top of page

Elkészültek az első tankönyvek, amelyek a finnugor helyett a hun rokonságot tanítják

Az ötödikes és a kilencedikes diákok már a megváltozott Nemzeti Alaptanterv szerint írt történelemkönyvekből tanulhatnak.

Ezek a tankönyvek egyelőre csak afféle demóváltozatban léteznek, amelyet csak a tanárok érnek el, talán azért is, mert a tartalmukról vita folyik a történészi körökben. Természetesen a liberálisoknak „köszönhetően”.

Berend Nóra, a Cambridge-i Egyetem professzora, a Történelemtanárok Egyletének honlapján megjelent írásában gusztustalanul bírálja az egyik ilyen próbatankönyvet, amely nem oktatni, hanem ideológiailag formálni kíván egy olyan irányba, amely ellentétes a demokráciával és az egészséges szellemi fejlődéssel egyaránt.

A hazaáruló történészek próbálják elbagatellizálni a történelmünket. A történész ocsmány módon támadja a hun rokonságot: szerinte (az egyik ilyen próbatankönyv, Gróf Péter és Szabados György műve)

  • a magyaroknak és a magyarok kitalált őseinek sokkal nagyobb fontosságot tulajdonít a valóságnál, illetve mindenféle kitalált érdemekért dicséri őket, amihez képest a korabeli nyugati évkönyvek teljesen világossá teszik, hogy „őseink” gyakorlatilag rabló zsoldosok voltak, akik jó pénzért bárkihez elszegődtek,

  • az egyeduralmat dicsőíti a demokráciával szemben, vagyis tendenciózusan úgy mutatja be az egyeduralmat, mint a demokráciánál jobb politikai berendezkedés,

  • egyoldalúan a kereszténység igazát, valóságosságát hangsúlyozza, „módszeresen torzít” a kereszténység javára.

De a próbatankönyveket azért is bírálja, mert

  • a finnugor nyelvrokonságot csak az egyik elméletként mutatják be, és

  • elfogadják a hun-magyar kontinuitás, illetve a kettős honfoglalás elméletét is.

A Történelemtanárok Egylete az egymásnak feszülő érvek miatt konferenciát szervezett a kérdésről, amelyre a könyvek íróit is meginvitálták. Közülük végül csak Szabados György fogadta el a meghívást, aki szilárdan védelmébe vette a társszerzőként írt művet. Az elmúlt évtizedek magyar őstörténetét a finnugrista elmélet dominálta, ettől kell megszabadítani a területet – mondta a Magyarságkutató Intézet munkatársa.

A liberálisok szerint a téma súlyosan átpolitizált, a kormányban Kásler Miklós miniszter személyes mániája az őstörténet és a hun származás, aminek a jegyében létrehozták a Magyarságkutató Intézetet, és annak nézetei tükröződnek vissza az új tankönyvekben. Miután január végén elfogadták az új Nemzeti Alaptantervet, néhány hónap alatt átírták a tananyagot, (…)

 

702 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page