top of page

Vukics Ferenc: Az ellenanyag-terápia visszavonva, az azonos eljáráson alapuló vakcina marad„Gyakorlott kocsmalátogatók mondják, hogy a verekedés közeledtét leggyakrabban ez a kérdés jelzi: 'Mi van? Mi van? Mi van?' A dolgok kimenetele ilyenkor már nem kérdéses, és a kocsma eddigi nyugodtan iszogató, szelíd világa hamarosan átvált a verekedés vad világába. A tudomány művelői is időnként elcsodálkoznak, és ilyenkor egyre gyakrabban kérdezik: 'Mi van? Mi van? Mi van?' A tudományban is ez jelzi a legjobban előre a radikálisan újfajta modellek megjelenését.Mérő László

Lassan egy hetes hír lesz, hogy az FDA korlátozza a SARS-CoV-2 tüskefehérje közömbösítésére szolgáló monoklonális ellenanyag terápiák használatát, mivel az omikron tüskefehérjéje a mutációk miatt már kevésbé érzékeny azon ellenanyagok iránt. Ezek termelését, például az eredeti vírus tüskefehérjéjét, az emberi szervezettel legyártató mRNS, illetve a vektor vakcinák váltják ki a szervezetben.

Közben az ezen eljáráson alapuló vakcinák használatát az omikron ellen az FDA továbbra is támogatja. Ki érti ezt? Hát a gyógyszergyártók és az általuk vezérelt kormányok biztosan.

Az FDA most véget vet két monoklonális antitest használatának, ezzel leállítva a Covid-19-kezelések szövetségi szállítását. Az adatok azt mutatják, hogy a Regeneron és az Eli Lilly által alkalmazott terápiák nem hatékonyak az omicron variáns ellen. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hétfőn két monoklonális antitest-terápiát törölt a Covid-19-kezelések listájáról, mondván, hogy a gyógyszereket sehol sem szabad alkalmazni az Egyesült Államokban, mert hatástalanok a domináns omikron variánssal szemben.

Valami oknál fogva itt senkinek sem jutott eszébe, hogy megduplázza, vagy megtriplázza a kezelési alkalmak számát, hátha az segít!

Ennek eredményeként a Covid-kezeléseket az államok számára kiosztó Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma értesítette az állami egészségügyi tisztviselőket, hogy leállította a Regeneron Pharmaceuticals és az Eli Lilly által gyártott antitest-gyógyszerek forgalmazását – derül ki a Washington Post tudósításából.

Patrizia Cavazzoni, az FDA Gyógyszerértékelő és Kutatási Központjának igazgatója nyilatkozatában azt mondta: „az adatok azt mutatják, hogy a két antitestes kezelés nagy valószínűséggel nem lesz hatásos az Egyesült Államokban igen nagy gyakorisággal keringő omikron variáns ellen.” A Centers for Disease Control and Prevention szerint az Egyesült Államokban az esetek több mint 99 százalékáért az omikron a felelős.

Az FDA illetékese szerint „nagyon valószínűtlen, hogy a COVID-19-betegek az Egyesült Államokban jelenleg nem omikronnal fertőzöttek, és ezek a kezelések jelenleg nem használhatók." Cavazzoni hozzátette, az antitestek újra felhasználhatók, ha olyan jövőbeni variáns jelenik meg, amely érzékeny a terápiákra.

Az adminisztráció tisztviselői azt remélik, hogy a két monoklonális antitest-kezelés szövetségi forgalmazásának megszüntetése

az államokban megakadályozza, hogy a Covid-19 betegek olyan gyógyszereket kapjanak, amelyek nem hatnak az omikron ellen.

Magas rangú tisztviselők a múlt héten több állam egészségügyi tisztviselőit felszólították, hogy hagyják abba a Regeneron és Lilly gyógyszerek használatát, és egyéb alternatív terápiákra hívták fel a figyelmüket.

Számos kezelés továbbra is hatékony az omikron ellen, köztük a sotrovimab – a GlaxoSmithKline és a Vir Biotechnology által gyártott monoklonális antitest –, valamint a Pfizer, valamint a Merck és partnere, a Ridgeback Biotherapeutics vírusellenes tablettái. Emellett nemrégiben zöld utat kapott a hatóságoktól a remdesivir vírusellenes gyógyszer ambuláns terápiaként történő alkalmazása.

A monoklonális antitestek olyan fehérjék, amelyek fokozhatják vagy utánozhatják az immunrendszer vírusok és más kórokozók elleni védekező képességét. Az FDA megjegyezte, hogy a nagymértékben mutált omikron variáns meghiúsította a Regeneron és Lilly terápia azon képességét, hogy a vírus ellen hatékonyak maradjanak.

A monoklonális antitestek elleni ajánlás közzétételére a floridai kormányzat azonnal ellenérzésének adott hangot. DeSantis azt mondta, nincs meggyőződve arról, hogy a terápiák hatástalanok az omikronnal szemben, és megjegyezte, hogy ha a delta okozta esetekben működtek, akkor most is használhatók lesznek.


 

Forrás:

486 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page