top of page

Vukics Ferenc: Ez lesz, ha Ausztriát fogjuk követni: 2G, 3G – Ennyit az oltatlanok járványáról

„3-G“ (geimpft, getestet, genesen)”

„3-G (oltott, tesztelt, felépült)”


Pont egy évvel ezelőtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a járványkezelésben az osztrák példát fogjuk követni. „Tapasztalataink szerint a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait” – mondta Orbán Viktor akkor.

Ma az emberek rettegnek attól, hogy követni fogjuk az osztrák intézkedéseket. Ausztriában Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a hónap elején már a 4. és az 5. oltást is beharangozta! Két oltás beadása után kilenc hónappal az adott személy elveszítheti a védettségi dokumentumait! Az elképzelések szerint az intenzív osztályok 25 százalékos telítettsége esetén bevezetik az úgynevezett 2G-szabályt, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben...

...például étteremben, szállodában, különböző rendezvényeken, valamint nem látogathatnak betegeket kórházakban, vagy idősotthonokban ápolt személyeket.

Az utolsó lépcsőben, vagyis az intenzív osztályok 30 százalékos telítettsége esetén karantént rendelnek el az oltatlanok számára. Az érintettek ennek hatálya alatt csak nyomós indokkal hagyhatják el lakhelyüket.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter (zöldek) már a múlt hónap végén feltételezte, hogy hamarosan elérik a Covid-betegek által elfoglalt 400 intenzív osztályos ágy szintjét. Ekkor a szakaszos terv második és harmadik szakasza egyszerre léphet életbe – mondta akkor Mückstein. Az antigéntesztek ezután már nem vonatkoznak az éttermekre és a fitneszközpontokra.

Ahol a "3-G" (oltott, tesztelt, felépült) jelenleg érvényes, például éttermekben, fitneszközpontokban és kulturális intézményekben, az antigéntesztek ("3-G") a harmadik szint elérése után már nem fogadhatók el, Mückstein akkor elmondta az Ö1-nek, hogy ekkor csak a PCR-tesztek („2,5-G”) vonatkoznak a hozzáférésre. Ez azonnal életbe léphet a jövő hét végén, a következő hét elején, amikor már 400 teljes intenzív ágyat sikerült elérni.

A szövetségi kormány akkor egy kibővítette a terveket és megállapodtak abban, hogy az elkövetkező időszakokban az antigéntesztek már nem lesznek érvényesek vizsgálati bizonyítékként. Ha több mint 400 intenzív ágy van használatban, akkor a be nem oltottaknak egy PCR-tesztet kell csináltatniuk. Ez a harmadik lépés intézkedés várakozási idő nélkül lép életbe.

A második szakasz, amelyben csak a beoltottak és a felépültek férhetnek hozzá a szolgáltatásokhoz, és az antigénteszteket („nappali tesztek”) már nem fogadják el. Ha az e heti várakozási időn belül elérik a 400 elfoglalt intenzív ágyat, akkor mindkét szint egyszerre lép életbe.

Jelenleg két szövetségi államban is "különösen aggasztó a helyzet": Wolfgang Mückstein ezért szerda délután "válságcsúcsra" hívta Felső-Ausztria és Salzburg kormányzóit, Thomas Stelzert és Wilfried Haslauert (mindketten ÖVP). Haslauer a találkozó után jelentette be, hogy Mückstein bezárást javasolt a beoltatlan emberek számára mindkét szövetségi államban.

"Kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban" – mondta a salzburgi kormányzó szerda este az egyórás válságcsúcs után. Mert a megfelelést „nehéz ellenőrizni”. Haslauer világosan kijelentette: "Az ellen vagyok, hogy mindenkit bezárjanak." Mindenesetre négy területnek nyitva kell maradnia: iskolák, kiskereskedelem, gasztronómia és szállodák. Az biztos, hogy – valószínűleg a jövő héttől – bővül az FFP2 maszk követelménye. "Nem csak a tisztán virológiai igazságot tudjuk megvalósítani" – közölte Haslauer. Élni kell az oltás lehetőségével.

Korábban ismert volt, hogy országosan rekordszámú, több mint 11 000 koronafertőzött, és több mint 400 beteg van az intenzív osztályokon. Mückstein nem titkolta bírálatát a felső-ausztriai és salzburgi koronaintézkedések laza végrehajtásával kapcsolatban: "nem értette" a múlt hétvégi védőoltások hiányát. Felső-Ausztriában csak egy oltóállomás működött, Seewalchen am Attersee-ben, Salzburgban az oltóbuszok a garázsban álltak.

Talán az oltószemélyzet sem hitt már a munkájában!

 

Irodalom:251 megtekintés

תגובות


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page