VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: Felmondtak az amerikai járványkezelés vezető tudósai – tudománytalan a harmadik oltás
Két héttel ezelőtt kilépett az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) két vezető tudományos munkatársa az intézménytől, mert úgy véli, hogy a Biden-adminisztráció a gyógyszerlobby hatására rossz döntéseket hoz koronavírus-oltásokkal kapcsolatban. Kifogásaik egy részét tudományos publikációban hozták nyilvánosságra, amelyet a világ egyik vezető orvosi lapjában, a The Lancetben tettek közzé.


Marion Gruber és Philip Krause nem értenek egyet azzal, hogy az embereknek szerte a világon (és az USA-ban is) a harmadik koronavírus-oltás beadását javasolják. Az ügy kínos a kormánynak, a Biden-adminisztráció ugyanis elkötelezte magát a harmadik oltás mellett.

Az ún. „erősítő oltásokat” bíráló cikket egy kiemelkedő tudósokból álló csoport állította össze, amelynek a két volt FDA-tisztviselőn kívül olyan ismert tudósok is tagjai voltak, mint Thomas R Fleming professzor, a Seattle-i Washintoni Állami Egyetem Biostatisztikai Tanszékének vezetője; Richard Peto professzor, az Oxfordi Egyetem Népességegészségügyi Tanszék vezető kutatója; Ira M. Longini professzor, a Floridai Egyetem Biostatisztikai tanszék tanára; és Jonathan A. C. Sterne professzor, a Bristoli Orvostudományi Egyetem Biostatisztika Tanszék vezető kutatója.

A szerzők azzal érvelnek, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az emberek többségének szüksége lenne az újfajta, mRNS vakcinákból erősítő oltásra. Több nagy nyugati lap szerkesztői arra hívják fel a figyelmet, hogy nemcsak az amerikai egészségügyi vezetésben vannak nagy viták azzal kapcsolatban, hogy milyen oltási stratégiát kövessenek a hatóságok. A szerzők szerint továbbra is túlságosan zavaros és nem egységes az adatgyűjtés ahhoz, hogy a statisztikai adatokból arra a következtetésre jussanak, hogy harmadik és azt követő erősítő oltásokat alkalmazzanak. Miután a modern újságírás csak arról szól, hogy mindenki átvesz egy cikket, amelynek szerzője nagy valószínűséggel nem olvasta az eredeti tanulmányt, ezért idézzük a szerzőket:


„A COVID-19-es esetek új hulláma, amelyet a nagymértékben átterjedő delta-változat okoz, súlyosbítja a világméretű közegészségügyi válságot, és a vakcinázott populációk esetében is mérlegre helyezte az emlékeztető oltás lehetséges szükségességét és optimális időzítését.

Bár az ötlet, hogy tovább csökkentsék a COVID-19-es esetek számát az oltott emberek immunitásának javításával, vonzó, minden ilyen döntésnek bizonyítékokon kell alapulnia, és figyelembe kell vennie az egyének és a társadalom számára jelentkező előnyöket és kockázatokat.

„A COVID-19 vakcinák továbbra is hatékonyak a súlyos betegségek, köztük a delta variáns okozta betegségek ellen. Csakhogy a legtöbb megfigyelési tanulmány, amelyre ez a következtetés épül, sokszor nehezen értelmezhető az érthetetlenül jelen lévő zavaró és szelektív jellegű jelentésszerkesztés miatt. Az adatok gondos és nyilvános ellenőrzésére lesz szükség annak biztosítása érdekében, hogy a lakosság immunizálásával kapcsolatos döntése