top of page

Vukics Ferenc: Az új-zélandi legfelsőbb bíróság szerint a kötelező oltás elrendelése jogsértés!

Az új-zélandi legfelsőbb bíróság helyt adott a rendőrség és a védelmi erők állományának kötelező oltásáról szóló határozatát megtámadó keresetnek. Francis Cooke bírót a rendőrség és a védelmi erők egy csoportja felkérte, hogy vizsgálja felül a decemberben a COVID-19 közegészségügyi választörvény értelmében hozott oltási mandátumot. A kötelezettség értelmében március 1-jéig a hadsereg minden alkalmazottja, valamint minden rendőrőrs, újonc és felhatalmazott tiszt meg kell, hogy kapja a két adag oltóanyagot.

Ám január 6-án három beoltatlan munkatárs, akik nem akarták beadatni az oltásokat, az oltási kötelezettség bírósági felülvizsgálatát kérték. Megállapításaikat 37, velük azonos pozícióban lévő kollégájuk eskü alatt tett nyilatkozata támasztotta alá. A csoport azt állítja, hogy az 1990-es új-zélandi Bill of Rights Act két jogát korlátozta a felhatalmazás: az orvosi kezelés visszautasításának jogát, valamint a vallási meggyőződés kinyilvánításának jogát. A csoport vallási kifogásai a megbízással szemben egyrészt azon aggodalmak voltak, miszerint „a Pfizer vakcinát valamikor emberi magzatból származó sejteken tesztelték”. Az UCLA Health szerint a COVID-19 vakcinák nem tartalmaznak abortált magzati sejteket, de a Johnson & Johnson magzati sejtvonalakat használt az oltóanyag kifejlesztése és előállítása során, a Pfizer és a Moderna pedig ezeket használta vakcináik tesztelésére, hogy megbizonyosodjon azok hatásáról. A csoport azt állította, hogy „az ilyen vakcinával történő oltás felvétele ellentétes néhány érintett személy vallási meggyőződésével”.

Cooke egy pénteken Új-Zélandon kiadott ítéletében (pdf) nem fogadta el a kérelmezők egyes érveit, de egyetértett azzal, hogy az oltási kötelezettségről szóló határozat „nem jelenthet észszerű határt a jogoknak, amely bizonyíthatóan igazolható tényekre épül”, és hatályon kívül helyezte a végzést.

„Arra a következtetésre jutottam, hogy a végzés nem korlátozhatja a kérelmezők jogait, és ha ez egy szabad és demokratikus társadalomban bizonyíthatóan igazolható, akkor jogellenes” – mondta Cooke. – „A rendelet korlátozza az új-zélandi Bill of Rights Act által korábban elismert orvosi kezelés megtagadásának jogát (beleértve az emberek munkaviszonyban maradáshoz való jogának korlátozását is), és korlátozza a vallási meggyőződés kinyilvánításának jogát azok számára, akik megtagadják beoltatni magukat, mert a vakcinát emberi magzatból származó sejteken tesztelték, ami ellentétes a vallási meggyőződésükkel.”


 

Forrás:

305 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page