top of page

Wass Albert Felolvasó Maraton


A XV. Wass Albert felolvasó maratont rendezték meg február 24-25-én, a Kommunista Diktatúra Áldozatai Emléknapján. Ehhez csatlakoztak Mezőkövesd irodalomkedvelői, Wass Albert tisztelői is. Méltóbb helyet nem is találhattak volna a szervezők (Pázmándy László költő és Szíki Károly színművész), mint a Hajdu-Ráfis János Gépmúzeum előadótermét. Ugyanis a múzeum nevét adó nagy magyar hazafi, Hajdu-Ráfis János az 1998-ban, még életében Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett Wass Albert tisztelőinek első sorában állt, s a kommunisták által meggyötört élete későbbi részleteiben mindent megtett, hogy a sorsába beavatkozó kommunisták ellen élete végéig nyíltan küzdjön. Az ő szellemét idézve kezdődött ez a nem mindennapi rendezvény.


Nincs és nem lehet nagyobb élmény és elégtétel a szervezők és koordinátorok számára, minthogy az estjükön mindenki jól érezze magát. Ebből a szempontból Szíki Károly és Pázmándy László szervezésében megvalósult felolvasó maraton a maximumot hozta, tehát Mezőkövesd felgyújthatja reflektorait.


(...)


Felvezetőjében Szíki Károly alátámasztotta, miért érzi magát illetékesnek, hogy a Wass Albert megemlékezésekben a Wass Albert Kör elnökeként kezdeményező szerepet vállaljon és a Wass Albert maratont szorgalmazza. Elővezette azokat az epizódokat, amikor személyesen találkozott Wass Alberttel Floridában (Orlando), bemutatta a rekviziteket, melyeket az 1990-es években a költő-írófejedelemtől kapott. Az író otthonában még 1997-ben megvalósult az a videofelvétel, melynek részese volt. Mint mondotta: „Személyes ismeretségünk kötelezett arra, hogy mind erősebben a szolgálatába álljak Wass Albertnek. 1997 októberében az egyetlen dokumentumfilm folytatására készen álltam, Miamiból indultam volna október 23-án, utamat a neves orlandói magyarok Kiss Gábor, Székely Árpád és Demeter Béla egyengették. Wass Alberttel mindent pontosítottam, a kérdéseimet elküldtem, Szakács Dénes vállalta a mintegy 5 órás utat Miamitól Astorig. Másnap reggel azonban Albert bátyám hívott: nem tudunk találkozni, mert a felesége a csomagolás, dobozolás előremozdítását fontosabbnak tartja, ezért nagy sajnálattal ezt a forgatást el kell tolnunk! Baráti beszélgetésünk végén könnyedén reméltem, hogy hamarosan leforgatjuk a filmet a következő év márciusában, amikor ismét Floridába jövök. De már nem maradt újabb lehetőség, 1998. február 17-én kaptam a hírt Endre fiától: Édesapánk, Papi, február 17-én itthagyott bennünket.”

Szíki beszámolt arról, hogy a Bánkuty Géza vezérelte közösséggel létrehozott gróf Czegey Wass Albert Alapítványban milyen szerepet vállalt, a kiadandó könyvekkel milyen stratégiai tervezetet állítottak össze és mi lett a sorsa ennek az elképzelésnek, és mi lett a sorsa a költőfejedelem hagyatékának, melyből többen is lecsippentettek. Emlékeztetett arra az időpontra(1998 ősze), amikor a Magyarok Világszövetsége Székházában egy reprezentatív est keretén belül elindították a Wass Albert-kultusz megteremtését, amely könyvkiadások és emlékkövek, emlékhelyek szorgalmazásával indult el. Szíki emlékeztetett arra is, hogy 12 emlékkövet állított az országban és sok Wass Albert színpadi műben vállalt szerepet, vagy éppen ő állította színpadra néhány művét.

(...)

81 megtekintés

Hozzászólások


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page