttűzben lévő izraeli katonákat és civileket. Max Blumenthal, a The Grayzone munkatársa a The Chris Hedges Reportban részletesen foglalkozik a témával.

Chris Hedges: Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kaotikus harcokban, amelyek a Hamász fegyvereseinek október 7-i izraeli bevonulása után zajlottak, az izraeli hadsereg úgy döntött, hogy nemcsak a Hamász harcosait, hanem a velük együtt fogságba esett izraelieket is célba veszi. Tuval Escapa, a Be'eri Kibbutz biztonsági csapatának tagja elmondta az izraeli sajtónak, hogy forródrótot hozott létre a kibuc lakói és az izraeli hadsereg közötti koordináció érdekében. Escapa a Haaretz című izraeli lapnak elmondta, hogy kezdett elhatalmasodni rajta a kétségbeesés. "A terepen lévő parancsnokok nehéz döntéseket hoztak, többek között házakat robbantottak a bennük lakókra, hogy a túszokkal együtt a terroristákat is likvidálják". Az újság arról számolt be, hogy az izraeli parancsnokok "kénytelenek voltak légicsapást kérni a Gázába vezető Erez átkelőn belüli saját létesítményükre, hogy visszaverjék az irányítást átvevő terroristákat".

Ezen a bázison az izraeli polgári közigazgatás tisztviselői és katonái voltak. Izrael 1986-ban bevezette a Hannibál-irányelvnek nevezett katonai politikát. Ezt nyilvánvalóan a karthágói hadvezérről nevezték el, aki inkább megmérgezte magát, mintsem hogy elfogják őt a rómaiak. Ezt az elvet követték, miután a Hezbollah elfogott két izraeli katonát. Az irányelv célja, hogy a maximális erő alkalmazásával megakadályozza, hogy az izraeli csapatok ellenséges kezekbe kerüljenek, akár az elfogott katonák és civilek megölése árán is. Az irányelvet Izraelnek a Gáza elleni, 2014-es támadása során alkalmazták, és a Hadművelet Védelmi Éle néven ismeretes. A Hamász harcosai 2014. augusztus 1-jén elfogtak egy izraeli katonát, Hadar Golden hadnagyot. Válaszul Izrael több mint 2000 bombát, rakétát és lövedéket dobott le arra a területre, ahol fogva tartották. Golden több mint 100 palesztin civillel együtt meghalt. Az irányelvet állítólag 2016-ban visszavonták.

Csatlakozik hozzám Max Blumenthal, aki a The Grayzone számára nyomozott az ügyben, hogy megvitassuk azokat a tudósításokat, melyek szerint Izrael tankokkal és rakétákkal lövi saját állampolgárait. Nagyszerű munkát végzett az Izraelből érkező jelentések összerakásában. Miért nem vázolja fel, hogy mivel szembesültek az izraeli parancsnokok nagyjából 10 órával, néhány órával a támadás után, és aztán talán mondana néhány részletet arról, hogy mit talált?

Max Blumenthal: Nos, köszönöm, Chris. Még mindig próbálom összerakni, hogy mi történt október 7-én. Az egyik oka annak, hogy még ez után az átfogónak vélt jelentés után is folytatom a nyomozást, az az izraeli hadsereg által Gázában okozott oly sok halál és pusztítás – ez már alapvetően népirtással egyenlő. Gázában szisztematikus gyilkolás folyik – Mindenki, akit ott ismerek... Szerencsére nem tudok senkiről, akit közülük megöltek volna, de minden ottani ismerősömelvesztette szomszédait vagy rokonait. Mindannyian elvesztették az otthonukat. Tehát az izraeli hadsereg és a miniszterelnöki hivatal, Netanjahu hivatala újra felhasználja az október 7-i atrocitásokat, és új megtévesztéseket is bevetnek annak érdekében, hogy a média figyelmét az október 7-i eseményekre irányítsák, most, hogy a média kezd a gázai borzalmakra összpontosítani. Kemencében megsütött csecsemőkről szóló új történetek vannak, hallottunk arról szóló történeteket, hogy úgynevezett Hamász-terroristák kivágták a csecsemőket az anyák méhéből, nemi erőszakról, csoportos nemi erőszakról, nőkről, miután elrabolták őket, hogy csoportosan megerőszakolták őket Gáza város utcáin.


Mindezeket a hazugságokat bő lére eresztették. A 40 lefejezett csecsemőről szólót Biden ismételte meg, és azt állította, hogy látott ezekről készült fényképeket. Mindezeket a hazugságokat azért tették közzé és azért ismételték, hogy velük Izraelnek mozgásteret adjanak a népirtó támadás végrehajtásához, melynek most tanúi vagyunk. És láthatjuk, hogy Biden annyira elbódult a propagandától, melyet Netanjahu hivatala és az Izrael-barát média nyomott rá, hogy azonnal bedőlt neki. Tony Blinken nemrégiben tett szenátusi vallomásában szintén megismételt néhányat ezek közül a hazugságok közül. Tehát még mindig próbálom kibogozni, mert ezek a hazugságok túlmutatnak a tényleges gyilkosságokon és atrocitásokon, amelyeket a Gázai övezetből érkező fegyveresek követtek el október 7-én, ezek tették lehetővé Izraelnek, hogy célba vegyen és kiirtson több száz egész családot a Gázai övezetben, valamint leromboljon kórházakat és egészségügyi központokat. Ezért kezdtem el a nyomozásomat, amikor az izraeli médiából olyan tanúvallomások kezdtek kiszivárogni, amelyek ellentmondanak az október 7-i történet hivatalos változatának.

A hivatalos történet szerint, amelyet az amerikaiaknak és az izraelieknek is elmondtak, a Hamász „terroristái" berontottak Dél-Izraelbe, és válogatás nélkül lövöldözni és gyilkolni kezdtek. Aztán élve felgyújtották az izraelieket, egész családokat kötöztek meg az otthonaikban, majd valahogyan mindnyájukat felgyújtották, megolvasztották az autókat, és felgyújtották az embereket az autóikban, amikor menekülni próbáltak, és végrehajtották ezt a gigantikus tömeglövöldözést. Egyértelműnek tűnik, hogy sok nem harcoló izraeli embert lőttek le a Hamász fegyveresei, de itt vége van a hivatalos történetnek. Azt tudtam megállapítani ezekből a tanúvallomásokból, valamint az izraeli külügyminiszter, a külügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal által előterjesztett fényképek általános és vizuális elemzéséből, hogy Izrael aránytalan erőt alkalmazott saját állampolgáraival szemben, hogy kiszorítsa a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád politikai célú katonai offenzíváját. Annak az volt a célja, hogy politikai engedményeket csikarjon ki Izrael államból, amely 15 éve ostromolja a Gázai Övezetet. Szóval elolvastad az egyik ilyen tanúvallomást, és gondolom, részletesen beszélhetünk róla, és arról, hogyan jutottam a következtetéseimre.


Chris Hedges: Aha, menjünk bele, mert a cikkedben, melyet az emberek a The Grayzone-on olvashatnak, képeket is mutatsz. Hagyom, hogy onnan folytasd. A fényképes bizonyítékok ellentmondani látszanak a Jeruzsálemből származó nyilatkozatoknak.


Max Blumenthal: Fontos megérteni, hogy az volt a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád katonai offenzívájának fő célja az volt, hogy minél több foglyot gyűjtsenek össze, különösen izraeli katonákat, hogy fogolycserét kezdeményezhessenek. Ilyennek lehettünk tanúi 2001-ben, amikor Gilad Shalitot szabadon engedték; ő egy 2006-ban elfogott izraeli katona volt, aki egy tankot kezelt Gáza területén kívül. 1027 palesztin fogolyért, köztük a jelenlegi gázai miniszterelnökért, Yahya Sinwarért cserébe adták vissza. Tehát ez az egész „Al-Aksza áradása” nevűművelet a Gilad Shalit-fogolycsere ismeretében válik érthetővé. Fegyvereseket küldtek részletes térképekkel a lakossági központokba és a katonai bázisokra. A katonai bázisokhoz nyilvánvalóan azt az utasítást kapták, hogy támadják meg és öljék meg a Gáza ostromát fenntartó izraeli katonákat. A Gázai Hadosztály nagy részét, amely az évek során oly sok Gázán belüli mészárlásért is felelős volt, kiirtották. Az Erez átkelő... Nem tudom, hogy jártál-e már ott, Chris.


Chris Hedges: Hedges: Igen, sokszor. Többször is.


Max Blumenthal: Oké. Igen, mert te jártál Gázában. Én háromszor mentem át rajta. Ez a csomópont a gázai ostrom idegközpontja. Nem csupán ott kelsz át, ha be akarsz lépni Gázába, és vissza akarsz térni, vagy ha Gázában laksz, akkor át kell menned rajta, hogy kint orvosi ellátást kapj. Ez a polgári közigazgatás otthona, itt honol Gáza börtönőrtorony-szerű megfigyelőközpontjának és megszállásának bürokráciája. Tehát ezt azonnal lerohanták a fegyveresek mint katonai célpontot, és a sok bent levő katonával együtt a gázai részleg vezetője egy földalatti bunkerbe vonult. Elmesélte ezt a történetet a Haaretznek, és meghozta azt a kemény döntést, hogy bombázzák az Erez átkelőt, és Apache helikopterekről Hellfire rakétákat küldtek az Erez átkelőre. És ez volt lényegében a kezdete a „Vaskardok” nevű hadműveletnek, amelyet Netanjahu néhány nappal később hirdetett meg, és lényegében véve Gáza szőnyegbombázását jelenti.


De az Apache helikopterek reggel szálltak fel. A támadás hajnali 6 óra körül kezdődött, és az izraeli média beszámolói szerint 10:30-ra a különleges erők összes kommandós csapata és a jól képzett Hamász-csapatok már elmentek. Ekkorra már két Apache helikopter-osztag is felszállt, de 12:00 óráig nem is voltak teljes létszámban. Tehát támadás volt az Erez átkelőnél, majd a Be'eri kibucban, ezen a helyszínen regisztráltáka legtöbb nem harcoló áldozatot. A Haaretz által kinyomtatott, igazolt halálos áldozatok között körülbelül 150-et számoltam, és a legtöbbjük nem katona volt. Olyan emberek voltak, akik kereszttűzbe kerültek, a Hamász fegyveresei megpróbálták foglyul ejteni őket, és patthelyzet alakult ki az otthonaikban. És mire az izraeli különleges erők megérkeztek, sok ilyen patthelyzet vagy véget ért, vagy egyszerűen azzal vetettek véget nekik, hogy tankokkal szétlőtték az emberek otthonait.


Yasmin Porat elmenekült a megtámadott elektronikus zenei fesztiválról, amelyet közvetlenül a Be'eri Kibbutz és a Rahim Kibbutz között tartottak. E két kibucban katonai bázisok is vannak. A fesztivált a két kibuc közötti úton tartották, és támadás érte. Sok foglyot ejtettek. Ez a nő, Yasmin Porat társával együtt a Be'eri Kibbutzba menekült, bement egy házba a társával, majd fegyveresek azon nyomban fogságba ejtették őket. Ő elmesélte az izraeli nemzeti rádiónak, hogy amikor az izraeli különleges erők megérkeztek, mindenkit lőni kezdtek, és a foglyok többsége a Hamász fegyvereseivel együtt kereszttűzbe került, és mindenki meghalt, kivéve őt és fogvatartóját, aki emberi pajzsként használta őt, hogy garantálja saját biztonságát, amikor megadta magát.


Társának kezét fogvatartói megkötözték, aztán látta, hogy az izraeli különleges erők lelőtték, majd két tankgránátot lőttek a házba, amelyben ő tartózkodott. Tehát ha megnézik a Kibbutz Be'eri képeit, úgy néznek ki, mint azok az otthonok Gázában, amelyeket láttam, vagy talán te is láttad őket, és az izraeli tankok és az izraeli tüzérség lövedékei alá kerültek. A Hamász fegyveresei semmiképp sem tudtak volna ekkora szerkezeti károkat okozni ebben az egész kibucban azokkal a kézifegyverekkel, amelyekkel fel voltak szerelve; Kalasnyikovokkal és néhány RPG-vel.


Az I24, az izraeli külügyminisztérium által támogatott propagandahálózat elment ebbe a kibucba egy vezetett túrára, és azt mondta, hogy mindenhol tanknyomokat látott. Nyilvánvaló, hogy mi történt ott, és ezt a Be'eri Kibbutz biztonsági koordinátora, akit az interjú elején idéztél, világosan kijelentette. Ő egy forróvonalon össze volt kötve az izraeli katonai parancsnoksággal, és ott úgy döntöttek, hogy házakat rábombázzák a lakókra, beleértve az izraeli civileket is. Miért tették ezt? Ahogy említetted, létezik a Hannibál-irányelv, ez az egykor titkos irányelv, melyet az után vezettek be, hogy Izrael egy nagyszabású fogolycserét kötött a PFLPGC-vel [a Palesztina Felszabadításának Népi Frontja, nem azonos az Palesztin Nemzeti Felszabadítási Fronttal – a szerk.], az azt hiszem, Szíriában működik, Ahmed Jabrilért és több száz más fogolyért cserébe, hogy visszakapjon néhány izraeli katonát, akiket a libanoni polgárháborúban fogtak el.


Chris Hedges: Csak hárman voltak. Nem hiszem, hogy ez egy nagyon...


Max Blumenthal: Igen, három volt.


Chris Hedges: Igen.


Max Blumenthal: Tehát ez egy politikailag fájdalmas fogolycsere volt, az izraeli közvélemény dühös volt, és a jobboldali politikusok is dühösek voltak. Tehát bevezették ezt a karthágói hadvezérről, Hannibálró elnevezett direktívát. Ő inkább öngyilkos lett, mérget vett be, mintsem hogy az ellenség fogságába ejtse, és ez felhatalmazza az izraeli parancsnokokat, hogy megöljék a saját katonáikat, ha az ellenség fogságába kerülnek, hogy megakadályozzák az ilyen fogolycserét. És ezt ismét használták, de 2014-ben lelepleződött – 2014. augusztus 1-jén.Ez a dátum fekete péntekként ismeretes Dél-Gázában. És én ténylegesen ott voltam ennek a mészárlásnak az utóéletében. Egy Hadar Golden nevű hadnagyot elraboltak a Hamász harcosai. A terepen volt, amikor Izrael megszegte a tűzszünetet, és támadni kezdett a Rafa nevű, déli város környékén. Az izraeli katonai parancsnokság engedélyezte a légicsapásokat, tüzérségi csapásokat és a harckocsilöveg-tüzet, hogy az izraeli hadsereg teljes haragját erre a területre vesse, ezzel biztosítva azt, hogy ezt a katonát ne vigyék el élve.


Rafában több mint 100 ember halt meg ebben a mészárlásban. A hullaházak megteltek. Borzalmas volt. Meglátogattam a Kuvaiti Kórház nevű kórházat, amelyet most ismét támadás ért, és mivel a hullaházak annyira tele voltak holttestekkel ezen a napon, jégkrémhűtőket kellett behozniuk a csecsemők holttestének tárolására. Az orvosnak, akivel erről interjút készítettem, az egész családját megölték körülbelül másfél héttel ezelőtt, miután megtagadta a kuvaiti kórház kiürítésére kiadott izraeli parancsot. De visszatérve a Hannibal-irányelvre. Meg kell kérdőjeleznünk, hogy ez lépett-e életbe október 7-én. Mert nem csak az Erez átkelőnélöltek meg sok katonátÉs ha megnézzük a károkat, az átkelőn levő tetőt egyértelműen ledöntötték. Az Erez átkelő teteje jelentős szerkezeti károkat szenvedett – Ott van a Kibbutz Be'eri, ahol tankokkal lőttek, és ott vannak az Apache helikoptereket irányító pilóták, akik az izraeli médiának héberül adott vallomásukban azt állították, hogy nem volt hírszerzési információjuk, nem tudták megkülönböztetni a földön levő civileket a harcosoktól.


És mégis azt mondták nekik, hogy ürítsék ki a tankjaikat, lőjék ki teljesen a lőszereiket, majd menjenek vissza a bázisra, tankoljanak újra, töltsenek újra, és aztán menjenek és lőjenek le annyi autót és embert, amennyit csak tudnak a földön. Tiszta káosz. Ezeket a tanúvallomásokat egyébként a nyugati média teljesen figyelmen kívül hagyta. Arra bátorították őket, hogy öljék meg a foglyokat, vagy lőjék le azokat az autókat, amelyekről azt hitték, hogy foglyokat tartanak bennük? Nem tudjuk. Annyit tudunk, hogy parancsot kaptak felülről, hogy öljenek izraeli civileket is, ha a Hamász fegyveresei körülöttük vannak, hogy eltalálják a fegyvereseket. És ez ugyanaz a katonai doktrína, melyet Gázában is alkalmaznak: Minden civil célpont, ha közvetlen „szomszédja terrorista”. Izrael voltaképpen ezt hívja a szomszédságpolitikának. Nem ismernek más doktrínát. Nincs más eszközük a célba vételre, és nyilvánvalóan nem voltak felkészülve erre a katonai támadásra. Így hát az alapdoktrínájukhoz nyúltak, hogy mindent bombáznak a látóterükben.


Ezzel elérkeztünk a harmadik forgatókönyvhöz. Beszéltünk az Erez átkelőről és a Be'eri Kibbutzról, aztán ott van a Nova Electronic Music Festival káosza. És ott egyértelműnek tűnik, hogy miután a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád kommandós csapatainak nagy része távozott – eztaz elemet a nyugati média nagy része kihagyja –, sok ember kezdett beáramlani Gázából, beleértve a fegyveres csoportok alacsonyabb szintű szereplőit, akiknek lehet, hogy voltak fegyvereik, de nem vettek részt a műveletben, vagy nem voltak kiképezve, bámészkodók, emberek, akik látni akarták, hogy néz ki Izrael, látni akarták a földet, ahonnan a családjukat kirúgták. Volt néhány kegyetlen gyilkosság, és láthattuk, ahogy a foglyokat motoron ülő fickók, akiknek még fegyverük sem volt, foglyul ejtik. Elkapták az embereket.


Sok ilyen történt a Nova Zenei Fesztivál környékén. Rengeteg lövöldözés volt a fesztivál biztonsági őrei és különböző fegyveresek között, és sok embert megöltek, de sokan autóval menekültek a fesztiválról. Van egy videó, amelyen a Hamász fegyveresei megállítják az autókat és lövöldöznek az emberekre. De aztán ott vannak azok a képek, amelyeket az izraeli külügyminisztérium tett közzé olyan autókról, amelyek teljesen elolvadtak, és a bennük lévő holttestek elszenesedtek. És ezek számomra az Apache helikopterek Hellfire rakétacsapásainak árulkodó jelei, az Apache-ok legénységének és osztagaiknak. Utána egy videót tettek közzé, amelyen ők maguk lövöldöznek autókra, Hellfire rakétákkal találják el az autókat, és ágyútűzzel lövik a földön sétáló gyalogosokat.


Nem tudjuk, hogy kik voltak ezek az emberek, de ha megnézzük, sok autó visszament Gázába. Tehát igen valószínű, hogy olyan gázai emberek autói voltak, akik foglyokat vittek magukkal, és így sok foglyot vagy leendő foglyot megöltek. Az egyikük Shawnee Luke volt? Ez a nő, akiből az izraeli külügyminisztérium olyan nagy ügyet csinált, aki fesztiválozó volt, aki vonzó volt, és német állampolgár. Egy videófelvétel mutatja, hogy elrabolták. Azt mondják, megtalálták koponyája egyik darabját.


Egy olyan autóban ült, amelyet eltalált egy Hellfire rakéta? Nem világos. De az teljesen világos, hogy sok ilyen autót Apache helikopterekről találtak el, és a helikopterek pilótái azt mondták, hogy fogalmuk sincs, ki ült bennük. Október 7-én délután, miután már behatoltak oda, a Gázai övezet túloldalán lőtték az embereket. Számomra teljesen világos, hogy sok embert megöltek. Sok izraelit öltek meg az izraeli erők, sok aktív szolgálatot teljesítő, egyenruhás izraeli katonával együtt, akik aktívan részt vettek Gáza ostromában, harcosok voltak.


Chris Hedges: Ezt szeretném alátámasztani azzal, amit az első Öbölháború után láttam. Kuvaitban jártam, és végigmentem a halál országútján. Ez kilométereken keresztül iraki katonai járművekből állt, amelyeket Apache helikopterek találtak el. És amikor láttam az egyik képet, egy autóról készített képet, amelyen két teljesen megfeketedett holttest látható, ezt láttam járműről járműre, amikor Kuvaitba mentem. Az IDF által terjesztett képek közül néhányat eltávolítottak. És talán meg tudod magyarázni, mit gondolsz, , miért nem tették már ezeket elérhetővé a nyilvánosság számára.


Max Blumenthal: Nos, amikor 2014-ben először jártam Gázában, a Gáza elleni 51 napos izraeli támadás közepén, találkoztam egy útszélen álló autóval, amelyet egy Hellfire rakéta a sofőrjével együtt elégetett. A sofőr testét eltávolították, de kétségtelenül elszenesedett, és látni lehetett, hogy a szandálja beleolvadt a gázpedálba. Egy Hellfire rakéta találta el. Beágyaztam a képet a cikkembe, hogy összehasonlítsam azokkal a járművekkel, amelyekre az izraeli külügyminisztérium a Hamász kegyetlenségének bizonyítékaként mutogatott, és ugyanazt láttam. Egyébként a sofőr egy taxisofőr volt, egy Fadi Alowa nevű szegény fiatalember, aki egy sebesült Hamász-harcost vitt kórházba, de még csak nem is tudta , hogy az harcos volt. És bizony megölték őt.


Az izraeli külügyminisztériumnak van egy honlapja, a hamas-massacre.com. És Izrael ENSZ nagykövete – egy Gilad Iradan nevű elmebeteg alak, aki korábban az izraeli beavatkozási műveletekért volt felelős, hogy megtámadja azokat az egyetemi hallgatókat, akik Izrael bojkottjára, elszigetelésére és szankcionálására szerveződtek, vagy Palesztinával szolidaritást vállaló diákcsoportokat alapítottak – Gilad Iradan az ENSZ-ben tartott beszédében, körülbelül két héttel ezelőtt, elővette ezt a QR-kódot, és a QR-kódnak egy Google Drive mappába kellett volna vezetnie, amely tartalmazza a Hamász által elszenesített autókról, elolvadt testekről és mindenféle más szörnyűségről készül képek mindegyikét. . De végül az összes kép eltűnt. Az első olvasatom szerint arra a következtetésre jutottak, hogy a képek nagy része vagy hamisítvány volt, vagy akár olyan Hamász harcosokat is ábrázolhattak, akiket Hellfire rakéták találtak el. De aztán Gilad Iradan zavarában később azt mondta, hogy technikai hiba történt, és megpróbálta újra közzétenni a képeket.


És ennek van értelme, ugyanis nincs szégyenérzetük. Könyörtelenül, szégyentelenül hazudnak, és így nem látszik úgy, mintha valóban szégyenükben törölték volna őket. Egy súlyos technikai hiba miatt törölték őket, és ez azért is ironikus, mert Izrael állítólag a műszaki intelligencia lendületes nemzete, innovációval és kreativitással tanítja a világot, hogyan léphetünk be a mesterséges intelligencia jövőjébe, de még egy egyszerű Google Drive-ot sem tudnak fenntartani.


És ez mutatja az egész művelet ostobaságát. Ám mégis működött. Nagyon sikeres volt abban, hogy meggyőzzük Brüsszelt és Washingtont arról, hogy a Hamász az ISIS. Ez Izrael üzenete: A Hamász az ISIS, irracionálisak, céljuk egyszerűen a zsidók megölése, nincsenek politikai követeléseik, és az egyetlen válasz az, amit az USA az ISIS ellen adott – miután egyébként támogatta az ISIS-t Szíriában –, ami az ISIS műveleti bázisának, Raha nagy részének, valamint az iraki Moszulnak a megsemmisítése volt. Azt az embert, aki valójában felügyelte ezeket a műveleteket, James Glynn tengerésztisztet, október 7-e után közvetlenül Izraelbe küldték, hogy konzultáljon az izraeli hadsereggel arról, hogyan kellene reagálniuk. Most a Pentagon visszavonul, és azt mondja, hogy ez egy kicsit még nekünk is őrültség. Még azt sem tudjuk, hogy mit céloznak, vagy honnan jön a célzás. De zöld utat adtak neki, mert bedőltek az e fotók okozta propaganda-sokknak és félelem-ampánynak.


És nemrég egy néhai lakonikus oligarcha, Sheldon Adelson családja alapította szervezet, a Republikánus Zsidó Koalíció adománygyűjtésén – amelyet jelentős mértékben Adelson családja finanszíroz, de sok más gazdag republikánus, Izrael-párti zsidó is Las Vegasban, az Adelson Hotelben – megjelent a színpadon egy Ellie Beir nevű szereplő. Ő New York-i önkéntes mentő és vallásos, nacionalista ortodox zsidó. Most Izraelben él, és október 7-én érkezett elsősegélynyújtóként a United Hatzalah nevű csoporton keresztül. És beszéde nyilvánvalóan olyan volt, mint egy adománygyűjtő beszéd. Kijelentette, hogy egy csecsemőt égettek meg egy kemencében, sütöttek meg egy kemencében a Hamász "terroristái".


Épp most nézem a beszédéhez fűzött megjegyzéseket. Itt vannak előttem. Valójában nem látott egyetlen kemencében megégetett csecsemőt sem. Ellie Moskowitz a United Hatzalah csapatából való elsősegélynyújtó megjegyzése szerint ő semmiféle, sütőben megégetett babát sem látott. Azt mondta, hogy talált egy kis zacskót, abban testrészek voltak, amelyeket nyilvánvalóan egy fűtőelemhez szorítottak. Ezeket a testrészeket Netanjahu a Twitterről kimásolva mutatta meg, és az izraeli külügyminisztérium a miniszterelnöki hivatalban lévő véleményformálóknak küldte el, miután Netanjahu zavarba jött a 40 lefejezett csecsemőről szóló történet visszavonása miatt. Tehát, ha visszamegyünk október 8-ára, a CNN és Biden elkezdte mesélni ezt a 40 lefejezett csecsemőről szóló hamis történetet, mindketten kénytelenek voltak visszavonni, Netanjahu közzétett néhány megégett testrészt mutató képet, és azt mondta, hogy ez egy csecsemő, és aztán villantsunk előre a Las Vegas-i adománygyűjtésig, ahol ezek az elsősegélynyújtók azt mondták egy zacskóban lévő, valamilyen fűtőelemhez szorított testrészek alapján, hogy az egy sütőben sült csecsemő volt.

Adjunk össze kettőt meg kettőt. Milyen fűtőelem tudott létrehozni akkora hőt, hogy elszenesítsen egy testrészt, mely még csak nem is egy csecsemőhöz tartozott, de Netanjahu így állította be, hogy mentse az arcát? Valószínűleg egy Hellfire rakéta volt, és a testrészek, amelyeket egy Hellfire rakéta robbantott darabokra, valószínűleg egy izraeli állampolgáréi voltak, de lehettek a Gázai övezetből levő valakiéi is, most pedig izraeli babaként állítják be. De ha megnézzük az igazolt halálesetek számát, csak egy izraeli csecsemő halt meg. Ez szörnyű és tragikus. Ez egy 10 hónapos baba volt, Millie Cohen, akit véletlenül lőttek le a Hamász fegyveresei egy tűzpárbajban.


Erről még több jelentés fog megjelenni, de az igazolt halálos áldozatok számát meg lehet nézni a Haaretz oldalán. Nincs másik baba. Nincs sütőben elégett baba, ezt még csak nem is mondja senki. Tehát itt a legszörnyűbb, leghitványabb hamis propagandát látjuk, mindez nyilvánvalóan nem az ellenséges tűzből származik, és azért fonogatják, hogy megpróbálják igazolni a csecsemők tényleges, rakétáktól való lefejezését a Gázai övezetben, és egy egész társadalom szisztematikus kiirtását. Egy magas rangú izraeli biztonsági forrás azt mondta a Yedioth Ahronothnak, a vezető izraeli bulvárlapnak, hogy 20 000 embert öltek meg Gázában. Én személy szerint úgy vélem, hogy ez eltúlzott szám lehet, így próbálnak meg dicsekedni az izraeli közvélemény előtt azzal, hogy hány embert öltek meg, hogy október 7-e után kielégítsék a közvélemény vérszomját.


De ha ez a szám igaz, akkor ez a teljes lakosság 1%-a, és egyértelműen népirtásnak minősül. Tehát ezt a propagandát arra használták, hogy igazolják a hazugság megvalósulását. Sok izraeli, aki részt vesz ebben a katonai műveletben vagy aki kamerák előtt kínoz embereket Ciszjordániában, ciszjordániai munkásokat, újrajátssza ezt a szörnyű, október 7-ről szóló propagandát, melyet igaznak hisznek, és ez regionális háborúhoz vezethet. Mivel a népirtó düh elborította az izraeli társadalmat, a propaganda, a sokk és félelemkampány megakadályozta, hogy Brüsszel és Washington képes legyen bármiféle ellenőrzésre.


Chris Hedges: Mit gondolsz, mit jelent ez a Gázában lévő túszok számára?


Max Blumenthal: Ez egy nagyszerű kérdés, és az egyik túsz válaszolt rá. Nem tudom a nevét. Úgy tűnik, hogy az olyan kibucok egyikéből származik, ahol a legtöbb foglyot ejtették, Nir Oz közelében, és onnan származik az a két idősebb fogoly, akiket kiszabadítottak. Ebből a kibucból sokan inkább az izraeli politikai spektrum baloldalához tartoznak, akik Netanjahu kritikusai lennének. Tehát nem biztos, hogy ő – Netanjahu, a kormánya és az izraeli lakosság – nagyon kedvezően viszonyul hozzájuk. De az egyik túsz, egy idősebb nő megjelent a kamerák előtt onnan, ahol Gázán belül fogva tartják, és ledorongolta Netanjahut, mondván, hogy „te nem is vágysz a kiszabadításunkra”. Mit csináltok? Tartsatok tűzszünetet, tárgyaljatok a szabadon bocsátásunkról, és vigyetek ki minket innen. Ötvenünket már megöltétek”. És ez így van. Legalább 50 foglyot már megöltek ezekben a villámháború-szerű izraeli bombázásokban, 2000 fontos bombákat és Mark 82-es bunkerromboló bombákat ledobva.

Szóval, nem hiszem, hogy élve kijutnak innen. Csoda lenne, ha élve kijutnának. Mindenki azt akarja, hogy élve kijussanak, akár az anticionista oldalon állnak, akár... Nos, nem azt kell mondanom, hogy mindenki azt akarja, hogy élve kijussanak. Úgy tűnik, hogy akik azt akarják, hogy kijussanak, akik Netanjahu irodája és a katonai parancsnokság előtt tiltakoznak, ők általában baloldaliak vagy cionista-ellenesek Izraelben. És akiket kevésbé érdekel, hogy kijussanak, azok Netanjahu támogatói, a katonai támogatók és maguk a katonai parancsnokok. Mert mi utal ebben a műveletben arra, hogy valóban túszokat akarnak kiszabadítani? Semmi. Abszolút semmi. És a politikai dinamika, amelyet a Gázai övezetben mindenki megtámadásával hoztak létre, azt az üzenetet közvetíti, hogy semmiféle tárgyalás nem lehetséges.

Netanjahu bármelyik nap megbukhat, ha bizonyos dolgok bekövetkeznek. Például, ha a katonák, akiket az izraeli hadsereg a Gáza északi részén lévő néhány lakatlan területre küldött, ahol a Merkava tankok defacto bázisait állították fel, ha valóban kiszállnak a tankjaikból, és a romok között gázolnak vagy megpróbálnak alagutakat felszámolni, akkor sok-sok életet fognak veszíteni, és Netanjahu valószínűleg elbukik. De akkor is elbukik, ha tárgyalásokat folytat a foglyok szabadon bocsátásáról. Miért? Mert az a propaganda, melyet bevetett, olyan szélsőséges és olyan rémhírterjesztő volt, és olyan messzire mentek az egyébként is szörnyű valóságtól október 7-én, hogy az izraeli közvéleményt olyan lázba hozták, hogy nem tűrtek el semmilyen tárgyalást a Hamásszal. Tehát az egyetlen cél, amelyet fel lehet vetni, és amelyet Tony Blinken is megerősített, a gázai hatalomváltás. A gázai hatalomváltás pedig hónapokon át tartó, kíméletlen, népirtó háborút jelent, amelyet egyetlen fogoly sem élhet túl.

Chris Hedges: Hát nem egyértelmű? Azért ejtettek foglyokat, mert fogolycserét akartak. Netanjahu kiüríthetné az izraeli börtönöket, elengedhetne négy vagy öt, hat, nem is tudom, tízezer palesztin foglyot, és ők hazajutnának. A túszok hazamennének, ugye?


Max Blumenthal: Igen. Itt nem csupán a Hamászról van szó. A Hamásznak politikai felhatalmazása van arra, hogy fegyveres harcot folytasson. Ezért választották meg 2006-ban olyan emberek is, akik nem okvetlenül hívei az iszlamizmusnak. Ciszjordánia városait nyerték meg. Nem Gázát nyerték meg, hanem egész Palesztinát, ahol szavazni lehetett. Tehát a mandátumuk az, hogy fegyveres harcot folytassanak, hogy ellenálljanak ott, ahol a Bata és a palesztin hatóság alapvetően feladta, és ezt folytatni fogják. De a palesztin fegyveres harcot mindig is politikai követelések vezérelték, amelyek alapvetően racionálisak voltak, és az etnikai tisztogatás és a palesztinok katonai megszállásának megszüntetéséhez kapcsolódtak. A Hamász vezetése egyértelmű politikai követeléseket fogalmazott meg az „al-Aksza áradása” kezdetén, ahogyan 2014-ben az Öntött Ólom hadművelet során is. Ezek a fanatikus vallási nacionalistáknak az Al-Aksza-komplexumba, az iszlám harmadik legszentebb helyére való betörésének megakadályozására vonatkoznak, a Gázai övezet ostromának megszüntetésére vonatkoznak, hogy ténylegesen élvezhessenek némi szuverenitást. Hogy halászhassanak a saját tengerükben. Lehessen gazdaságuk, látogathassák Jeruzsálemet.


[Céljuk még] Az izraeli börtönök kiürítése, jelenleg körülbelül 1500 palesztint tartanak fogva bennük vádemelés nélkül, évente 700 palesztin gyermek kerül be ezekbe a börtönökbe, és jut ki belőlük. Általában legalább 150, most valószínűleg 200 palesztin gyermeket tartanak fogva ezekben a börtönökben. Ők túszok. Elrabolták őket. Elmentem a tárgyalásaikra az izraeli gyermekbíróságokon, és megtudtam, hogy a saját ágyukból rabolták el őket. Ahed Tamimit elrabolták. Gyermekkora óta ismerem őt, és a faluja, Nabi Salih fegyvertelen harcot folytat az izraeli megszállás ellen Ciszjordániában. Elrabolták az apját, Basamot, aki valójában ennek a harcnak a vezetője, és nemzetközi hős.


Így ez az egész megszálláshoz kapcsolódik. És szerintük az egyetlen módja annak, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek, az volt, hogy foglyokat ejtsenek, mert minden diplomáciai csatornát elvágtak. Az egész Nyugat terrorista szervezetnek nyilvánította a Hamászt [a magyar kormány is – a szerk.], amellyel nem lehetett tárgyalni. Tehát az egyetlen módja a tárgyalások ösztönzésének az erőszak. És ezt tették. Tettükkel gyorsított üzemmódba kényszerítették a cionizmus alapvető dinamikáját. Mert a cionizmus, mint telepes gyarmati mozgalom egy anakronisztikus ideológián, a századfordulóról, Európából származó Herrenvolk-ideológián alapul, bebizonyította, hogy nem hajlandó befogadni az őslakosságot, miközben telepes gyarmati jelenlétének megszilárdítására törekszik. Ezért a népirtás felé kell elmozdulnia, ahogyan minden más telepes-gyarmati mozgalom is tette. És így most itt tartunk, abban a fázisban, hogy Izrael képes lesz-e befejezni azt a munkát, melyet 1948-ban elkezdett, vagy sem.


És minden olyan tárgyalás, amely egy racionális hatósággal megtörténhetett volna, tiltott terület. Ez az amerikai és a nyugati vezetés nyilvánvaló kudarca is, hogy nemcsak azt nem ismerik fel, hogy mivel van dolguk a Gázai övezetben, egy újabb palesztin frakcióval, amely az erőszakot használja fel a politikai lendület ösztönzésére, mert minden diplomáciai eszközt elvágtak számukra, hanem azt is, hogy mivel van dolguk Izraelben. Ott ugyanis egy alapvetően népirtó politikai mozgalommal és egy népirtó társadalommal van dolguk. Ez az izraeli társadalom felkészült a népirtásra. Megnézheted a legnézettebb videókat. Az izraeli közösségi médiában legkedveltebb videókban a szülők a saját gyermekeiket használják fel kellékként, hogy kigúnyolják a haldokló palesztin gyermekeket, hidzsábba öltöztetik őket, hogy kigúnyolják a haldokló, éhező, szomjazó palesztin lányokat, akik szomjaznak is, mert a vízellátást Izrael elzárta.

Van egy új trend, amelyet a 13-as csatorna egyik izraeli újságírója indított el Izraelben, hogy kigúnyolják a ciszjordániai palesztin foglyokat, akiket nyolc órán keresztül tartanak fogva, és arra kényszerítik őket, hogy vég nélkül hallgassanak egy gyerekdalt, hogy kínozzák őket, és körbetáncolják a foglyok videóját kigúnyolva. Az említett gyerekdal énekesét egy izraeli katonai bázisra vitték fellépni. Meg lehet nézni az összes popénekesről készült a felvételeket, akik katonai bázisokon vagy az úgynevezett Gáza-burokban lépnek fel, ahol tartalékosok készülnek a Gázába vonulásra, és egyenesen népirtó himnuszokat énekelnek Gáza visszafoglalásáról, lakóinak elűzéséről, és olyan izraeli települések újbóli létesítéséről, amelyek még nagyobbak, mint a Gush Katif település volt. Az izraeli hírszerzési minisztérium még egy agytröszt által kidolgozott dokumentumát is bemutatta, amely Gáza teljes etnikai megtisztítását és lakóinak Egyiptomba való erőszakos áthelyezését követeli. Ezt hivatalos tervezetként terjesztették elő az általuk Vaskardoknak nevezett hadművelet utóhatásaként.

Tehát ennek adott az USA zöld utat. És azzal, hogy megpróbáltak némi alapvető politikai lendületet adni és enyhíteni az ostromon – a Hamász talán csak azért egyezett bele az ostrom enyhítésébe, hogy valamit tudjon nyújtani a választóinak –azzal, hogy ezt erőszakkal próbálták elérni, amikor minden diplomáciai csatornát elvágtak, ezzel a konfliktust a végső fázisába kényszerítették. Nem hiszem, hogy Izrael meg fog állni, mielőtt úgy gondolja, hogy befejezte az 1948-ban elkezdett munkát.

Chris Hedges: Nagyszerű. Ez Max Blumenthal volt a The Grayzone-tól. A The Grayzone-nál elolvashatja az "Október 7-i tanúvallomások feltárják, hogy az izraeli hadsereg tankokkal és rakétákkal lövi az izraeli állampolgárokat" című cikkét. Szeretnék köszönetet mondani a The Real News Networknek és a gyártócsapatnak: Cameron Granadinonak, Adam Coleynak, David Hebdennek és Kayla Rivaranak. A chrishedges.substack.com címen találnak meg.


 

Max Blumenthal, a The Grayzone főszerkesztője, díjnyertes újságíró, több könyv szerzője, köztük a bestsellerek közül a Köztársasági Gomorra, Góliát, Az ötvenegy napos háború és A barbárság menedzselése. Számos kiadvány számára készített nyomtatott cikkeket, sok videoriportot és több dokumentumfilmet, köztük a Killing Gaza (Gáza megölése) címűt. Blumenthal 2015-ben alapította a The Grayzone-t, hogy újságírói fényt vessen Amerika örökös háborús állapotára és annak veszélyes belpolitikai következményeire.981 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK