top of page

Vukics Ferenc: Tartsuk be a rablók utasításait!

"Ha egy olyan világban él, ahol egy bűncselekmény leleplezését bűncselekménynek tekintenek,

akkor Önt valójában bűnözők vezetik."

Edward Snowden
A Los Angeles-i Rendőrkapitányság (LAPD) kedden Twitter-üzenetben azt tanácsolta a város lakóinak, hogy „együttműködjenek és engedelmeskedjenek”, amikor kirabolják őket.

„Az erőszakos utcai rablások számának növekedése miatt a Rablás-Gyilkossági Osztály tudomást szerzett bűnözési hullám legújabb trendről, az otthonok kirablásról. A rablók Los Angelesben utcáin járva nézik ki maguknak az áldozatokat, követik őket otthonukig, vagy üzlethelyiségükig, majd az ajtó nyitását követően rátámadnak a tulajdonosokra és kirabolják őket… Ezek a bűncselekmények Los Angeles városában és a szomszédos városokban is egyre gyakrabban fordulnak elő."

A LAPD ezután a közlemény segítségével hét pontot vázol fel, amelyek a minisztérium tanácsait közvetítik arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük a városlakóknak a rablások alatt. A közlemény ötödik pontja így szól:


„Ha kirabolnak, ne állj ellen a rablás gyanúsítottjainak; működj együtt velük és teljesítsd követeléseiket. Légy jó tanú."

Kaliforniában lépnek fel a legkeményebben az állampolgári fegyverhasználattal szemben (ez a fekete fegyveres csoportokra nem vonatkozik). Az államban az 1990-es évek óta vannak szigorú ellenőrzések és általános hatályú a „támadó fegyverek” tilalma. Az állam korlátozza a törvénytisztelő állampolgároknak a havonta vásárolható fegyvereinek számát és minden esetben megköveteli, hogy „jó okot” mutassanak fel a fegyverhasználati engedélyek kérelme során. Keményen korlátozza a fegyverek mindennapi hordását (rejtett szállítási engedély), megtiltja tanárok fegyverhasználatát az osztálytermeket ért támadások során.

Az összes fegyver- és lőszerellenőrzési szigorítás ellenére Los Angelesben „folyamatosan növekszik az erőszakos utcai rablások száma. Az ellenállás korlátozásával a bűnözők „megfelelő munkavédelmi környezetben” folytathatják tevékenységüket. Nem kockáztatnak semmit.

A tulajdon ellen elkövetett bűncselekmények sokkal gyakoribbak. 2019-ben az FBI összesen 2,1 vagyon elleni bűncselekményről számolt be 100 főre vetítve, szemben a 100 főre jutó 0,4 erőszakos bűncselekménnyel. Ezek azért bődületes számok...

A vagyon elleni bűncselekmények messze leggyakoribb formája 2019-ben a lopás volt, ezt követte a betörés és a gépjárműlopás. Az erőszakos bűncselekmények közül a súlyos testi sértés volt a leggyakoribb, ezt követi a rablás, a nemi erőszak és a gyilkosság/gondatlanságból elkövetett emberölés. Nagy különbségek vannak az erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények arányában államonként és városonként. Az FBI szerint 2019-ben Alaszkában és Új-Mexikóban volt a legveszélyesebb élni, míg Maine-ben és New Hampshire-ben élhettek az emberek a legnyugodtabban. A statisztikák szerint Chicago a „gyilkosságok fővárosa”.

2019-ben az erőszakos bűncselekmények mindössze 40,9%-át és a háztartási tulajdon elleni bűncselekmények 32,5%-át jelentették a hatóságoknak. A hatóságok szerint számos oka van annak, hogy miért nem jelentenek be bűncselekményt. Az áldozatok többsége fél a megtorlástól, ha „bajba hozza az elkövetőt”. Sokan úgy gondolják, hogy a rendőrség „nem akar, vagy nem tud segíteni”. Mások azon a meggyőződésen vannak, hogy a bűnözés „személyes probléma, vagy túl triviális ahhoz, hogy jelentsék”.

Tény, hogy a rendőrségnek jelentett bűncselekmények többségét nem oldják meg, egy részüket pedig a gyanúsított letartóztatása, vádemelése és vádemelésre utalása, vagy olyan „kivételes” körülmények, mint például a gyanúsított halála vagy az áldozat vallomásának megtagadása miatt egyszerűen lezárással „tisztáz” az ügyészség. 2019-ben a rendőrség ezzel a statisztikai trükkel országszerte a hozzájuk jelentett erőszakos bűncselekmények 45,5%-át és a tudomásukra jutott vagyon elleni bűncselekmények 17,2%-át oldotta meg a lehető legegyszerűbben: nem csinált semmit.


Az FBI szerint a rendőrség általában sokkal nagyobb valószínűséggel oldotta meg a fennmaradó erőszakos, mint a vagyon elleni bűncselekményeket. A leggyakrabban megoldott erőszakos bűncselekmény az emberölés. A rendőrség a tavalyi évben tízből hat gyilkosságot és nem gondatlanságból elkövetett emberölést (61,4%) számolt fel. A felszámolási arány alacsonyabb volt a súlyos testi sértés (52,3%), nemi erőszak (32,9%) és rablás (30,5%) esetében. 
Ami a vagyon elleni bűnözést illeti, a rendvédelmi szervek a lopások 18,4%-nál, a betörések 14,1%-nál és a gépjármű-lopások 13,8%-nál találta meg az elkövetőt.

Így lehet elérni, hogy az FBI kimutatásaiban minden évben javulnak a mutatók, miközben az állampolgárok az ellenkezőjét tapasztalják.

Aki pedig nem akar elveszni ennek a számsornak az erdejében, annak itt egy leegyszerűsített forma: 100 valóságosan elkövetett bűncselekményből átlagosan csak 35-öt jelentenek be. Ebből 20 esettel foglalkozik a rendőrség, amiből négyet meg is old. A bűnözők számára ez viszonylag alacsony relatív kockázat. Ami azt jelenti, hogy a bűnözés kifizetődő vállalkozás, ahol az áldozatot korlátozó intézkedések következtében folyamatosan javulnak a „munkafeltételek”.

Be kell látnia minden törvénytisztelő állampolgároknak, hogy a bűnözőknek elég kemény gyermekkora lehetett és nem szabad őket stresszelni holmi ellenállással.
So sad that our country has fools running it (olyan szomorú, hogy az országunkat bolondok vezetik) – mondják a kommentelők. A legtöbben a középosztály felszámolásának, valamint az amerikai állam megszüntetésének újabb állomását látják a rendőrségi felhívásban. Az egyik hozzászóló felháborodottan írja: „A baloldal tudja, hogy a konzervatív amerikaiak nem fognak előttük letérdelni. Az évek során arra lettünk beprogramozva, hogy megalázzanak, meggyalázzanak, megfélemlítsenek, és kényszerítsenek bennünket, hogy csak nyögjünk és panaszkodjunk. Ideje visszavenni hazánkat! Szavazzuk le őket a francba!”

Aki pedig nyugalmat akar, az fogadja meg a helyiek tanácsát: Don’t go to Los Angeles (ne menj Los Angelesbe)! 

Irodalom:192 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page