top of page

Vukics Ferenc: Előkerültek a „legyilkolt” ukrán határőrök – és így jobb mindenkinek
Lassan tényleg semmit sem lehet elhinni az orosz-ukrán konfliktusról érkező hírekből. Legyőzhetetlen ász pilótákról, mesterlövészekről, különleges egységekről szólnak az ukrán hírek, ahol sietve keresik a hősöket, akik további biztatást adhatnak az ellenálló ukrán erők többi tagjának. Nemrégiben a magyar sajtót is bejárta a hős kígyó-szigeti határőrök története. A televíziók megrázó képsorokat közöltek a megadást elutasító ukrán katonákról.

Nézzük az eredeti híradást:


Az orosz hadsereg eddigi leggyorsabb és legvéresebb támadása egy apró szigeten zajlott le a Fekete-tengeren. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy a Kígyó-szigeten hősi halált halt tizenhárom határőr posztumusz kitüntetést kap. A Kígyó-sziget egy apró, de stratégiailag fontos földdarab a Fekete-tengerben, a Duna-deltával szemben, amire egyébként Románia is igényt tart. A sziget elfoglalásával el lehet vágni Ukrajnát fontos hajózási útvonalaktól, elszigetelve az országot a tengeri utánpótlástól. Az ott lezajlott rövid, de annál véresebb incidens máris az ukrajnai háború egyik jelképévé vált. A Kígyó-szigeten tizenhárom ukrán határőr tartózkodott, amikor megjelent egy orosz hadihajó. Az oroszok rádión fegyverletételre szólították fel a határőröket. 
	Ami ezután történt, azt a közösségi médiában terjedő hangfelvételekből tudjuk.
	„Ismétlem, tegyék le a fegyvereket, és adják meg magukat, különben tüzet nyitunk. Vették?” – hangzik az orosz hadihajó üzenete. „Megmondjam nekik, hogy kapják be?” – kérdezi az egyik határőr a parancsnokukat. „Feltétlenül” – hangzik a válasz. A határőr ezután visszafordul a mikrofonhoz, felerősíti a hangerőt, és közli az oroszokkal, hogy bekaphatják. (Szó szerint azt mondja: „Russzkéj koráblj, idé nahuj!” – azaz: Orosz hadihajó, menj a f*szba!)
	A hadihajó rögtön ezután tüzet nyitott, majd a szigetet egy orosz vadászgép is bombázni kezdte. A támadást egyetlen határőr sem élte túl, az egyiküknek még sikerült egy videót készítenie az első lövedékek becsapódásakor. „A Kígyó-szigetet védő határőrök mindegyike hősi halált halt. Az utolsó pillanatig sem adták fel. Örökre emlékezni fogunk azokra, akik életüket áldozták Ukrajnáért” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a sziget elvesztése után. Zelenszkij azt is bejelentette, hogy az elesett határőrök posztumusz megkapják az Ukrajna hőse kitüntetést.

Közben Moszkva és Kijev frissítést adott ki az állítólagosan meggyilkolt ukrán határőrökről. Az orosz hadsereg azt állította, hogy az ukrán határőrök, akiket Ukrajna eredetileg teljesen halottnak nyilvánított, túlélték az incidenst. A kijevi hadsereg egyetértett abban, hogy ez a hír igaz és nem orosz propaganda. Mindkét ország fegyveres erői szombaton közölték, hogy az Ukrajna déli partjaitól mintegy 48 km-re, a Fekete-tengeren fekvő Zmeinij (Kígyó)-szigeten állomásozó ukrán határőrök egy csoportját orosz erők fogták el. Oroszország azt állítja, hogy élve és sértetlenül vitték őket a krími Szevasztopolba.

Az eredeti sztori futótűzként terjedt el a közösségi médiában, és az ukrán kormány, nyugati sajtóorgánumok és újságírók az ukrán „hősiesség” példájaként tartották számon.

Az első jelek arra utalnak, hogy valami más is történhetett szombaton, amikor az orosz Fekete-tengeri Flotta bejelentette, hogy több tucat ukrán határmenti katonát szállítottak a krími Szevasztopolba, és (állítólag) online videók mutatják meg érkezésüket. Az ukrán határőrség nem sokkal később kijelentette, hogy a Kígyó-szigeten tartózkodó csapatok „bátran védekeztek”, de a sziget elfoglalásakor fogságba estek. A katonai vezetés szerint azok a jelentések, amelyek szerint valamennyien elpusztultak, csupán „előzetes” információk voltak, amelyek amiatt jutottak erre a következtetésre, mert az ukrán hadsereg elvesztette a kapcsolatot a szigettel. Az orosz védelmi minisztérium szintén megerősítette a sziget elfoglalását. Igor Konasenkov vezérőrnagy szóvivő elmondta, hogy 82 ukrán katona állomásozott a szigeten, mindannyian megadták magukat, és senki sem sérült meg. Konasenkov elmondta, hogy miközben a foglyokat szállították ki a szigetről, az ukrán haditengerészet 16 polgári hajónak álcázott hajója támadást indított az orosz fekete-tengeri flotta ellen.

Konasenkov beszámolója szerint az oroszok hat ukrán hajót megsemmisítettek, és azt állította, hogy amerikai drónokat is láttak a térségben, ami arra utal, hogy az Egyesült Államok „irányította” az ukrán hajókat. Ezeket a jelentéseket még nem erősítették meg.

 

Forrás:

774 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page