top of page

Zelenszkij korrupcióellenes javaslata magas rangú tisztviselőket akar megvédeni a börtöntől
Vukics Ferenc jegyzete


Korábban már többször írtunk arról, hogy a kijevi rezsim a korrupcióellenes szabályozást elsősorban a politikai és gazdasági ellenfeleinek felszámolására használja, és valójában egyáltalán nincs köze az ukrán állam „demokratikusabbá tételéhez”. Két héttel ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb „tisztogatásokat” jelentett be az ukrán intézményrendszerben jelen lévő korrupció további csökkentése érdekében.

Külső szemlélők számára úgy tűnik Kijevnek nagyon fontos az, hogy nyugati szövetségeseinek megmutassa, hatékonyan képes fellépni az országban hatalmas mértéket öltött korrupcióval szemben, és biztosítani, hogy a nyugati pénzügyi és egyéb segítség nem vándorol magánzsebekbe. „Jövő héten folytatjuk azon állami intézmények megtisztítását, ahol megpróbálták a múlt rossz szokásait áthozni a múltból, régi mintákat, amelyek hosszú évtizedekig gyengítették Ukrajnát” – mondta az elnök, aki akkor nem árulta el, mely intézmények vagy személyek lehetnek a célkeresztben.

Szó sincs valódi intézkedésekről. Mindez a Kijevben zajló hatalmi harc része.

Az elmúlt időszakban újabb súlyos törvénytelenségekre derült fény az állam szinte minden szintjén. Kormánytagok, a kormánypárt tagjai, tábornokok, katonák, területvédelmi parancsnokok, a Nemzeti Gárda tisztjei, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetői, leszerelt katonákból álló bűnbandák, orvosok, katonaorvosi bizottságok, üzletemberek, fegyverszállítók, embercsempészek, elmegyógyintézetek, a katasztrófavédelem, labdarúgók és cégek is érintettek a legújabb botrányokban. Közben arra is fény derült, hogy négyszáz ukrán cég továbbra is rejtett kapcsolatokat ápol Oroszországgal, a gyermekpornográfia virágzik az országban és hogy az ukrajnai gabonaexportban érdekeltek mintegy negyven százaléka az árnyékgazdaságban működik.

A helyzet egyre rosszabb. A háború terheit viselő lakosság szinte belerokkan az adósságokba, a háború idejére egyes alkalmazotti kategóriáknak csökkentik a bérét, az állampolgárok egy részét pedig arra kötelezik, hogy fizessék vissza az államnak a nyugdíjukat, az állami rezsitámogatást és a különféle szociális juttatásokat. Zelenszkij szerint minden ukránnak háborúban kell állnia, és nem a hátországi kocsmákban buliznia, és bizony már a fogyatékosok sem mentesülhetnek a katonai szolgálat alól.

Miközben az egész ország egy „kozák táborrá” alakult át és már a 16 éves fiúk sem hagyhatják el az országot, az ukrajnai külképviseletek munkatársainak legalább 60 százaléka a felszólítások és az áthelyezések ellenére sem tért haza Ukrajnába, a kormánypárt egyes tagjai pedig Maldív-szigeteken nyaralva pihenik ki a „háború fáradalmait”. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter újabb „kabátlopási ügybe” keveredett.

Közben az is kiderült, hogy a brit vállalatok "félnek Ukrajnával kereskedni", mert a kockázatkerülő bankok számlazárolással fenyegetik őket. A bankok kemény lépésre szánták el magukat:

az orosz szankciókkal és pénzmosással kapcsolatos aggodalmak miatt erőszakkal zárolják az ukrán partnerekkel kereskedő brit cégek számláit.

Volodimir Zelenszkijnek a nép nem is annyira egyszerű szolgájának vagyonát egymilliárd dollárra becsülik.

A Miamiban lévő háza, a Forte dei Marmi-ban, a Ligur-tenger toszkánai partján lévő villája mellé most bekerülhet egy újabb egyiptomi luxusvilla a „milliomosok városában”.

A fényűző birtok az El Gouna luxusüdülőhelyen fekszik a Vörös-tenger partján, amelyet gyakran Egyiptom Velencéjeként emlegetnek. A luxusvillának panorámás kilátása van a tengerre és saját strandja. A szomszédsággal sincs gond: a villa mellett található Angelina Jolie, a világhírű hollywoodi színésznő birtoka is.

E tények figyelembevétele alapján válik igazán érdekessé, hogy a vasárnap sugárzott televíziós interjújában

Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy javaslatot nyújtott be arról, hogy a korrupció a hazaárulással legyen egyenlő, amíg Ukrajnában hadiállapot van érvényben. Úgy tűnik az elnök pontosan tudja, hogy mit csinál. Igazi despotákhoz illő „barba-trükkhöz” folyamodott, hogy önmagát és környezetét megóvja a korrupciós vádaktól.

A Politico szerint az ukrán megfigyelők dühöngenek amiatt, hogy az elnök javaslata amely a háborús korrupciót a hazaárulással teszi egyenlővé nagyobb hatalmat ad az állambiztonsági szolgálatnak. Volodimir Zelenszkij elnök ezen lépése visszatetszést vált ki a tisztviselők és a megfigyelők körében is, akik arra figyelmeztetnek, hogy

a terv megbéníthatja Ukrajna független korrupcióellenes erőinek munkáját.

A javaslatot követően két magas rangú tisztviselő, akiknek a Politico névtelenséget biztosított, azt mondta, hogy

az ukrán korrupcióellenes ügynökségeken belül egyre nagyobb az aggodalom, hogy Zelenszkij terve kiveszi a legfőbb korrupciós ügyeket a felügyeletük alól, és átadja azokat az elnök parancsnoksága alá tartozó Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU).

Ennél a szervezetnél amúgy is furcsa dolgok történnek mostanában. Nemrégiben fejlövéssel holtan találták az irodájában az ukrán titkosszolgálat ezredesét, miközben Zelenszkij személycseréket hajtott végre a szolgálat vezetői között. „Tisztogatás a tisztogatónál.” Az elnök így próbálja biztosítani, hogy hatalmának a legmegfelelőbb „szolgáltatásokat” nyújtsa a szakszolgálat.

Az SZBU-nak ezzel a trükkel hatalmában állna eltemetni a legmagasabb rangú tisztviselőket érintő korrupciós ügyeket.

A tisztviselők szerint ez a lépés veszélybe sodorhatja Ukrajna korrupcióellenes infrastruktúráját, és a korrupcióellenes megfigyelők most riadót fújnak. Úgy tűnik hiába.

"Azzal, hogy a korrupciót a hazaárulással teszi egyenlővé, Zelenszkij hivatala manipulálja a közvélemény igazságszolgáltatás iránti vágyát"mondta Vitalij Shabunin, a korrupcióellenes akcióközpont (Antac) vezetője. Shabunin hozzátette, hogy a valóságban Zelenszkij hivatala más célokat követ:

magas rangú tisztviselőket akar megvédeni a korrupciós vádaktól és eszközöket akar szerezni ellenfelei megsemmisítésére.

"Az SZBU ugyanazokat az ügyeket fogja vizsgálni, mint a NABU [Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatala], ami azt jelenti, hogy az elnöki hivatal számára 'kényes' ügyekben a bizonyítékokat megsemmisíthetik. Miután [az elnöki hivatal helyettes vezetője, Oleg] Tatarov ügyét a NABU-tól az SZBU-hoz helyezték át – ott temették el... Most a hivatal ezt akarja gyakorlatba ültetni" – figyelmeztetett Shabunin.


A gyakorlatban ez a korrupcióellenes rendszer összeomlását fogja jelenteni – áll az Antac közleményében.

"A Korrupcióellenes Központ forrásai szerint a törvénytervezet a csúcskorrupció kivizsgálásának jogát az SZBU-nak – az elnöki hivatal által ellenőrzött biztonsági szolgálatnak – adja majd át."

Az SZBU jelenlegi és korábbi magas rangú tisztviselőit az ukrán média Zelenszkij hivatalához közel állónak nevezte – ezt a vádat Zelenszkij jobbkeze, Andrij Jermak, mint "összeesküvés-elméletet" hárította el.

Bár Zelenszkij személyesen eddig nem keveredett botrányba, az ukránok mintegy 77 százaléka szerint ő a felelős a kormányban és a helyi katonai közigazgatásban folyó korrupcióért – derül ki az Ilko Kucserij Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány agytröszt augusztus elején közzétett felméréséből.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij hivatalvezető tanácsadója a POLITICO-nak elmondta, hogy az elnök kezdeményezései erősíteni fogják a korrupcióellenes infrastruktúrát és annak hatékonyságát.

"Az elnök azért kezdi ezt a vitát, hogy a köztudatban egyértelműen 'egyenlőség' jelet tegyen a háborús korrupció és a hazaárulás közé. A korrupciós bűncselekmények büntetésének szigorítása és a korrupcióval vádoltak óvadék ellenében történő szabadlábra helyezési lehetőségének megszüntetése a szándékai komolyságát mutatják"mondta Podoljak.

Zelenszkij mostanában nemcsak a hadműveletekről, de az „ukrán árulók elleni harc állásáról is rendszeresen értekezik környezetével.

Az elnök „új tervének” átgondoltságát mutatja, hogy miközben a társadalom jelentős részét a Védelmi Minisztérium alárendeltségébe vonnák, addig Ukrajnában katonai rendőrséget akarnak létrehozni, ami a polgári közigazgatástól elkülönülve, külön jogszabályok alapján fog tevékenykedni.

Korábban többször írtunk arról, hogy a kijevi vezetés gazdasági modellje a háború, ezért az nem érdekelt a békefolyamatok elindításában, de most már úgy tűnik, hogy a hatalom megtartása érdekében akár évekig késleltethetné a választásokat is.

Az ukrajnai fegyverszállításokat támogató Lindsey Graham szenátor (R-SC) nemrégiben azt kérte, hogy Ukrajna 2024-ben tartson választásokat. Zelenszkij szerint a jelenlegi törvények előírják, hogy hadiállapotban nem lehet választásokat tartani,

de az ukrajnai választások megtarthatók, ha a Nyugat finanszírozza őket. Persze csak akkaor, ha az „ukrán honatyák” úgy döntenek.

Nekik pedig nemrégiben egyértelmű üzenetet adott át Zelenszkij: a 9647 számú törvénytervezetet, ami arról szól, hogy a képviselőket is ki lehet küldeni a frontra. Az előterjesztő Olekszandr Dubinszkij szerint a tervezet elfogadása jelentősen mérsékelné az ukrán társadalomban a kényszersorozás és a sorozóbiztosok túlkapásai miatti feszültséget.


Az ügy pikantériája, hogy Dubinszkij ellen is éppen zajlik egy büntetőeljárás, amiben a hadköteles férfiak külföldre jutásához szükséges okiratok hamisításával vádolják. E miatt október 8-ig nyomkövető bilincset kell hordania a honatyának. Finom jelzés azzal kapcsolatban, hogy mire is való a maradék képviselő Kijevben.

Az tisztán látszik, hogy az elnöknek más okokból sem akaródzik választásokat tartani.

Több szakértő is azt jósolta, hogy az ukrán elnököt el fogják távolítani a hatalomból. A Pentagon néhány korábban kiszivárgott dokumentumából kiderült, hogy a kijevi polgármestert, Vitalij Klitschkót akarták az új államfővé megtenni.

Amit eddig nem lehetett tudni, hogy a dokumentumok között volt egy levél is, amelyben

a Pentagon egyik tisztviselője jelezte, hogy az az érdekük, hogy Zelenszkijnél hozzáértőbb személyt ültessenek az ukrán elnöki székbe.

Ráadásul a jelek szerint maga Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes is érintett ebben a tervben, aki személyes kívánságának adott hangot, hogy Vitalij Klitschko legyen az elnök. A dokumentum egy bizonyos részében nyílt felhívás szerepel, hogy "teremtsék meg a feltételeket" Vitalij 2024-es megválasztásához.

"A 2023. február 22-én kelt levélben az áll, hogy az amerikai külügyminisztérium vezetése, valamint az amerikai védelmi minisztérium vezető tisztségviselői elégedetlenek Zelenszkij ukrán elnökkel, és azt tervezik, hogy 2024-ben lecserélik ukrán elnöki posztjáról Vitalij Klitschko volt bokszolóra, mint utódjára (...) A levél szerint a Pentagon vezetése egyetértését fejezi ki Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettesének véleményével, miszerint Zelenszkij 'gyorsan kimeríti politikai kapacitását'. A levélből ítélve mind a védelmi, mind a külügyminisztérium az egykori bokszolót és a 2014-es Majdan puccs eseményeinek aktív résztvevőjét, Vitalij Klitschkót jelenleg Kijev polgármesterét szeretné Ukrajna elnökeként látni" – írta Sonja van den Ende holland újságíró.

Mitt Romney amerikai szenátor nemrégiben kijelentette, hogy Kijev támogatása olcsóvá teszi az USA-nak Oroszország pusztítását.

„Oroszország meggyengülése gyengíti szövetségesét, Kínát” – mondta Romney. „És mellesleg az, hogy a katonai költségvetésünk körülbelül öt százalékának megfelelő összeget tudunk az ukránok megsegítésére fordítani, az szerintem a legjobb nemzetvédelmi kiadás, amelyet valaha is tettünk.”

„Nem veszítünk életeket Ukrajnában. Az ukránok pedig hősiesen harcolnak Oroszország ellen, amelynek 1500 nukleáris fegyvere van ellenünk. Tehát nagyon olcsón csökkentjük és pusztítjuk az orosz hadsereget.”

Zelenszkij szerint Ukrajna még hosszú évekig folytathatja a háborút, ha minimálisra csökkenti a veszteségeket és olyan állapotokat teremt az országban, mint amilyet Izrael.

Az elnök és stábja éppen most semmisíti meg mindazt, ami a demokráciából maradt, annak érdekében, hogy továbbra is százezrek életével fizessen üzleti modelljének fenntartása érdekében. Nincs ennél rosszabb hír az ukránok számára…


298 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK