top of page

Németország és az EU hadüzenetet kapott


Eredeti cikk:

Germany and EU Have Been Handed Over a Declaration of War, by PEPE ESCOBAR

Schiller Mária küldeményeAz Északi Áramlat (NS) és az Északi Áramlat 2 (NS2) balti-tengeri gázvezetékek szabotázsa baljóslatúan új, mérgező szintre emelte a "katasztrófakapitalizmust".


A hibrid ipari/kereskedelmi háborúnak ez a nemzetközi vizeken az energetikai infrastruktúra elleni terrortámadás formájában elkövetett epizódja a nemzetközi jog teljes összeomlását jelzi, amelyet a "miénk az út vagy az autópálya", "szabályokon alapuló" rend fojtott meg.


A két csővezeték elleni támadás több robbanótöltetből állt, amelyeket a dán Bornholm szigetéhez közel, de nemzetközi vizeken, külön ágakban robbantottak fel.


Ez egy kifinomult művelet volt, amelyet lopakodva hajtottak végre a dán tengerszorosok sekély mélységében. Ez elvileg kizárja a tengeralattjárók használatát (a Balti-tengerbe behajózó hajók merülése 15 méteres mélységre korlátozódik). Ami a leendő "láthatatlan" hajókat illeti, ezek csak koppenhágai engedéllyel lődöröghetnének - mivel a Borholm körüli vizek tele vannak érzékelőkkel, ami az orosz tengeralattjárók behatolásától való félelmet tükrözi.


A svéd szeizmológusok hétfőn két víz alatti robbanást regisztráltak - az egyiket 100 kg TNT-re becsülték. Pedig akár 700 kg is lehetett a három különálló csővezetékcsomópont felrobbantásához. Ekkora mennyiséget a szomszédos országokban jelenleg rendelkezésre álló víz alatti drónokkal nem lehetett volna egyetlen út alatt eljuttatni.


A csővezetékekre nehezedő nyomás exponenciálisan csökkent. A csövek most tengervízzel teltek meg.


A csövek mind az NS-en, mind az NS2-n természetesen megjavíthatók, de aligha a Tél tábornok érkezése előtt. A kérdés az, hogy a Gazprom - amely már így is több vaskos eurázsiai vevőre összpontosít - törődne-e ezzel, különösen annak fényében, hogy a Gazprom hajói ki lennének téve egy esetleges NATO tengeri támadásnak a Balti-tengeren.


Német tisztviselők máris azt pörgetik, hogy az NS és az NS2 "potenciálisan" "örökre" kieshet a forgalomból. Az EU gazdaságának és az uniós polgároknak nagy szüksége volt erre a gázellátásra. A nemzetállamok felett uralkodó brüsszeli EU-krácia azonban nem követné, mert a Káosz, a Hazugság és a Fosztogatás Birodalma diktálta őket. Megállapítható, hogy ezt az euro-oligarchiát egy napon hazaárulásért bíróság elé kellene állítani.

A jelenlegi helyzetben a stratégiai visszafordíthatatlanság már magától értetődő; több EU-nemzet lakossága hatalmas árat fog fizetni és súlyos következményeket fog elszenvedni ebből a támadásból, rövid, közép- és hosszú távon.

Cui bono?


Magdalena Andersson svéd miniszterelnök elismerte, hogy "szabotázsról van szó". Mette Frederiksen dán miniszterelnök elismerte, hogy "nem véletlenül történt". Berlin egyetért a skandinávokkal.


Most vessük össze ezt a volt lengyel védelmi miniszter (2005-2007), Radek Sikorski, egy oroszgyűlölő megjegyzsésével, aki a fanatikus amerikai "elemző" Anne Applebaum felesége, s aki vidáman tweetelt: "Köszönöm, USA".


Egyre furcsább és furcsább lesz, amikor megtudjuk, hogy a szabotázzsal egy időben részben megnyitották a Norvégiából Lengyelországba vezető Balti-csövet, egy "új gázellátási folyosót", amely "a dán és a lengyel piacot" szolgálja ki: tulajdonképpen egy kisebb ügy, tekintve, hogy hónapokkal ezelőtt a szponzoraiknak gondot okozott a gázszerzés, most pedig még nehezebb lesz, sokkal magasabb költségekkel.


Az NS2-t már az építése során is támadták - nyíltan -. Még februárban lengyel hajók aktívan próbálták megakadályozni, hogy a Fortuna csőfektető hajó befejezze az NS2-t. A csöveket Bornholmtól délre fektették le - kitalálták.


A NATO a maga részéről nagyon aktív volt a víz alatti drónok terén. Az amerikaiak hozzáférnek a nagy hatótávolságú norvég víz alatti drónokhoz, amelyeket más konstrukciókkal is módosíthatnak. Alternatívaként a haditengerészet hivatásos búvárait is bevethették a szabotázsban - még akkor is, ha a Bornholm körüli árapály-áramlatok komoly problémát jelentenek.


A Nagy Kép azt mutatja, hogy a kollektív Nyugat teljes pánikban van, az atlantista "elit" bármire hajlandó - felháborító hazugságok, merényletek, terrorizmus, szabotázs, totális pénzügyi háború, neonácik támogatása -, hogy megakadályozza a geopolitikai és geoökonómiai szakadékba süllyedést.

Az NS és az NS2 leállítása a német-orosz gázszállítási megállapodás minden lehetőségének végleges lezárását jelenti, ami azzal a további előnnyel jár, hogy Németországot az USA abszolút vazallusának alantas státuszába taszítja.
Ezzel elérkeztünk ahhoz a kulcsfontosságú kérdéshez, hogy melyik nyugati hírszerző apparátus tervezte a szabotázst. Az első számú jelöltek természetesen a CIA és az MI6 - Lengyelországgal, mint bűnbakkal, és Dániával, amely nagyon kétes szerepet játszik: lehetetlen, hogy Koppenhágát legalábbis nem "tájékoztatták" az információról.

Mint mindig, az oroszok már 2021 áprilisában kérdéseket tettek fel az Északi Áramlat katonai biztonságával kapcsolatban.


A döntő vektor az, hogy egy olyan EU/NATO-tagország esete állhat előttünk, amelyik szabotázsakcióba keveredett az EU/NATO első számú gazdasága ellen. Ez egy casus belli. A jelenlegi berlini kormány megdöbbentő középszerűségén és gyávaságán kívül egyértelmű, hogy a BND - a német hírszerzés -, valamint a német haditengerészet és a tájékozott iparosok előbb-utóbb számolni fognak.


Ez messze nem egy elszigetelt támadás volt. Szeptember 22-én a Török Áramlat ellen kíséreltek meg merényletet kijevi szabotőrök. Egy nappal korábban angol nyelvű azonosítókkal ellátott haditengerészeti drónokat találtak a Krímben, amelyek a gyanú szerint az összeesküvés részei voltak. Tegyük hozzá, hogy hetekkel ezelőtt amerikai helikopterek repültek a leendő szabotázscsomópontok felett; szeptember közepe óta egy brit "kutató" hajó vesztegelt dán vizeken; és a NATO a szabotázzsal egy napon "új pilóta nélküli rendszerek tengeren történő teszteléséről" tweetelt.


Mutasd a (gáz)pénzt


A dán védelmi miniszter szerdán sürgősen találkozott a NATO főtitkárával. A robbanások ugyanis Dánia kizárólagos gazdasági övezetének (EEZ) közvetlen közelében történtek. Ez legfeljebb durva kabukinak minősíthető; pontosan ugyanazon a napon az Európai Bizottság (EB), a NATO de facto politikai hivatala, előmozdította védjegyszerű rögeszméjét: további szankciókat Oroszország ellen, beleértve az igazoltan kudarcra ítélt olajár-korlátozást.

Eközben az EU energiaipari óriáscégei nagyot veszíthetnek a szabotázzsal.

A névsorban szerepel a német Wintershall Dea AG és a PEG/ E.ON, a holland N.V. Nederlandse Gasunie és a francia ENGIE. Aztán ott vannak azok, akik az NS2-t finanszírozták: ismét a Wintershall Dea, valamint az Uniper; az osztrák OMV; ismét az ENGIE; és a brit-holland Shell. A Wintershall Dea és az ENGIE egyaránt résztulajdonos és hitelező. Füstölgő részvényeseik komoly válaszokat várnak egy komoly vizsgálattól.

A helyzet még rosszabb: a csővezetékterror-fronton már nincs semmi akadály. Oroszország nem csak a Török Áramlat, hanem a Power of Siberia miatt is vörös riadókészültségben lesz. Ugyanez vonatkozik a kínaiakra és a Hszincsiangba érkező csővezetékek útvesztőjére is.

Bármi is volt a módszertan és bárki is a szereplők, akik benne voltak a hurokban, ez a bosszú - előre - az elkerülhetetlen kollektív ukrajnai nyugati vereségért. És egy durva figyelmeztetés a globális Délnek, hogy újra meg fogják tenni.

A cselekvés azonban mindig reakciót szül: mostantól kezdve "vicces dolgok" történhetnek a nemzetközi vizeken lévő amerikai/angol csővezetékekkel is. Az EU oligarchiája villámgyorsan előrehaladott szétesési folyamatba kezd. A lehetőségük arra, hogy legalább megpróbálkozzanak egy stratégiailag autonóm geopolitikai szereplőként való szerepvállalással, már lezárult.

Ezek az eurokraták most komoly kényszerhelyzetbe kerültek. Amint világossá válik, hogy kik a balti szabotázs elkövetői, és amint megértik a páneurópai polgárok életét megváltoztató társadalmi-gazdasági következményeket, a kabukinak véget kell vetni. Beleértve azt a már most is futó, rendkívül nevetséges mellékszálat, miszerint Oroszország felrobbantotta a saját vezetékét, miközben a Gazprom egyszerűen elzárhatta volna a szelepeket.


És ismét csak rosszabb lesz a helyzet: a Gazprom azzal fenyegetőzik, hogy beperli az ukrán Naftofgaz energetikai vállalatot kifizetetlen számlák miatt. Ez azt eredményezné, hogy az Ukrajnából az EU felé irányuló orosz gázszállításnak vége lenne.


Mintha mindez nem lenne elég súlyos, Németországot szerződés kötelezi arra, hogy 2030-ig évente legalább 40 milliárd köbméter orosz gázt vásároljon.

Csak úgy nemet mondani? Nem tudnak: A Gazpromnak törvényesen jár a fizetés gázszállítás nélkül is. Ez a hosszú távú szerződés szelleme. És már most is ez történik: a szankciók miatt Berlin nem kapja meg az összes gázt, amire szüksége van, mégis fizetnie kell.

Minden ördög itt van

Most már fájdalmasan világos, hogy a birodalmi bársonykesztyű lekerül a vazallusokról. Az EU függetlensége: tilos. Együttműködés Kínával: tilos. Független kereskedelmi kapcsolatok Ázsiával: tilos. Az EU egyetlen helye az, hogy gazdaságilag az USA alá legyen rendelve: az 1945-1955-ös évek ízléstelen remixe. Egy perverz neoliberális csavarral: miénk lesz az ipari kapacitásotok, nektek pedig nem lesz semmitek.

Az NS és az NS2 szabotálása bele van építve abba a birodalmi álomba, hogy az eurázsiai földtömeget ezer darabra bontsák, hogy megakadályozzák az EU-t képviselő Németország, Oroszország és Kína közötti transzeurázsiai konszolidációt: 50 billió dolláros GDP, vásárlóerő-paritáson (PPP) számolva, szemben az USA 20 billió dollárjával.


Vissza kell térnünk Mackinderhez: az eurázsiai szárazföldi tömeg ellenőrzése jelenti a világ ellenőrzését. Az amerikai elit és trójai falovaik Európa-szerte mindent megtesznek azért, hogy ne adják fel az ellenőrzésüket.

Az "amerikai elit" ebben a kontextusban magában foglalja az elborult, Straussian neokonoktól fertőzött "hírszerző közösséget" és az őket fizető nagy energia-, gyógyszer- és pénzvilágot, amely nem csak a mély állam örökké tartó háborús megközelítéséből profitál, hanem a Davos által kitalált Nagy Újraindításból is pénzt akar csinálni.

A dühöngő húszas évek egy gyilkossággal kezdődött - Soleimani tábornok meggyilkolásával. A csővezetékek felrobbantása a folytatás része. 2030-ig végig a pokolba vezető autópálya lesz. Mégis, Shakespeare-t kölcsönvéve, a pokol határozottan üres, és az összes (atlantista) ördög itt van.


Pepe Escobar független geopolitikai elemző és szerző. Legutóbbi könyve a Dühöngő húszas évek. Politikailag törölték a Facebookról és a Twitterről. Kövesse őt a Telegramon.


 

(Fordítás: a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)


1 091 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page