top of page

Német törvényhozó az Északi Áramlat vizsgálatára szólít fel
Eredeti cikk:

German Lawmaker Calls for Nord Stream Probe, By Sevim Dagdelen February 21, 2023

Schiller Mária küldeménye


Sevim Dagdelen felelősségre vonja a Scholz-kormányt, amiért az "erő és akarat" hiánya miatt nem reagált Seymour Hershnek az orosz gázvezeték amerikai szabotázsáról szóló tudósítására. Február 10-i, a Bundestagban elmondott beszédének videója és szövege.Elnök asszony! Hölgyeim és uraim! Háború idején hazánkban az újságírás gyakran a "Az amerikai elnök kijelentette, a szövetségi kormány bejelentette, a rendőrség tájékoztat" mottó alatt folyik. A nemzetközileg elismert oknyomozó riporter, Seymour Hersh egész pályafutása során mindig is a "sajtóközlemény" stílusú újságírás ellen foglalt állást, amely a kormány álláspontjával próbál házalni, és a kormányzati intézkedésekkel szembeni kritikák hitelességét csorbítja.


Ez ma már odáig megy, hogy magánfinanszírozású, úgynevezett tényellenőrzők dolgoznak a háborús politika ellenzékének aláásásán, és szinte hivatalosan is kijelentik, hogy mi az, amit helyesnek tartanak, és mi az, amit nem.


A vietnami háború alatti My Lai-i amerikai mészárlásról szóló leleplezésektől napjainkig Seymour Hersh megértette, hogy az újságírás több, mint pusztán az igazságok előállítása az állam irányításával.

Annál is inkább szembetűnő, hogy az USA és Norvégia által feltételezhetően elkövetett terrorcselekményekkel kapcsolatos leleplezései gyakorlatilag semmilyen szerepet nem játszottak a közszolgálati médiában vagy a mainstream médiumokban.

És úgy tűnik, hogy magának a szövetségi kormánynak sem ereje, sem akarata nincs arra, hogy megfelelően kivizsgálja ezeket a terrorcselekményeket. A szövetségi főügyész mögé bújni egyszerűen nem olyan stratégia, amelyet az idők végezetéig lehet folytatni.


Semmiképpen sem kívánom feltételezni, hogy miért tűnik úgy, hogy a szövetségi kormány részéről hiányzik a hajlandóság a nyomozásra. Mik a valódi okok?

Talán nem kell elhamarkodottan feltételeznünk, hogy Scholz szövetségi kancellár és Baerbock szövetségi külügyminiszter még egy kenyérért sem merészkedne ki anélkül, hogy előbb engedélyt kapna erre az amerikai kormánytól.

Németországban azonban egyre több ember számára válik nyilvánvalóvá, hogy a szövetségi kormány lemondása az önálló és diplomáciai külpolitikáról, amely nem tekinti magát az Egyesült Államokhoz való kiszolgáltatott viszonyban lévőnek, a lakosság biztonsága szempontjából egyre nagyobb problémával fenyeget.


Ha azonban Ön mint szövetségi kormány, el kívánja oszlatni azt a benyomást, hogy nem igazán érdekli a kulcsfontosságú gázvezetékeken keresztül történő energiaellátás elleni terrortámadások kivizsgálása, akkor felszólítom Önt mint szövetségi kormányt, hogy legalább tartózkodjon attól, hogy megakadályozza egy nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását, ideális esetben az ENSZ égisze alatt.


Az elmúlt néhány órában egy béke-kiáltványt tettek közzé – a fegyverkezési műveletek fokozása ellen, a tűzszünet és a béketárgyalások mellett –, amelynek első aláírói között 69 értelmiségi és művész van, Reinhard Meytől Katharina Thalbachig és Willy Brandt fiáig, Peter Brandtig, és amelyet én is aláírtam. Ez a felhívás kimondja:


"Németország polgáraiként nem tudunk közvetlen befolyást gyakorolni Amerikára és Oroszországra vagy európai szomszédainkra. De számon kérhetjük és ellenőrzés alatt is kell tartanunk kormányunkat és kancellárunkat, és emlékeztetnünk kell őket esküjükre: 'a német népet megvédjük a bajtól'."


És ezt várom el a szövetségi kormánytól is, amikor az Északi Áramlat-vezetékek elleni terrortámadások kivizsgálásáról van szó.


Azoknak, akiknek esküjükre emlékeztetek, most sürgősen utána kell járniuk ennek az ügynek, függetlenül attól, hogy az eddigi leleplezések arra utalnak, hogy saját szövetségesünk, az USA felelős ezért a hazánkat ért terrortámadásért.


Joe Biden amerikai elnök tavaly február 7-én egyértelmű nyilatkozatot tett. Scholz szövetségi kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta:

"Ha Oroszország ... betör, akkor nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki".

Szeretném emlékeztetni Önöket arra is, hogy Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes asszony nyilvánosan örömét fejezte ki a terrortámadások miatt. Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke a támadásokat követően kijelentette:

"Az aktív európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása elfogadhatatlan, és a lehető leghatározottabb válaszlépéseket fogja eredményezni."

Őszintén remélem, hogy ez a kijelentés most is érvényes, mivel a szövetségi főügyész nem lát bizonyítékot arra, hogy Oroszország lenne az elkövető, és hogy a szövetségi kormány is a lehető legerősebb választ találná a német és európai infrastruktúrát ért terrortámadásra.


Köszönöm.

Sevim Dagdelen a Baloldal (Die Linke) parlamenti frakcióvezető-helyettese és a Bundestag külügyi bizottságának baloldali frakciójának szóvivője. 

416 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page