top of page

Szomorú köszönet – Kondor Katalin levele a Budaházy-ügyben felháborodásához csatlakozottakhoz
Kedves Barátok, Kedves Kollégák!


Alig több, mint fél éve annak, hogy egy levelet írtam nektek, melyben az úgynevezett Budaházy-ügy abszurditását igyekeztem tehetségemhez mérten hangsúlyozni. Most mindenekelőtt megköszönöm, hogy csatlakoztatok a „felháborodásomhoz”, ráadásul olyan emberi és jogi érvekkel, melyek cáfolhatatlanok, s azokat az elmúlt fél esztendőben nem is próbálta meg cáfolni senki. Ám „hullatja levelét az idő vén fája”, miként a Mondák Könyvéből megtanulhattuk, s azóta történt egy s más. Nagy örömünkre Novák Katalin köztársasági elnök az ügyben érintettek közül hét személynek kegyelmet adott. Örömöt és egyben reményt jelentett nekünk ez a döntés. Elnök asszony döntése indoklásában a többi terheltre vonatkozóan azt közölte, hogy a többi vádlott esetében az elsőfokú bíróság olyan súlyos vádakat fogalmazott meg, melyekről – azaz az esetleges kegyelmi kérelmeikről – csak a jogerős bírósági ítéletet követően tartja helyesnek dönteni.


A mi fél évvel ezelőtt kelt levelünk aláírói között nincs jogász. Csupán egyetlen jogi végzettségű barátunknak van ilyen bizonyítványa, de ő elsősorban író. Ezen ügy véleményezését illetően tehát civilek vagyunk. S ezt a szerepünket mindenféle okoskodás és amatőr jogászkodás nélkül is meg akarjuk tartani. Mi egy igazságérzetre és erkölcsre épülő társadalomban szeretnénk élni, ezt a félévvel ezelőtt írott levelünkben valamennyien ki is jelentettük. Minekünk igazságérzetünk van, s hisszük, hogy életünket erkölcsi alapon sikerül élnünk, amíg csak létezünk. Nekünk nincs lehetőségünk filmet forgatni a meghurcolt áldozatokról, nincs igazán „sajtófelületünk” arra, hogy naponta elmondjuk véleményünket – no nem a Budaházy-ügyről, hanem a magyarországi jogi helyzetről. Ugyanis zömmel „kiöregedett” sajtómunkások, nyugdíjas értelmiségiek és művészek alkotják civil társaságunkat. Mi csak terjeszteni tudtuk és tudjuk az aktív kollégáinktól hozzánk elérkező információkat, remek riportjaikat, cikkeiket, hadd legyen tisztában mindenki az eseményekkel. A jogalkotásba sem áll módunk beleavatkozni, mert nem vagyunk szakemberek. Csak éppen elvárnánk a jogi területen dolgozó valamennyi alkalmazottól, hogy a magyar jogrendszer hiányosságait szakmai alapon vizsgálja felül és bírálja el, úgy, ahogy a tisztesség, az igazság és az erkölcs megkívánja. Magyarán: találjon egymásra a jog és az igazság. Mi ezt szeretnénk és ezért próbáljuk hallatni a hangunkat.


A minap mindenki értesülhetett arról, hogy megszületett a másodfokú ítélet a Budaházy-ügyben. Szerencsénkre sokat írt róla a sajtó, könnyű hozzáférni a tudósításokhoz. Mi, akik végigültük a maratoni hosszúságú és megfelelő hangosítás hiányában nehezen követhető indoklást, nem lehetünk elégedettek. Valódi bizonyítékokat ugyanis nem hallottunk a vádlottak bűneire. Valódiakat, ezt hangsúlyoznám! Viszont Budaházy és öt vádlott társa továbbra is fegyházban marad, hacsak nem kapnak kegyelmet ők is.


Mindeközben a magyar jogrend elévülhetetlen dicsőségére a szem-kilövető és díszes társasága vígan éli hazugságokkal terhelt életét. Amolyan magyar jogállami módra. Budaházy és társai nem lőttek senkire. Gyurcsányék meggyalázták nemzeti gyászünnepünket. Budaházyék nem tették ezt. A Momentum üdvöskéje, bizonyos Fekete-Győr országgyűlési képviselő úr egy Parlament előtti tüntetésen, melyen a túlóratörvény ellen tiltakoztak az emberek, nyilván hősködésből füstbombát dobott a rendőrökre. Budaházyék nem füstbombáztak. Viszont fegyházban vannak. Fekete-Győr meg a Parlamentben. Ő nem terrorista. 2006-ban Szögi tanár urat Olaszliszkán brutálisan meggyilkolták, gyermekei szeme láttára agyonverték. A tettesek büntetése példásan szigorú volt, ám a Szögi család tán még mind a mai napig sem kapta meg a nekik megítélt kártérítést, mondván, a tetteseknek nincs pénzük, nincs bevételük. Mi több, a gyilkos százmillió forint nem vagyoni kártérítésre és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabására nyújtott be keresetet, mivel ügyvédje érvelése szerint a bíróság és az ügyészség a „meglincselte, meglincselték” kifejezést használta, mely sértette védence személyiségi jogait, s a romák megítélését. Ez is megtörténhetett a jogállami Magyarországon! 2009-ben Marian Cosma veszprémi kézilabdázót gyilkolták meg. Ő is ártatlan volt. A családnak megítélt pénzbeli kártérítésből, úgy tudjuk, hogy máig nem láttak egy fillért sem. Viszont a tettesek rendre tüntető felvonulásokat rendeztek szuperdrága autóikkal, csak úgy, dicsekedés céljával. Jogállam Magyarországon!


Kedves Barátok! Nem tudjuk, mit hoznak az előttünk álló napok, hónapok. Reménykedünk, s ha kell, mindenképpen elmondjuk véleményünket, ha igazságtalanságot tapasztalunk. Szurkolunk aktív kollegáinknak, hogy eredményes legyen igazság-követelő munkájuk, valamint próbálunk összekapaszkodni, hogy azokat támogassuk, akik velünk együtt azt szeretnék, hogy az igazság és a jog összeérjen, s valódi igazságszolgáltatás legyen Magyarországon.


Kondor Katalin


Kapják:


Korbuly Péter, Kiss Gyöngyi, Morvai Katalin, Bata János, Pamper Viktor, Varga Domokos György, Szabó Veronika, Földi László, Mayer Gábor

541 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page