top of page

Zelenszkij és az EU szerint Oroszország legyőzésébe az is belefér, ha Afrika éhezik
Vukics Ferenc jegyzete


Az ukrán vezető szerint a nyugati országok cselekedeteiben "még egy halvány utalás sem lehet" a késlekedésre, ha új szankciókról van szó. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt követelte az európai országoktól, hogy adjanak több katonai segélyt és rendeljenek el több szankciót Oroszországgal szemben. A kijevi vezető arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy ha nem így tesznek, akkor gondatlanságuk meghosszabbítja a háborút.

Zelenszkij az EU vezetőihez intézett virtuális beszédében azt mondta, hogy nagyobb hatótávolságú fegyvereket és nyugati gyártású vadászgépeket kellene biztosítaniuk hazájának.

Az ukrán elnök megköszönte Szlovákiának és Lengyelországnak, hogy szovjet gyártmányú MiG-29-es repülőgépeket bocsátottak rendelkezésre, de jelezte, hogy Kijevnek ez nem elég, és "modern repülőgépekre" van szüksége.


"Van-e racionális motiváció a mögött, hogy a modern repülőgépek átadását valaki késleltesse?" – kérdezte az ukrán vezető. Elutasította azokat az aggodalmakat, hogy Oroszország válaszul az ilyen jellegű támogatásra esetleg kiterjesztené a háborút, és rámutatott a német gyártmányú Leopard harckocsik esetére.


"Emlékezzenek, mennyi orosz fenyegetést kaptunk a Leopárdok és más harckocsik átadásakor amelyek fejlettebbek voltak, mint amilyenek korábban a mi katonáink használtak. Ezek a fejlettebb tankok már Ukrajnában vannak. Szóval, mit tett Oroszország válaszul? Semmit. Mindannyiunknak hozzá kell szoknunk, hogy egy terrorista állam gyakrabban blöfföl, mint ahányszor eszkalálni tud" – mondta.


Zelenszkij azonban nem éret be ennyivel. Az ukrán vezető tovább keményítette a retorikáját, amikor a szankciókról beszélt, és bírálta az EU-t, amiért nem hozott újabb korlátozó intézkedéseket. "Az új európai szankciócsomagok késleltetése egyre aggasztóbb folyamatokra mutat rá" – mondta.


Az ukrán vezető azt állította, hogy az erőfeszítések "még nem elegendőek" ahhoz, hogy megakadályozzák Oroszországot a szankciók kijátszásában, és hogy más országok azt gondolják, hogy figyelmen kívül hagyhatják a szankciókat.


"Ezért kell a szankciókat kiterjeszteni. A szankciókkal kapcsolatos döntések meghozatalával kapcsolatban a késlekedésnek még a legcsekélyebb jele sem lehet.”


Zelenszkij azt is követelte, hogy "ne lazítsanak a szankciókon", különösen az általa nem nagyra tartott "élelmezésbiztonság" nevében. Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni nyugati szankciók akadályozták a gabona- és műtrágyaszállítmányokat. Az ENSZ enyhíteni akar a szankciókon, hogy több mezőgazdasági termék jusson Afrikába és a világ más részeire, mivel egy globális élelmiszerválság van kialakulóban.


Zelenszkij beszédét végig a csalódottság érzése uralta. Bejelentkezését azzal zárta, hogy ha Európa nem cselekszik elég gyorsan, "a gonosznak elég ideje lesz átcsoportosítani az erőit, és fel fog készülni egy többéves háborúra".

Az ENSZ-nek van terve az éhezés megfékezésére, de az EU vezetése úgy döntött, hogy nem foglalkozik a világ többi részének aggodalmaival és nem szüntetik meg a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos szankciókat. Ennek a magatartásnak természetesen lesznek következményei.

A „Globális Dél” államai már eddig is erőteljes kritikával fogadták a fejlett országok kormányaikra gyakorolt nyomását. Az egyes országokat egzisztenciális válságokkal fenyegető lépések csak tovább csökkentik a nyugatiak iránti bizalmat.

António Guterres ENSZ-főtitkár nemrégiben megpróbálta meggyőzni az Európai Uniót, hogy oldja fel a fehérorosz műtrágyaiparra vonatkozó szankciókat, de a Politico szerint nem sok előrelépés történt. Az ENSZ úgy véli, hogy az exportkorlátozások feloldása segítene abban, hogy több mezőgazdasági termék jusson Afrikába. Az EU azonban azt állítja, hogy a szankciók kulcsfontosságúak ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre.

Guterres csütörtökön Brüsszelbe utazott, hogy megpróbáljon megállapodást elérni az európai diplomatákkal a káliumot tartalmazó műtrágyafajtákra vonatkozó szankciók feloldásáról. A Politico biztos benne, hogy az éhínség csökkentésére tett javaslatát az EU nem fogja elfogadni. "Kizárt, hogy beleegyezzünk a fehérorosz műtrágyára vonatkozó szankciók feloldásába" – mondta egy meg nem nevezett európai diplomata a lapnak.

A szankciók fenntartásáért leginkább Litvánia felelős.


"Az elképzelés az, hogy hasonló megállapodást érjünk el, [mint amilyet] az orosz szankciókkal kapcsolatban kötöttünk, [de] Litvánia egyelőre kissé megnehezíti a dolgunkat" – mondta egy diplomata.


Vilnius a többi balti állam és Varsó támogatását élvezi.

"[Litvánia] azzal érvel, hogy a fehérorosz műtrágya EU-n keresztüli áramlásának engedélyezése mentőövet nyújtana Lukasenko rendszerének, de keveset tenne az élelmezési bizonytalanság enyhítéséért" – jelentette a Politico.

A szankciók bevezetése előtt a műtrágya volt Fehéroroszország második legnagyobb exportcikke, amelyet litván kikötőkön keresztül szállítottak.

Brazília és a nyugat-afrikai országok azok közé a nemzetek közé tartoznak, amelyek a műtrágya tekintetében leginkább függnek Fehéroroszországtól. Egy európai diplomata szerint az országok "leleményes" módszereket alkalmaztak a szankciók "kijátszására". A feketelistára kerülés előtt Fehéroroszország a globális káliumellátás 20 százalékát adta.

Törökország és az ENSZ közvetítésével tavaly megállapodás született Kijev és Moszkva között arról, hogy Ukrajna erősen elaknásított fekete-tengeri kikötőiből mezőgazdasági termékeket lehet exportálni. 11 millió tonna árut szállítottak az ukrán kikötőkből a megállapodás keretében, amelyet a múlt héten, közvetlenül a lejárat előtt másodszor is meghosszabbítottak.

Moszkva szerint az üzletet csak két hónappal hosszabbítják meg, és nem biztos, hogy újra megújítják, mivel az Egyesült Államok vezette szankciók a látszólagos mentességek ellenére továbbra is akadályozza az orosz mezőgazdasági termékek, köztük a műtrágya exportját. Az oroszok azt állítják, hogy az ENSZ-szel kötött külön megállapodás, amely e nyomást hivatott enyhíteni, nem járt sikerrel.

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete nemrég figyelmeztette a Biztonsági Tanácsot, hogy a nemzetközi szervezetnek el kell ismernie: "nincs befolyása arra, hogy az orosz mezőgazdasági exporttevékenységeket mentesítse a nyugati szankciók alól". Hozzátette:


"Ha Brüsszel, Washington és London valóban érdekelt abban, hogy a tengeri humanitárius folyosón keresztül folytatódjon az ukrajnai élelmiszerexport, akkor két hónapjuk van arra, hogy mentesítsék szankcióik alól az orosz agrárszektort kísérő műveletek teljes láncolatát".

Ha nem sikerül feloldani ezt a patthelyzetet, a washingtoni és európai oroszellenes koalíció hajthatatlansága sok emberéletbe kerülhet a globális délnek az elkövetkező hónapokban. Az aszály sújtotta Szomáliában például tavaly 43 000 kisgyermekek halt éhen a szállítások elmaradása miatt.

A világ leghatalmasabb szövetsége nemcsak arra képtelen, hogy elegendő lőszert szállítson Ukrajnába, de képtelen pótolni a kiesett orosz, fehérorosz termelési kapacitásokat is.


Úgy tűnik sem az ukrán, sem pedig az európai vezetőket nem érdekli a valódi humánum.

Az elmúlt hónapokban mindeki úgy tesz, mintha Európának és a világnak nem volna más problémája, csak Ukrajna. Ennek a szemléletnek az árát azonban a bel és külpolitikában meg kell majd fizetni.
385 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page