top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2023.02.04).
Litvánia miniszterelnöke, Ingrid Šimonite azt szorgalmazta, hogy az orosz nyelvet ne tanulják a gyerekek második idegen nyelvként az iskolákban, s azt lengyelre vagy lettre cseréljék. A hírt a Jevropejszka pravda közölte a Delfire hivatkozva. „Támogatom, hogy a lengyel nyelv nagyobb mértékben legyen jelen az iskolákban. És azt hiszem, ez olyasmi, amit erőfeszítések által meg lehet tenni” – jelentette ki. Šimonite szerint lehet lengyel nyelvtanárokat is találni, hiszen Litvániában vannak lengyel iskolák, ahol a tanulólétszám csökkenése miatt a tanárok átkerülhetnek litván iskolákba dolgozni. A miniszterelnök hangsúlyozta: az orosz nyelv is hasznos, de szerinte alternatívát kell teremteni, hogy az iskolásoknak lehetőségük legyen más idegen nyelvet választani.


Nem valószínű, hogy az ukrán erők a közeljövőben képesek lesznek visszafoglalni a Krím félszigetet az orosz csapatoktólmondta az amerikai védelmi minisztérium négy magas rangú tisztviselője a képviselőház fegyveres szolgálatai bizottsága törvényhozóinak titkos tájékoztatóján – erről a Politico számolt be. Az orosz erők 2014 óta tartják ellenőrzésük alatt a Krímet, a félszigeten légvédelem és több tízezer katona állomásozik. A gyalogsági erők közül sokan több száz kilométeres erődített állásokba ásták be magukat a Dnyipro folyó mentén az ukrán csapatokkal szemben. A Krím visszafoglalásának kérdése hónapok óta vitatott kérdés, mivel amerikai és európai tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a félsziget jogilag Ukrajna része.


Az ukrán hatóság arra figyelmezteti a Lengyelországba gépkocsival utazni készülőket, hogy komoly akadályba ütközhetnek a határátkelők lengyelországi oldalán az ottani tiltakozó megmozdulások miatt, írja a myc.news. Az Ukrán Állami Határőrszolgálat tájékoztatója szerint az átkelők térségében élő lengyelek útlezárással igyekeznek akadályozni a gépjármű forgalmat, amely állításuk szerint elviselhetetlen mértéket öltött. A tiltakozó tömegmegmozdulás február 2 és 3 folyamán zajlik a Korcseva-Krakovec, a Medika -Shegini és Hrebne-Rava-Ruszka közúti határátkelők közelében. A lengyelek demonstrációjukkal a lakóhelyüket károsan érintő megnövekedett járműforgalom okozta problémákra kívánják felhívni a figyelmet, áll a híradásban.


Minél nagyobb az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre kell eltávolítani őket Oroszország határától – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön az orosz állami médiának adott nyilatkozatában. Azt mondta, hogy Oroszország az ukrajnai konfliktus lezárására törekszik, a Nyugat részéről viszont senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, helyette inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek. Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában található – jelentette ki.


Az orvosi bizottság által egészségügyi okokból alkalmatlannak nyilvánított hadköteleseket is mozgósíthatják katonai szolgálatra – jelentette ki Roman Horbacs, ukrán fegyveres erők szárazföldi erői parancsnokságának személyzeti osztályvezetője szerdán sajtótájékoztatóján, számolt be a Korrespondent. A jelentés szerint Horbacs elmondta, hogy a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmasnak minősített személyek nem küldhetők harci egységekhez a frontra. Ugyanakkor hozzátette: az ilyen személyek alkalmasak szolgálatra a hátországban tevékenykedő katonai egységekben, toborzóirodákban, kiképzőközpontokban és a Védelmi Minisztérium egyéb intézményeiben.


Túl azon, hogy Podoljak mondatai kísértetiesen hasonlítanak egy egyébként hozzá politikai habitusban szintén hasonló lelkületű európai politikus, Guy Verhofstadt nemrégiben tett nyilatkozatához, miszerint „Magyarországot ki kellene rúgni az Unióból, helyére pedig fel kéne venni Ukrajnát”, az imént tárgyalt és kifejezetten magyarellenes ukrán kommunikáció kapcsán két megállapítás is helytállónak bizonyul.


Zoran Milanović felkerült a listára, miután arról beszélt, hogy a Krím-félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része – írja a DélHír. Felkerült az ukrán szélsőségesek által működtetett Mirotvorec halállistájára Zoran Milanović horvát elnök. Erre azután került sor, hogy Milanović a napokban arról beszélt: a Krím-félsziget soha többé nem lesz Ukrajna része, Koszovót pedig „elrabolták” Szerbiától. A horvát államfő hétfőn újságíróknak Petrinjában, a litvániai NATO-misszióba induló 3. horvát kontingens búcsúztatóján beszélt erről. A horvát elnök továbbra is ellenzi, hogy halálos fegyvereket küldjenek Ukrajnába, mert az szerinte nem segíthet a háború befejezésében. Szerinte Horvátországnak a humanitárius segélyek küldésén, valamint az orosz agresszió elítélésén túl nem kellene részt vennie ebben a konfliktusban. Milanović elítélte és erkölcstelennek nevezete, amit a Nyugat tesz az ukrajnai háborúval kapcsolatban. „Mi a cél? Az orosz kormány megdöntése? A német tankok még inkább homogenizálják az oroszokat. Ez közelebb hozza őket a kínaiakhoz” – mondta. „Humanitárius segítségnyújtás és az agresszió elítélése igen, de bármi másban való részvétel halálosan veszélyes” – szögezte le a horvát vezető. Az ukrán külügyminisztérium bírálta a horvát elnök megjegyzését. „Elfogadhatatlannak tartjuk Zoran Milanović horvát államfő kijelentését, amellyel gyakorlatilag kétségbe vonta Ukrajna területi integritását” – írta Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő. Hozzátette: kíváncsi arra, hogy vajon ilyen retorikával államfővé választották-e volna Milanovićot az 1990-es évek végén, amikor Horvátország éppen azzal küzdött, hogy megőrizze államiságát. Megbukott a Russiagate – A Trump elleni 103 állítás közül egy sem állta meg a helyét a részletes vizsgálat során

A Columbia Journalism Review (CJR), amely magát "a sajtókritika legelismertebb hangjának" nevezi, nemrég tette közzé egy 18 hónapos vizsgálat eredményeit "The Press Versus The President" címmel. Napokkal később Trump jogos felháborodással reagált megállapításokra. "Megdöbbentő, részletes beszámoló a hazugságokról, a dezinformációról és az újságírói tisztesség teljes hiányáról" – írta Trump február 2-án a Truth Socialon, kiemelve: "a Washington Compost (néha Washington Post néven is ismert), a Failing New York Times és sokan mások nyilvánvalóan hamis híreket terjesztettek". Trump elítélte azt a felbecsülhetetlen kárt is, amelyet a tisztességtelen tudósítás okozott 2020-as újraválasztási kampányának. "Ez a Fake News, az összes dezinformációjával együtt, óriási hatással volt a 2020-as elnökválasztásra, csak egy a sok közül, ahogyan a választást manipulálták és ellopták" – írta egy másik Truth Social üzenetében. "Ez ismét bebizonyítja, hogy a Korrupt, Woke, Radikális Demokraták ellopták a 2020-as választást, ami lehetetlenné teszi, hogy a marxisták és kommunisták ezt a nyilvávaló tényt még mindig egyszerűen csak 'Nagy Hazugságnak' nevezzék."

Alasdair Macleod szerint az igazi háború a valuták között zajlik A pénzügyi elemző szerint a nyugati szövetség és az ázsiai tengely közötti háborúban a média jelenleg az ukrán csatatérre összpontosít. Az igazi háború a valutákban zajlik, amelyben Oroszország képes lehet a dollár megsemmisítésére... „Putyin eddig viszonylag passzívan viselkedett. Azonban most, amikor már mind Oroszország, mind Kína elég aranyat halmozott fel ahhoz, hogy aranyszabványt vezessenek be, már csak idő kérése, hogy ezt meglépjék.” „Az ukrajnai katonai akciók hamarosan kezdődő új fordulója miatt Putyinnak érdekében áll majd, hogy az eddigi passzivitásból a pénzügyi agresszióra térjen át. Nem sok kell ahhoz, hogy aláássa az egész nyugati fiat valutarendszert. Ezt a veszélyt azonban alig fogja fel a háború iránt lelkesedő NATO katonai komplexum.” A menő telefonodért kongói gyerekeknek kell meghalni a kobaltbányákban A gyermekmunka alkalmazása a kobalt bányászatában a Kongói Demokratikus Köztársaságban jól dokumentált, az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának becslése szerint 40 000 gyermek, néhányan közülük 6 évesek, dolgoznak az ottani bányákban.... Pepe Escobar szerint Ukrajna csupán ágyútöltelék az amerikai birodalmi tervezők számára Ez a háború része egy nagyobb geopolitikai konfrontációnak az USA és Oroszország, Kína és más nemzetek között, amelyek egy többpólusú világ kialakulását szorgalmazzák. Pepe Escobar szerint az amerikai birodalmi állam "pánik üzemmódban" van, hogy valamivel alátámassza az összeomló, amerikai irányítású globális kapitalista rendszert, és különösen az amerikai dollár kiváltságos helyzetét. A jelenleg Oroszországgal, később pedig Kínával folytatott háború része annak a kétségbeesett dinamikának, amely Washington második világháború után kialakult domináns pozíciójának meghosszabbítására irányul. Ez a háború utáni birodalmi rend – amelyet eufemisztikusan "szabályokon alapuló rendnek" neveznek – egyre inkább lejáratódik a féktelen imperialista háborúk és a pénzügyi ellenőrzésen keresztül tapasztalt visszaélések miatt. A bolygó túlnyomó többsége fel akar szabadulni az amerikai/nyugati háborús uszító rendszer alól, amely a kapitalista kizsákmányolást támasztja alá és csak egy globális elitet gazdagít.

A Kijevi Régióban kétezren jelentkeztek a tavaszi offenzíva rohamosztagaiba A toborzás első napján több ezer potenciális önkéntes jelentkezett a Nemzeti Gárdába. Ezt február 4-én jelentette be a Belügyminisztérium sajtószolgálata. A storm.mvs.gov.ua weboldalon összesen 2049 pályázatot nyújtottak be. A Nemzeti Rendőrség 535, a Nemzeti Gárda 1200, az Állami Határőrszolgálat 314 főt jelentett be. A Belügyminisztérium rohamosztagokhoz való csatlakozással és működéssel kapcsolatos tanácsadásra szolgáló forródrótjára 480 hívás érkezett. Korábban közzétették azokat a címeket, ahol a kijevi régió lakosai jelentkezhetnek az offenzív műveleteket végrehajtó gárdához. A Kijev központú, de a fővárost magába nem foglaló régió lakossága egykor 1,4 millió fő volt. Portugália tankokat ígér Ukrajnának António Costa hangsúlyozta, hogy a harckocsik Ukrajnának történő átadása nem veszélyezteti a portugál hadsereg harcképességét. A portugál miniszterelnök megerősítette, hogy az ország Leopard 2 harckocsikat kíván átadni Ukrajnának. Costa azt is elmondta, hogy tudja, hány harckocsit szállítanak Ukrajnának, de ezt majd csak "a kellő időben" fogják bejelenteni. A harckocsikat várhatóan március végére szállítják le. Korábban arról számoltak be, hogy Portugália páncélozott személyszállító járműveket és generátorokat is szállítana Ukrajnának. Ukrán Vezérkar: A megszállók elítélt nőket toboroznak A hét folyamán a megszállók mintegy 50 főt toboroztak a Donyecki terület ideiglenesen megszállt területén, Snizhne-ben lévő női büntetőtelepen. "Az ellenség, hogy kompenzálja a férfiveszteséget, megpróbálja az elítélt nőket is bevonni a harcba. A hét folyamán a megszállók mintegy 50 embert toboroztak a Donyecki terület ideiglenesen megszállt területén, Snizhne-ben lévő női büntetőtelepen. Az is ismert, hogy az Orosz Föderáció területére küldték őket kiképzésre" – áll a közleményben. Az Ukrán Vezérkar korábban azt is jelentette, hogy az utóbbi napokban elkezdték foglyul ejteni az Orosz Föderáció női katonáit.

Franciaország 150 oktatót küld Lengyelországba az ukrán hadsereg kiképzésére Franciaország 150 katonai oktatót küld Lengyelországba, hogy az EU ukrajnai katonai segélymissziója (EUMAM Ukraine) keretében képezzék ki az ukrán hadsereget – számolt be Lukas Jaszina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Twitteren. „Az EU ukrajnai katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukraine) részeként Franciaország 150 kiképzőtisztet küld Lengyelországba. A lengyelországi EUMAM-misszió Combined Arms Training Command (CAT-C) hadműveleti parancsnokságának felügyelete alatt fogják kiképezni az ukrán hadsereg katonáit” – mondta Lukas Jaszina. Egyben hozzátette, hogy Lengyelország Franciaországgal együtt azon dolgozik, hogy megerősítse Ukrajna védelmi potenciálját az Oroszországi Föderáció fegyveres agressziójával szemben. Az Európai Unió az ukrán hadsereg kiképzési missziója keretében további 15 ezer katonát képez ki, 2023-ban az ukrán fegyveres erők összesen 30 ezer katonája vesz részt a kiképzésen. Az Egyesült Királyság negyvenezer ukrán katona kiképzését vállalta.

Sztefanisina: Ukrajna a társulási megállapodásban vállalt kötelezettségeinek több mint 70%-át teljesítette Ukrajna az Európai Unióval kötött társulási megállapodásból eredő kötelezettségeinek több mint 70%-át teljesítette – jelentette be Olha Sztefanisina európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes az Ukrajna-EU csúcstalálkozón, számolt be az Ukrinform a kormány sajtószolgálatára hivatkozva. „Az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni teljes körű háborújának körülményei között folytattuk az ukrán jogszabályok európai jogrendszerhez való adaptációjának folyamatát. A Társulási Megállapodás végrehajtása terén a 2021-es mutatóhoz képest 9%-os előrelépést tettünk” – hangsúlyozta a miniszter. „Elmondható, hogy a megállapodás végrehajtásának időszaka alatt Ukrajna az alábbi területeken ért el 90%-os előrelépést: igazságszolgáltatás, szabadság, biztonság, politikai párbeszéd, nemzetbiztonság és védelem, statisztika, közbeszerzés” – áll a közleményben. A kormánytisztviselő elmondása szerint az Európai Bizottság jelentése alapján Ukrajna felülvizsgálja az ukrán jogszabályok európaihoz való igazításának végrehajtásának helyzetét, azt követően kidolgozzák az ukrán jogszabályok az európai jogrendszerhez való adaptációjának nemzeti programját. A csúcstalálkozó eredményein alapuló zárónyilatkozat szerint „az EU ehhez a folyamathoz technikai támogatást nyújt a kormánynak”.

Oroszország kétirányú offenzívával készül a háború évfordulójára – Reznyikov Oroszország nagy offenzívát tervez február 24-re, a teljes körű invázió évfordulójára – közölte Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, számolt be a The Guardian. A miniszter arra figyelmeztetett, hogy az Oroszországi Föderáció akár 500 ezer mozgósított katonát is bevonhat. „Hivatalosan 300 ezret jelentettek be, de amikor látjuk a csapatokat a határoknál, becsléseink szerint ez sokkal több” – mondta Olekszij Reznyikov. Elmondása szerint az oroszok két irányba indíthatnak nagyobb támadást: Ukrajna keleti és déli részén. Tekintettel a szimbolizmusokkal kapcsolatos megszállottságukra, elképzelhető, hogy a támadásokra február 24. körül kerül sor.

Indiai diákokat értek határsértésen Kárpátalján A csapi határőregység dolgozói újabb illegális határátlépést akadályoztak meg. Három indiai állampolgárt tartóztattak le, akik Magyarország területére akartak jutni törvénytelenül. A hírt az Állami Határőrszolgálat sajtóközpontja közölte. A férfiak ideiglenes ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkeztek, irataikat maguknál tartották. A dokumentumok alapján az egyik Odessza megyei felsőoktatási intézmény diákjai. Az ügyben eljárást indítottak, a vizsgálatok megkezdődtek.

Németország legitim katonai célpont Németország legitim katonai célponttá vált azután, hogy a németek jóváhagyták a Leopard harckocsik szállítását – mondta az orosz köztévé műsorában Vlagyimir Szolovjov. A Vlagyimir Putyin elnökkel is jó kapcsolatot ápoló műsorvezető úgy fogalmazott: „Van még valaki, aki azt mondja, hogy Berlin nem legitim katonai célpont? […] Tankokat küldenek, és azt hiszik, hogy csak azokat fogjuk megsemmisíteni?” Ezután üzent Olaf Scholz német kancellárnak is: "Scholz, te náci, növessz magadnak egy Hitler-bajuszt!"

Ukrajnában pénzért bárki kaphat felmentést a katonáskodás alól Korrupciós botrány robbant ki Ukrajnában a központi katonaorvosi szakbizottság vezérkarában, ahol bárki megvásárolhatta a katonáskodás alóli felmentést, írja az ua-reporter. A hadügyhöz tartozó központi szerv korrupt vezetőinek ténykedését az SZBU nyomozói leplezték le. A seregbe behívót kapott férfiaknak az alkalmasságukat megállapítani hivatott doktorok ajánlották fel, hogy potom 5000 dollár ellenében megkaphatják a frontszolgálat alóli felmentő levelet. A központi szerv gyanúsítottjainak cselekedetét hazaárulásként kezelik és ennek megfelelően súlyos büntetésre, legkevesebb 10 év börtönre, valamint teljes vagyonelkobzásra számíthatnak. A nyomozás során kiderült, hogy a katonai fődoktorok szolgáltatásai nagy népszerűségnek örvendtek. Erre utalnak a házkutatások során megtalált milliós összegek. A „nemes” felajánlást elfogadók sokgyermekes szülő, önkéntes segítő és egyéb felmentést érő igazolások révén úszhatták meg a frontszolgálatot. Ily módon a hadköteles ukrán állampolgárok százait vagy ezreit menekíthették ki Ukrajnából, miközben vészesen fogy a frontra küldhetők száma.


Egy CIA-tisztviselő a Newsweeknek elmondta, hogy a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) svájci–német lap beszámolójának azon állításai, miszerint Burns januárban titokban Moszkvába utazott, és hogy az igazgató a Fehér Ház nevében békejavaslatot terjesztett elő, „teljes mértékben hamisak”. A múlt hónapban Burns titokban Kijevbe utazott, hogy találkozzon és tájékoztassa a fejleményekről Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Prostituáltakat futtatott a kijevi rendőrkapitányság A magas rangú rendőrök egy olyan bűnszervezet működéséhez asszisztáltak, amely 18 és 30 év közötti, sérülékeny helyzetben lévő nőket dolgoztatott prostituáltként. Újabb botrány robbant ki Ukrajnában: az Ukrán Belbiztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezte, hogy a Migrációs Rendőrkapitányság (a rendőrség alá tartozó, migrációs ügyekkel foglalkozó részleg) vezetősége prostituáltak futtatását fedezte a fővárosban és az ország más megyéiben. Sajtóközleményük szerint a magas rangú rendőrök egy olyan bűnszervezet működéséhez asszisztáltak, amely 18 és 30 év közötti, sérülékeny helyzetben lévő nőket dolgoztatott prostituáltként, illetve új lányok beszervezésén dolgozott „intim és eszkortmunkára”. Információik szerint egész Ukrajna területén működtek, sőt külföldre is közvetítettek lányokat. Egy éjszakáért 500 és 10 ezer dollárt (175 ezer–3,5 millió forint) közötti összeget kértek el, havi bevételük pedig meghaladta az ötvenmillió hrivnyát (majd félmilliárd forintot). A Nagy-Britanniában kiképzett ukrán katonák egy csoportja 20 perccel az első csata után megadta magát

A Warcop-i katonai kiképzőbázison Nagy-Britanniában kiképzett ukrán katonák egy csoportja 20 perccel az első csata után megadta magát Szvjatogorszknál, mondta a RIA Novosztyinak Artem Kovalenko, az események résztvevője, az Ukrán Fegyveres Erők sorkatonája. Kovalenko pontosította, hogy a katonai regisztrációs és besorozási hivatal idézésére hívták be, június 22-én az ukrán csapatok 199. kiképzőközpontjában kötött ki Zsitomirban, majd egy héttel ott tartózkodása után kiképzésre küldték az Egyesült Királyságba, ami 21 napig tartott. A tanfolyam elvégzése után az ukrán hadsereg csoportja, amelyben Kovalenko is tartózkodott, visszatért Ukrajnába, Zsitomirba, ahol a 25. dandár részeként a harckoordináció zajlott tette hozzá az ügynökség beszélgetőtársa.


(vukics)
479 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page