VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Pállai Gábor: Hol van Európa középpontja? – Magyarország valójában Dél-Nyugat-Európához tartozik
Még 2010-ben kerestem a neten, hová helyezik a különféle források Európa középpontját. A keresés meglepő eredmény adott, egymástól többszáz kilométerre lévő helyeket jelöltek meg középpontként.
  • Tillenberg: 1000 méteres hegycsúcs Csehországban, a német határnál, Mariánské Lázně közelében

  • Purnuškės: Kisváros Litvániában, Vilnius közelében

  • Suchowola: Kisváros Lengyelországban, Białystok közelében

  • Rachiv: azaz Rahó, Kárpátalja, Ukrajna


Úgy gondolom, kell, hogy legyen olyan módszer, amellyel egyértelműen, reprodukálhatóan megkereshető Európa középpontja. Mivel egy szabálytalan kiterjedésű síkbeli ábrának nem értelmezhető a középpontja, itt a középpont helyett az ábra súlypontját kell meghatározni, ez a pont fogja reprezentálni a középpontot.


Ha egy ilyen ábrát, jelen esetben Európa térképét mérethelyesen kartonlapra nyomtatunk, majd körbevágás után a kartonlapot a pereméhez közeleső különböző pontokon szabad elforgást biztosítva felakasztjuk, a felakasztási pontokon átmenő függőleges vonalak egy pontban, a súlypontban metszik egymást, így meghatározható a keresett középpont.


Természetesen először Európa határait kell meghatározni. Forrásként ott a Wikipédia.


Európa határai a Wikipédia szerint


Keleten szorosan összefügg Ázsiával, közös nevük Eurázsia. A két kontinens pontos határa megállapodás kérdése, nincs egyértelmű földrajzi határ. A ma leginkább elfogadott határvonal: a Dardanellák, a Boszporusz, a Fekete-tenger, a Nagy-Kaukázus vízválasztó vonala, a Kaszpi-tenger északnyugati része, az Urál folyó és az Urál hegység egészen a Jeges-tengerig. Íme:
Tehát Európa határai a Wikipédia szerint:


Ebből az ábrából kell egy kinyomtatható, kivágható rajzot készíteni, a kezelhetőség oltárán fel kell áldozni Izlandot, Máltát, Krétát, Novaja Zemlját, és még néhány apró szigetet, ezek a méreteik miatt a súlypont meghatározását érdemben nem befolyásolják, elnézést kérek az itt élőktől. Így született meg a kinyomtatható kontúrvonal:

Ezt az ábrát nyomtattam ki kartonlapra, körbevágtam, és vékony varrótűvel megtengelyeztem különböző pozíciókban, biztosítva a szabad elforgást:A forgáspontban rögzített, súllyal függőlegesre feszített cérnaszál kijelölte a súlypont helyét, a második fényképen jól látható, hogy a harmadik tengelypozíció által kijelölt súlyvonal jól illeszkedik az első kettőhöz.


Ezek után a kijelölt súlypont már egyszerűen átvihető a térképre. Íme, az eredmény:Európa közepe tehát Fehéroroszországban, fővárosától, Minszktől kb. 60 kilométerre, északnyugatra található.
Érdekes, hogy a bevezetőben felsorolt, a netről származó „Európa-középpontok” egyike, nevezetesen Purnuškės ettől a ponttól kevesebb, mint ötven kilométerre található.


Egyúttal azt is megállapíthatjuk, hogy Magyarországot sem kelet-közép-európai (micsoda marhaság!), sem közép-európai országnak nem nevezhetjük, mert Magyarország Dél-Nyugat-Európában van.

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok