top of page

Vukics Ferenc: Norvégia szabad! A beutazáshoz sem kell oltási igazolványA norvég kormány eltöröl minden COVID-19 miatt bevezetett szigorítást, beleértve a maszkviseletre, az egy méteres védőtávolság megtartására és a fertőzöttség esetén eddig érvényben lévő izolációs kötelezettségre vonatkozó előírásokat is. A változások február 12. szombat 10 órától érvényesek.

Jonas Gahr Støre miniszterelnök azt mondta, hogy a koronavírus a legtöbbünk számára már nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Az omikron vírus sokkal kevésbé súlyos tünetekkel jár, és az oltások is megfelelő védelmet biztosítanak, ezért törölnek el szinte minden fertőzésvédelmi intézkedést.

A döntés az FHI (Országos Közegészségügyi Intézet) és a Helsedirektoratet (Norvég Egészségügyi Igazgatóság) szakmai ajánlásán alapul.

A most hatályon kívül helyezésre kerülő rendeletek és az ajánlások megszüntetése következtében várhatóan növekszik majd a fertőzöttség, sokan megfertőződnek majd és magas lehet a betegállomány miatti távollétek száma is.

Valószínűleg a kórházi felvételek száma is növekedni fog, de várhatóan a betegek rövidebb ideig szorulnak orvosi segítségre és intenzív ellátásra, így az intézmények képesek lesznek kezelni a megnövekedett betegszámot.

A legfontosabb változások az alábbiak:

  • Az egy méteres védőtávolság megtartására vonatkozó kötelezettségek és ajánlások hatályukat vesztik.

  • Az arcmaszk használatára vonatkozó követelmények megszűnnek.

  • A továbbiakban csak a tünetekkel rendelkező felnőttek számára javasolt a PCR teszt elvégzése.

  • Megszűnik a fertőzés esetén eddig érvényben lévő izolációs kötelezettség, mostantól a fertőzött felnőttek számára javasolják, hogy legalább négy napig maradjanak otthon. (Ezt az ajánlást folyamatosan értékelik, és várhatóan néhány héten belül módosításra kerül.)

  • Fertőzés esetén az óvodások és iskolások számára azt javasolják, hogy maradjanak otthon, azonban 24 órányi lázmentes állapotot követően újra közösségbe mehetnek. A gyerekeknek és iskolásoknak még akkor sem kell tesztelniük magukat, ha tüneteik vannak.

  • Külföldről történő beutazás esetén megszűnik a regisztrációs kötelezettség, valamint a vakcina igazolvánnyal nem rendelkezők számára sem kell negatív PCR tesztet bemutatni.

Bár a legtöbb intézkedést megszüntetik, a járvány még nem ért véget. A téli fertőzési hullám még javában tart, és újabb hullámok, vírusváltozatok várhatók. A kormány ezért új, hosszú távú stratégián és készenléti terven dolgozik a covid-19 kezelésére. A felülvizsgált stratégiát 2022 tavaszán mutatják be.


 

Forrás:334 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page