top of page

Lesz-e polgárháború Amerikában? (+ egy hozzászólás)

A kérdés már rég nem költői, hiszen olyan belső ellentétek feszítik az Amerikai Egyesült Államokat, amelyeknek kezelésére jól láthatóan egyre kevésbé képes a politikai elitje. Sőt, egyenesen ezen elit egy része gerjeszti leginkább ezeket a konfliktusokat. Ironikus és tragikus, hogy miközben az amerikai Demokrata Párt aktív támogatásával épp elpusztítják a föderális államot, vagy legalábbis oroszlánrészt vállalnak a szétverésében a liberálisok, Európában ugyanezen az ideológiai alapon akarnak létrehozni egy birodalmat, már eleve olyan kezelhetetlen ellentétekkel, mint amilyenné az USA az elmúlt 60 évben vált.

(...)

Az elnök valódi befolyása a lényeges döntésekre 60 éve ciklusról ciklusra kisebb. Lyndon B. Johnson elnök még meghirdethetett hatalmas társadalmi reformprogramokat, Richard Nixon elkezdhetett egyezkedni a kínaiakkal és befejezhette a vietnámi háborút, de Kennedy óta az elnöki hatalom hanyatlik, a döntések meghozatala szétterült az államapparátusban és az azzal teljesen egybeépült lobbirendszerrel. Már Eisenhower is kifejezte a leköszönő beszédében 1960-ban, hogy a katonai-ipari komplexum a politikai, üzleti, katonai és tudományos elitcsoportokkal együttműködve döntő hatással van a stratégiai kormányzati döntésekre. A tényleg multinacionális, patriotizmus nélküli nagyvállalatok megjelenése és globális, nagyhatalmi méretűre növekedése ezt a helyzetet tovább rontotta, nem is beszélve, hogy a teljes társadalomtudományt, a kereskedelmi szórakoztatást (ami ma már a teljes „kultúrát” jelenti), a celebelitet is ezek az érdekcsoportjuk és az ideológiájuk, a liberalizmus uralja. A liberalizmus már a hatvanas években káoszba taszította Amerikát és időről időre provokált ki konzervatív reakciókat az amerikaiakból.

(...)

Két öregember, akik közül csak az elnök tartja jól magát. De mit tudhat ez a két ember a mai Amerikáról? Az Amerikán kívüli világról? Mit tudhatnak arról az amerikai társadalomról, amely csak 1967 körül iktatta törvénybe a feketék jogegyenlőségét, de amelyikben ma zömmel ultraliberális fehér fiatalok tüntetnek és rombolnak a Black Lives Matter mozgalom céljaiért. Olyan emberek, akik influenszerek akartak lenni középiskolás korukban, elgondolkoztak már a nemváltáson és a viszonyon egy szexrobottal.

(...)

 

+ egy hozzászólás:

Marika Tischler: Tramp tudja!! Regan elnok tanitotta, a Mr Trump apjaval nagyon jo baratsagban volt!! Csendben keszult!

 

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page