top of page

Vukics Ferenc a Hír TV-ben: a gabonafolyosóról, az orosz területek elleni támadásokról és sok másról
1.


Ukrajna kábítószert és olajat exportált Európába a gabonafolyósónak köszönhetően – állítja Seymour Hersh amerikai újságíró. Vendégeink Vukics Ferenc katonai szakértő és Stier Gábor a Moszkva tér.com főszerkesztője. Műsorvezető: Virághalmy Sarolta.


A tartalomból:

 • Seymour Hersh a Substrak csatornáján emlékeztetett, Putyin a kercsi-híd elleni második támadásra azzal válaszolt, hogy felmondta a gabonamegállapodást, amely lehetővé tette, hogy az ukrán búzát és más létfontosságú élelmiszernövényeket szállíthasson a Fekete-tengeri kikötőkből. Hersh informátora azonban azt mondta, hogy Odesszából és más fekete-tengeri kikötőkből a gabonánál sokkal több áramlott Európába: Odessza exportja olyan illegális árukat tartalmazott, mint a kábítószerek és olyan olaj, amelyet Ukrajna Oroszországból kapott.

 • Közel félmillió dollárt foglaltak le a román határrendészek két ukrántól, akik nem tudták megmondani honnan van a pénz - írja az MTI. Az eset kedden délben kezdődött a szeretvásári határátkelőnél, ahol egy 47 éves ukrán-román állampolgárságú nőnél 100 ezer dollárt találtak 100 dolláros címletekben. A nő állította, hogy övé a pénz, de mivel nem tudta igazolni, hogy az országba történt belépéskor bejelentette volna a vámon a nála lévő valutát, a pénzt lefoglalták. Három órával később megjelent az átkelőnél egy 50 éves ukrán férfi is, aki közölte: visszakéri a lefoglalt százezer dollárját. Azzal akarta igazolni, hogy ővé a pénz, hogy megmutatta a hátizsákjában lévő további 400 ezer dollárt.

 • Az USA csendben támogatja az ukrajnai egyházüldözést – írja az orosz külügyminisztérium jelentése, amely szerint a nemzetközi szervezetek sem reagálnak megfelelően az Ukrán Ortodox Egyház kijevi üldözésére. A jelentés szerint az amerikai tisztviselők soha nem bírálták Zelenszkij destruktív egyházpolitikáját. A 33 oldalas dokumentum az előtt született, hogy házi őrizetbe vették Ukrajna legnagyobb ortodox keresztény kolostorának vezetőjét, Pavel metropolitát, a Kijev-Pecserszka Lavra kolostor apátját.

 • A brit hírszerzés szerint a fekete-tengeri orosz flotta arra készül, hogy blokádot von az ukrán kikötők köré. Az egyik orosz hajó már a Boszporusz és az odesszai kikötő között járőrözik. A hírszerzési jelentés azt is állítja, hogy orosz hajók egy csoportja Ukrajnába tartó kereskedelmi hajókat foghat majd el. Oroszország a múlt héten döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabona tengeri szállítását lehetővé tevő gabonaegyezményt, amely az ENSZ- és Törökország közvetítésével jött létre tavaly. Ugyanakkor Oroszország most bejelentette több százezer tonna gabonát szállít ingyen az afrikai országoknak.

2.

Eddig több mint 20 sebesültje van az oroszországi Taganrogban történt támadásnak. Vendégeink Vukics Ferenc katonai szakértő és Stier Gábor a Moszkva tér.com főszerkesztője. Műsorvezető: Ferkó Dániel.

A tartalomból:

 • Ukrán s-200 as drón maradványai zuhantak le tegnap Taganrogban, amelyeket az orosz légvédelem lőtt le – közölte az Orosz Védelmi Minisztérium. Ukrajna S-200-at használt a támadáshoz az oroszországi városban, a robbanás középpontja a Művészeti Múzeum területére esett. A közeli étterem és egy bérház is megszenvedte a robbanást. Taganrogban vészhelyzetet vezettek be.

 • Dróntámadás érte Moszkva City-t is, az orosz főváros ikonikus pénzügyi és üzleti negyedét, ahol Európa néhány legmagasabb felhőkarcolója található – közölte Szergej Szobjanyin polgármester vasárnap.

 • Oroszország nem akar, de készen áll a közvetlen összecsapásra a NATO-val – közölte Putyin újságírói kérdésre válaszolva. Az orosz elnök először beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok kezdeményezésére külön mechanizmust hoztak létre az ilyen konfliktusok elkerülésére.

 • Washington szerint az ukrán kormányzati és a magánkorrupció miatt nem lehet nyomon követni az Ukrajnának nyújtott támogatásokat és ez a korrupció már olyan mértékű, hogy akadályozza az ukrán védekezést. Az amerikai külügyminisztérium jelentése szerint, a kongresszus eddig több mint 113,4 milliárd dollárt különített el Ukrajna számára.

 • Száz Wagner-zsoldost telepítettek a Suvalki folyosóra. Lengyelország és Litvánia területe, amely Fehéroroszországot és az Orosz Föderáció kalinyingrádi régióját választja el - mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, amikor ellátogatott a gliwicai gyárba, ahol az Ukrajnában megsérült Leopard harckocsikat javítják.

 • Putyinos pólóban érkezett Guinea követe a szentpétervári Oroszország–Afrika csúcstalálkozóra. Jacques Sevoba azért vette fel a különleges ruhadarabot, hogy ezzel is hangsúlyozza az orosz–afrikai barátságot. A csúcstalálkozó, amelyről a nyugati sajtó egyelőre hallgat, azonban nem ezért a színfoltért áttörő.

3.


Két évről egy évre csökkentette a magyar vízummentességet az Egyesült Államok, miután hazánk nem adta ki a kárpátaljai magyarok adatait. Vendégeink: Vukics Ferenc, katonai szakértő és Stier Gábor, a Moszkva tér.com főszerkesztője. Műsorvezető: Ferkó Dániel.

A tartalomból:

 • Biden, Nuland, Pressman, Power és csapataik információkat akarnak gyűjteni a magyar emberekről, hogy aztán átadhassák azokat a kijevi rezsimnek – írta a Twitter oldalán a New York Young Republican Club, az USA legfontosabb republikánus szervezete, amely kiállt Magyarország mellett azt követően, hogy tegnap az Egyesült Államok a magyarok számára az elektronikus beutazási engedélyezési rendszer az ESTA keretében biztosított érvényességi időt azonnal két évről egy évre csökkentette. Az amerikai nagykövetség közlése szerint ugyanis Magyarország 2011 és 2020 között mintegy egymillió embernek – főként a szomszédos államokban élő magyar nemzetiségűeknek – adott állampolgárságot „anélkül, hogy – idézem - megfelelő biztonsági intézkedéseket tett volna személyazonosságuk ellenőrzésére”. Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő szerint a módosítások nem vonatkoztak a vízummentességi program másik 39 résztvevőjére, hanem „csak Magyarországra vonatkoztak”.

 • Trump szerint Bidenék keresnek az ukrajnai háborún. Az egykori elnök úgy fogalmazott, Bidenék dollármilliókat kaptak Ukrajnától. Most Ukrajna dollármilliárdokat és milliárdokat kap az amerikai adófizetőktől. Joe Biden kompromittált, ő rángat bele minket egy globális konfliktusba annak az Ukrajnának a nevében, amely látszólag fizette a családját. Dollármilliókat. Ezen információk fényében az Egyesült Államok Kongresszusának meg kell tagadnia még egy további kifizetés engedélyezését is a kimerült készletünkből” – fogalmazott Trump.

 • Behívatta az ukrán külügyminisztérium Lengyelország kijevi nagykövetét azért mert a lengyel elnök egyik tanácsadója – az ukránok szerint - „elfogadhatatlan kijelentést tett Ukrajnáról” – írja a Sky News. Marcin Przydacz lengyel elnöki tanácsadó ugyanis azt mondta: Lengyelország várhatóan meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékekre szabott behozatali tilalmat. Határozottan ki kell állnunk a lengyel állam érdekei mellett ebben a kérdésben. Ukrajnának pedig ideje lenne elkezdeni értékelni azt, amit Lengyelország tesz érte – mondta a lengyel Gazeta szerint a tanácsadó, aki a nyilatkozatában kétszer is beszélt arról, hogy szerinte Ukrajna nem elég hálás a segítségükért.


4.

Vukics Ferenc alezredes, katonai szakértő; Csizmadia Tamás jogász, elemző és Kusai Sándor volt pekingi nagykövet elemezték az Ukrajnában zajló háború fejleményeit.


A főbb témák:

 • Amerikai hadihajók érkeztek a Vörös-tengerre és Alaszka partjaihoz

 • Legalább öt halottja és tizennyolc sebesültje van annak a rakétacsapásnak, amely egy lakóépületet ért Donyeckben

 • Helyi tudósítók szerint 155 miliméteres NATO-lövedékek találták el a házakat és parkoló autókat is a donyecki térségben

 • Zelenszkij újabb nagy hatótávolságú rakétákat kért az Egyesült Államoktól

 • A NATO által kiképzett és nyugati fegyverekkel felszerelt újonc ukrán dandárok súlyos veszteségeket szenvednek a fronton

 • Az IntelRepublic által közzétett műholdfelvételek szerint Ukrajnában hét területen a temetők nagysága megháromszorozódott

 • A NATO dán és brit katonai kiképzői már 2021-ben – jóval az orosz különleges művelet előtt – ukrán harcosokat képeztek ki az Azov bázisán

 • Sikerülhetett a Magyarországra való átjutás Gonzalo Lira haditudósítónak? Hogyan került ilyen helyzetbe, hogy menekülnie kelljen?

 • Újszülött gyermekek külföldi kereskedelmével foglalkozó hálózatot lepleztek le Ukrajnában

 • Oroszország szerint Ukrajna emberi szerveket ad el a darkweben

 • Zelenszkij legfőbb tanácsadója: Ukrajna és Lengyelország barátsága véget ér és versenyezni fognak egymással

 • Lengyelország további 1000 katonát küld a fehérorosz határra
346 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page