top of page

Német kormány: egymilliárd euró a szélsőbaloldali szervezeteknek a szélsőjobb ellen

Németország megkezdte a polgárháború előfinanszírozását.

Christine Lambrecht szövetségi igazságügyminiszter (SPD) nemrégiben arról beszélt a Passauer Neue Pressenek, milyen örvendetes, hogy a kormányzat a jobboldali szélsőségesség ellen több milliárd dolláros intézkedéscsomag állított össze, és azt ígérte az újságíróknak, személyesen fogja biztosítani, hogy az ügy kiemelt prioritás maradjon a kormány számára. "A jobboldali szélsőségesség jelenti a legnagyobb veszélyt nyitott és sokszínű társadalmunkra. Ez mára már mindenki számára nyilvánvalóvá vált" – mondta Lambrecht csütörtökön a sajtó képviselőinek. Az SPD politikusa szerint a jobboldali extrémizmus felerősödéséért az AfD a hibás. Lambrecht kritizálta a párt politikusainak számos "egyértelműen rasszista" és "antidemokratikus" kijelentését.

Az intézkedéscsomag a baloldali szélsőséges szervezetek költségvetésének növekedését segíti majd. A szövetségi kormány már szerdán megállapodott egy egymilliárd eurós intézkedéscsomagban, amelynek a „törvénytelenség elleni küzdelmet” kell szolgálnia. Az intézkedéscsomag 90 pontja a jobboldali szélsőségesség és a rasszizmus ellensúlyozására hivatott. Például a kormány saját erőszakszervezet létrehozását tervezi az antiszemita, a rasszista és a szexuális kisebbségekkel szembeni visszaélések visszaszorítása érdekében. Ezenkívül a legtöbb baloldali szervezet (például az Amadeu Antonio Alapítvány) mostantól folyamatos pénzügyi támogatásban részesül.


A hivatalos magyarázat szerint ez a kezdeményezés elősegíti majd, hogy jobban megértsék a szélsőjobboldali extremitás kialakulásának okait, ily módon az erős állam a civil szervezetekkel együttműködésben elő tudja mozdítani a valódi demokratikus civil társadalom létrehozását.

A Bundestag SPD parlamenti képviselőcsoportja szerint úgy határoztak, hogy a kormány kinevez egy rasszizmus elleni szövetségi biztost és törli az az alaptörvényből a „faj” kifejezést. Ezentúl az antiszemita és rasszista sértéseket büntetéssel sújtja. Franziska Giffey szövetségi családügyi miniszter (SPD) bejelentette, hogy egy újfajta politikai hozzáállásra van szükség a szélsőjobb elleni harchoz, s ez a "demokrácia támogató törvénnyel" meg is valósult, letisztult útmutatást nyújtva mindenkinek. A kancellár és a miniszter egyetértenek: fokozni kell az erőfeszítéseket.


A kormány azzal indokolta a kezdeményezést, hogy „a rasszizmus mint általános társadalmi jelenség fokozottabb tudatosítása szükséges”. Angela Merkel (CDU) kancellár egyetértett az érintett miniszterekkel abban, hogy "fokozni kell a jobboldali szélsőségesség és a rasszizmus elleni harcot. Németország a sokszínűség országa. Németországban nincs helye a jobboldali szélsőségességnek és a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak, a muzulmánok iránti ellenségeskedésnek és a csoportos ellenségeskedés bármilyen más formájának".

Heiko Maas (SPD) külügyminiszter méltatta a megállapodást. "Ez megerősít mindenkit, aki olyan fáradhatatlanul küzd azért, hogy a jobboldali szélsőségességnek ne legyen helye demokráciánkban" – írta a Twitteren.


A bizottsági ülést megelőzően mintegy 60, főleg baloldali egyesület és szervezet írt nyílt levelet a bizottsághoz, amelyben további pénzügyi, támogatást sürgettek. Az év elején több baloldali szervezet panaszkodott a szövetségi kormány elégtelen támogatására. A Szövetségi Családügyi Minisztérium „Élő demokrácia” programjának forrásait nem növelték, évi 115 millió eurót irányoztak elő. Ennek eredményeként néhány munkahely (főleg szélsőbaloldali klubokhoz köthető állás) megszűnt volna. A külügyminiszter szerint: „A jobboldali szélsőségek elleni küzdelemhez konkrét intézkedésekre van szükség – és ezek pénzbe is kerülnek. Egy milliárd eurót szeretnénk rendelkezésre bocsátani 2024-ig. Így megerősítünk mindenkit, aki fáradhatatlanul küzd azért, hogy a jobboldali szélsőségességnek ne legyen helye demokráciánkban.”

Maximilian Krah (AfD) EP-képviselő jelezte, hogy az intézkedéscsomagból származó pénzt "baloldali radikális és szélsőséges struktúrák felépítésére" használnák fel. Olyan kis létszámú radikális csoportokat akar vezető civil erővé tenni, amelyek eddig ideológiájukkal nem tudtak nagy számú követőt maguk köré gyűjteni. Az ügy egyre inkább világossá teszi, hogy a szövetségi kormányzat hallani sem akar baloldali szélsőségekről, terrorizmusról és vallási fanatikusokról. Az értelmiségi csoportok egy része úgy gondolja, hogy ez az egyoldalú finanszírozás durva beavatkozás a társadalom véleményalkotó folyamataiba, valójában az önálló vélemény elnyomása (vagyis véleményterror), és durván sérti az alaptörvény demokratikus pluralizmusának elvét.


Jogi aktivisták arra kérik az alkotmányjogászokat, hogy vizsgálják felül az intézkedéscsomagot, ugyanis szerintük el kívánja rejteni a baloldali pártok megengedhetetlen közvetett pártfinanszírozását. Több német civil szervezet arra biztatja a tagságát, hogy legyenek sokkal aktívabbak, mert különben Németország egyre gyorsabban sodródik egy új totalitárius állam felé. Ezeket a szervezeteket zavarja, hogy a „vörös-zöld” ideológusoknak, az ANTIFA-hoz köthető csoportoknak, az iszlamista szervezetnek több pénzhez juthatnak, és hogy az állam ideológiai alapon menedéket biztosít olyan személyeknek, akiket lehetetlen elhelyezni a munkaerő-piacon. A szervezetek kritizálják a kormányközeli sajtót is azzal kapcsolatban, hogy a terrortámadások elkövetése során mindig „mentális egészségi problémákkal küzdő” személyről beszél, és hogy a kormány nem biztosít milliókat az iszlamista terroristák elleni harcra.


Szerintük a szövetségi kormánynak és a hozzá tartozó, "nem létező" ellenzéknek a megállapodása valóban csapást jelent a demokráciára Németországban.


***


Most vált világossá számomra, hogy a szalámitaktikát alkalmazó totalitárius rendszerek hogyan a demokratikus országokat fokozatosan olyan diktatúrává alakítani, amelyben csak a kormánypárt véleménye lehet büntetlen. A világjárvány miatti intézkedések csak tovább növelik ennek a hatását, mivel az emberek nem találkozhatnak egymással, nem cserélhetnek véleményt és mindenhonnan csak a kormányzati propagandát hallgatják. A keletnémetek szerint a kancellár asszony Erich Honecker trójai falova, s ő most azt csinálja, amit Honnecker nem tudott elérni az uralma alatt. Sokak szerint mindez a polgárháború előfinanszírozása (Im Prinzip ist es die Vorfinanzierung des Bürgerkriegs).

***


Ich habe sie so satt, diese elenden Heuchler…

Jobboldali írók szerint a mai Németország messze felülmúlja Orwell elképzeléseit, és az irodalomban már nem találnak megfelelő antiutópiát. Szerintük az igazságügyminiszter oktalanul támadja az AfD-t, hiszen nagyon nagy segítséget ad a kormánynak azzal, hogy társadalmi szelepként működik: amíg van AfD, amíg jelen van a a parlamentben, addig nem jön létre egy másik, sokkal radikálisabb párt.

Úgy tűnik, hiába olvasták olyan sokan Tilo Sarrazin könyvét (Németország megszünteti önmagát – Hogyan tesszük kockára országunkat?), az emberek már jelentős átalakuláson mentek át a kormányzati propaganda hatására. Sarrazin 2010-es alkotása közel kétmilliós példányszámával a Német Szövetségi Köztársaság történetének legsikeresebb nem szépirodalmi könyve lett, és az akkor még szabad német lapok is közöltek belőle részleteket (Németország legnagyobb politikai hetilapja, a Spiegel, és legnagyobb bulvár napilapja, a Bild Zeitung már a megjelenés előtt).

Az új bejelentést taglaló cikk alá ilyen megjegyzések kerültek:

„Ez más egy másik Németország. Lásd annak a lánynak az esetét, akit autóstop során meggyilkoltak. Lányuk temetésén a szülők menekültsegélyt gyűjtöttek. Lényegében átmész a saját családod holttestén. Ez sem lesz már jobb. Nem számít, mennyi nemi erőszak, gyilkosság és kórházi verés történt illegális bevándorlók miatt vagy a baloldali ANTIFA által. Nem érdekli őket. Szerintem az új polgárok nagyon veszélyeztetik a demokráciát és az együttélést! Olyan rosszul vagyok tőlük, ezektől a nyomorult képmutatóktól..." ("Ich habe sie so satt, diese elenden Heuchler...")

„Emlékeztek még azokra a rossz németséggel írt molinókra és plakátokra, amelyeket Baden-Württembergben, Ausztriában az autópályák fölé függesztettek? Eure Kinder werden zu Allah beten oder sterben /eredetileg: Euer Kinder werden Allah beten oder sterben/. A gyermekeitek Allahhoz fognak imádkozni, vagy meghalnak. Akkor azt mondták, hogy az állambiztonság nyomoz az ügyben. Nem találtak elkövetőt. Ezek a vezetők végül egy új nürnbergi per törvényszéke előtt fognak felelni tetteikért.”„Van más ötletem. Ezt a pénzt adják jutalmul azoknak az informátoroknak is, akik feljelentik a a szomszédaikat olyan szavak miatt, mint például a cigánypecsenye. Egyszer Habsburg Ottó az állami tévé vendége volt. A riporter azon kérdésére, hogy szerinte a nácizmus visszatér-e valaha, az öreg megnyugtató választ adott, miszerint a jövőben a demokrácia és a jogállamiság fog uralkodni. „Nem, a náci szellem nincs a világon. Újra feltámad, ezúttal a szélsőbaloldalról származik, és túl demokratikusként viselkedik ”.


Irodalom:66 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page