VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: Az afgánok lesznek az új gurkhák a brit hadseregbenBár a brit közvéleményt jelenleg az foglalkoztatja, hogy hogyan sikerült valakinek 200 kivénhedt kóbor ebet és macskát repülővel kimenekíteni Afganisztánból – miközben sok brit állampolgár az országban rekedt –, azért a háziállatokon kívül másokat is sikerült a mentőakció során Angliába szállítani. Az afgán különleges erők kommandósait is kimenekítették a brit hadsereg tagjai, mert akárcsak a gurkhák, segítették a kabuli mentőakciót.

Történelmileg a Gurkha, vagy Gorkhali kifejezések egyet jelentettek a nepáliakkal. Gorkha hegyeiből származó emberekről van szó, onnan kezdett el terjeszkedni a Nepáli Királyság. Ma a Gorkha vagy gurka kifejezést a nepáli katonákra, őrökre használják. Világszerte alkalmazzák őket biztonsági cégek magánirodákban és nagykövetségeken. A gurkáknak évszázados a hírnevük, ismertek kivételes bátorságukról és hűségükről. Bár az elmúlt években kevesebbet toboroznak Nagy-Britanniából az elszegényedett országban, a globális kereslet a nepáli privát biztonsági őrökre továbbra is nagy. A brit hadsereg most mintegy 2500 gurkát alkalmaz, ami elég kevés ahhoz képest, hogy a második világháborúban 112 ezer katonájuk volt Nepálból. Sokan biztonsági erők tagjaként szolgálnak olyan konfliktus sújtotta országokban, mint Afganisztán, ahol 14 nepáli dolgozott a kanadai nagykövetségen, melyet bombatámadás ért a héten. A 14 nepáli életét vesztette. Bár ők eddig megbízhatóbbak voltak, mint az afgán biztonságiak, de több cég túl drágának tartotta a szolgáltatásaikat.

A brit mentőakcióban több száz afgán kommandóst mentettek ki, akiket korábban az Egyesült Királyság katonái képeztek ki. Az elit harcosok szombaton érkeztek az Egyesült Királyságba az utolsó evakuáló járatokon. Érkezésük után a brit képviselők és volt katonai vezetők felszólították a kormányt, hogy hozzanak létre egy új ezredet a brit hadseregben az afgán különleges erők számára. A miniszterek elviekben támogatják a javaslatokat és jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehet a legjobban hasznosítani több száz afgán kommandós készségeit.

A Daily Telegraph arról számolt be, hogy a Sandhurst-i Katonai Akadémiára már beiratkozott afgánok, akiknek az afgán nemzeti hadsereghez kellett volna csatlakozniuk, most a brit hadsereghez csatlakozhatnak. A jelentés arról számolt be, ho