VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: A Biden-adminisztráció listát adott át a táliboknak a térségben élő amerikaiakról
Csütörtökön a Politico arról számolt be, hogy az amerikai tisztviselők listát adtak a táliboknak a térségben élő amerikaiakról, a zöldkártya-tulajdonosokról és azoknak az afgán szövetségeseknek a nevéről, akiket a kormányzat ki akar menteni a mostani káoszból. A lista átadásával szerették volna elősegíteni az evakuáció zökkenőmentes végrehajtását. A törvényhozók többsége felháborodását fejezték ki ezen öngyilkos taktika miatt. Véleményük szerint a Biden-adminisztráció „ölési és kilövési listát” adott át a táliboknak. Még ha a tálibok be is tartanák az ígéreteiket, semmi sem garantálja, hogy ezek az információk nem kerülnek más terrorszervezetek kezébe. Amikor erről az állítólagos listáról Biden elnököt megkérdezték, ő nem tagadta annak létezését, miközben kifejtette, hogy

az amerikai hadsereg néha tájékoztatja a tálibokat a kabuli repülőtérre utazó emberek bizonyos csoportjáról.

A reptéri támadást követően a szenátus külkapcsolati bizottságának elnöke, Bob Menendez (D-NJ) hallgatólagosan bírálta a Biden-adminisztrációt, amiért a kormányzat a tálibokra bízza az amerikaiak biztonságát. Miközben várjuk a további részletek megjelenését, egy dolog világos: nem bízhatjuk a tálibokra az amerikaiak biztonságát" – mondta.

Egyes képviselők szerint olyan emberek fognak „eltűnni a zűrzavarban”, akik terhelő vallomást tehetnének a kormányzatra a katasztrofális kivonulás részleteiről.