top of page

Vukics Ferenc: Csak egy maradhat – a Federal Reserve és az újfajta kommunizmus

Most kapaszkodjanak meg! Joe Biden legújabb pénzügyi tanácsadója az összes „privát bankszámla” megszüntetésére szólítja fel a kormányt! Saule Omarova, Joe Biden elnök jelöltje a Pénzügyi Ellenőrző Hivatal vezetésére (OCC).


Omarova 2021 egy márciusában tartott virtuális konferencián felszólította a kormányzatot, hogy töröljék el az összes magánbankszámlát és betétet. Erről Omarova a Law and Political Economy (LPE) Project „Jog és politikai gazdaságtan: Demokrácia a neoliberalizmuson túl” című konferenciáján beszélt.

A szervezet célja a neoliberalizmuson túlmutató, reagáló, egalitárius demokrácia felé való elmozdulás. Fel kívánja számolni a büntetések miatti elzárások gyakorlatát. Elkötelezettek a kapitalista rend és a demokrácia közötti feszültségek enyhítésében. Hálózati tudósai azon dolgoznak, hogy megértsék a piaci fölény faji és nemi igazságtalanságaival kapcsolatos összefüggéseket. Az USA-ban több mint 15 millió, többségében fekete és latin állampolgár tölt el rendszeresen hosszabb időt a börtönökben, ami komoly kihatással van az Egyesült Államok munkaerőpiacának működésére.

Omarova vitára bocsátotta egyik tanulmányát, a „Hogyan demokratizáljuk a pénzt és finanszírozzuk a gazdaságot”. Az új pénzügyi vezető ebben kifejtette, hogy hogyan lehetne megvalósítani a pénzügyi rendszer „újratervezését”, és a gazdaság „méltányosabbá tételét mindenki számára”. Azt mondta, hogy ez megváltoztatja a „magán-közhatalmi egyensúlyt”, és a pénzügyeket „rendszerszinten demokratizálja”.

Írásának magyarázata során elmondta, hogy a Federal Reserve, az ország központi bankja csak „közvetett eszközökkel” tudja „rábírni a magánbankokat hitelnyújtásuk növelésére”. Írásában felszólítja az ország vezetését, hogy zárassa be az összes bankot és az összes bankbetétet utalják át a Federal Reserve-nél lévő „FedAccounts”-ra.

Konferenciabeszédében kijelentette:

„Nem lesz többé magánbankszámla, és az összes betétszámlát közvetlenül a Fed-nél fogják vezetni”.

Omarova szerint javaslata „proaktívabb” monetáris politikai eszközöket, például „helikopterpénzt” biztosítana a Fed-nek. Arra is javaslatot tett, hogy a Federal Reserve hogyan veheti el a pénzt az amerikaiaktól ebben a jelenlegi inflációs környezetben.


A helikopterpénz egy közgazdasági elmélet népszerű elnevezése, amelynek értelmében olyan nehéz gazdasági helyzetben, amit a lakossági kereslet hiánya, gazdasági visszaesés, defláció és alacsony kamatok jellemeznek, a központi kormánynak közvetlenül kell pénzt juttatnia a lakossághoz („helikopterrel szórni a pénzt az embereknek”) annak érdekében, hogy a kereslet fellendítése révén kimozdítsa a gazdaságot a válságból. 
A „helikopteres” pénzosztás legfontosabb tulajdonsága, hogy nem máshonnan elvont pénzekből történik, hanem új pénz teremtéséből. 

Az új pénz teremtése azonban mindenképpen az államadósság növekedésével jár, és a kiosztott összeget végső soron, hosszú távon természetesen a lakosság fizeti vissza az államadósság törlesztésével, kezelésével. A feltétel nélküli alapjövedelem is tekinthető a helikopterpénz egyik sajátos, állandósított formájának.

Egy korábbi, magas rangú kormányzati tisztviselő azt mondta a Breitbart News-nak, hogy ha a szenátus megerősíti Omarova jelöltségét, akkor ő lesz a „leghatalmasabb és legkevésbé elszámoltatható” pénzügyi vezető, aki pozíciója minden előnyét ki fogja használni Amerika bankrendszerével szemben.

Amikor a FedAccountsról beszélt, a volt magas rangú kormányzati tisztviselő azt mondta:


"A Demokrata Párt az elkövetkező néhány év kormányzása során meg szeretné valósítani, hogy a kormány lényegében a lehető legtöbb pénzügyi funkciót vegye át a bankoktól."

Omarova radikális nézetei oda vezettek, hogy 21 állami pénzügyi vezető követelte Biden elnöktől, hogy vonja vissza Omarova jelölését az Egyesült Államok pénzügyi főellenőri posztjára.

A republikánusok már tiltakoztak Omarova jelölése ellen. Steve Daines (R-MT) szenátor azt mondta, hogy Omarova a kommunista eszmék iránti elköteleződése kizárja őt ebből a pozícióból. „A republikánusok túlnyomó többsége ellenezni fogja ennek a radikálisnak a hivatalba helyezését” – mondta Pat Toomey (R-PA) szenátor az Axiosnak.

 

Irodalom:191 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page