top of page

Seymour Hersh: A CIA találta ki a Nord Stream-fedősztorit
Vukics Ferenc jegyzete


Nemrégiben egy TV-műsorban azt találtam mondani, hogy az Északi áramlattal kapcsolatos legújabb amerikai történet az „ukránbarát” csoportról eléggé „zs” kategóriás terméknek számít. Az állításomat továbbra is fenntartom, és úgy gondolom, hogy az amerikai hatalmi szerkezet nem olyan zárt, mint korábban képzeltük.

A Pentagonban és a CIA-ben nagy valószínűséggel vannak olyan csoportok, akik érdekeltek abban, hogy a jelenlegi amerikai vezetés megbukjon. Ez az „erőtér” nem akarja, hogy a jelenlegi vezetés belerángassa az országot egy az egész világra kiterjedő fegyveres konfliktusba.

Ugyanezt a gyanút támasztják alá Seymour Hersh legutóbbi írásai is.


Egy nemrégiben Seymour Hershnek nyilatkozó titkosszolgálati forrás szerint a Biden–Scholz találkozó után a CIA-t utasították, hogy találjon ki egy fedősztorit a neves amerikai újságíró történetének ellehetetlenítésére. Az igazat megvallva

úgy gondolom, hogy tehetségesebb emberekre van szüksége az amerikai szolgálatoknak, mert a legutóbbi magyarázat eléggé gyerekesre sikerült.

Hersh cáfolatának legjobb eszköze az lett volna, ha az amúgy nagyon részletes történetet lépésről-lépésre megcáfolják.


Seymour Hersh oknyomozó újságíró szerdán a Substackon közzétett egy cikket, amely szerint a CIA-t utasították, hogy találjon ki egy fedősztorit az Északi Áramlat elleni merényletekkel kapcsolatban, amelyet először a The New York Times és a Die Zeit című német laphoz juttattak el.


A fedősztorit azért találták ki, hogy az USA-ról és a német kormányról áthárítsák a felelősséget, mivel Hersh február 8-án közzétette nagyhatású jelentését, amely szerint Biden elnök rendelte el az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat földgázvezetékek elleni támadást.


"A németeknek továbbított történet teljes egészében kitaláció volt az amerikai hírszerzés részéről. Ennek az volt a célja, hogy hiteltelenné tegyék az Ön történetét" – mondta Hershnek az amerikai hírszerzésnél dolgozó egyik forrása.


Hersh elmondta, hogy a CIA-t azután utasították egy fedősztori kitalálására, miután Biden elnök március 3-án Washingtonban találkozott Olaf Scholz német kancellárral. Scholz látogatása nagyon rövid volt, és nem tartozott hozzá a rutinszerű közös sajtótájékoztató, amely általában az elnök és egy másik világvezető találkozóját követi. Hershnek elmondták, hogy Biden és Scholz megvitatta az Északi-Áramlat amerikai kiiktatását részletező jelentését.


Hersh azt írja:


"Valaki, akinek hozzáférése van a diplomáciai hírszerzéshez, azt mondta nekem, hogy volt egy megbeszélés a vezeték leleplezéséről, és ennek eredményeként a Központi Hírszerző Ügynökség bizonyos elemeit arra kérték, hogy a német hírszerzéssel együttműködve készítsenek egy fedősztorit, amely az amerikai és a német sajtónak egy alternatív verziót ad az Északi Áramlat 2 megsemmisítéséről."


A CIA munkájának eredménye március 7-én jelent meg a The New York Times és a Die Zeit című lapokban. A New York Times beszámolója nagyon homályos volt, és azt írta, hogy amerikai tisztviselők most azt állítják, hogy az Északi Áramlat elleni robbantásokat egy "ukránbarát csoport" követhette el. A Die Zeit beszámolója azt állította, hogy a német nyomozók szerint hat ember hajtotta végre a merényletet egy Lengyelországban bérelt jachton, amely két ukrán tulajdonában volt. A következő napokban más nyugati médiumok is hasonló cikkeket közöltek a fedősztori megerősítésére.


Hersh szerint a The New York Times által kapott információk

"a CIA megtévesztés és propaganda szakértőinek egy csoportjától származnak, akiknek az volt a feladatuk, hogy egy fedősztorival táplálják az újságot – és hogy megvédjenek egy elnököt, aki egy bölcs döntést hozott, és most kénytelen hazudni róla".

A fedősztori gyökeresen más történetet kínál, mint amit Hersh február 8-i jelentése állít. Hersh névtelen forrásokat felhasználva arról számolt be, hogy az Északi Áramlat csővezetékeket az amerikai haditengerészet búvárai által 2022 júniusában a Balti-tengeren tartott NATO-gyakorlatok leple alatt elhelyezett robbanóanyagokkal semmisítették meg. Az akciót Norvégiával összehangoltan hajtották végre, és egy norvég kémrepülőgép 2022. szeptember 26-án egy szonárbója ledobásával robbantotta fel a robbanóanyagokat.


Scholz utoljára 2022. február 7-én járt Washingtonban. Biden aznap sajtótájékoztatón fogadkozott, hogy ha Oroszország megszállja Ukrajnát, akkor "véget vet" az Északi Áramlat-2 gázvezetéknek.

Hersh szerint a csővezetékek megsemmisítésére irányuló összeesküvés már akkoriban is folyamatban volt, és az összeesküvők Biden megjegyzését nyílt felhívásnak vették.

Scholznak az akcióval kapcsolatos esetleges bűnrészességéről Hersh új cikkében ezt mondta:


"Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy Scholz kancellár – függetlenül attól, hogy előre értesült-e a csővezeték megsemmisítéséről, ami még mindig nyitott kérdés – tavaly ősz óta egyértelműen bűnrészes volt a Biden-kormány balti-tengeri műveletének eltussolásában."

537 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page