top of page
  • MTI

Amerikai elnökválasztás – A szlovén kormányfő akkor gratulál Joe Bidennek, ha hivatalos eredmény szü

A választások akkor érnek véget, ha a másik fél elismeri a vereségét, vagy ha kihirdetik a hivatalos eredményt, minden más előtte politika – mondta Janez Jansa szlovén kormányfő hétfőn a parlamentben az amerikai választásokkal kapcsolatban.

Jansa elutasította az ellenzéki képviselők bírálatait, miszerint "diplomáciai katasztrófát" okozott azzal, hogy Donald Trump amerikai elnököt támogatta demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben. Az ellenzék szerint az új amerikai adminisztráció emiatt majd – úgymond – "mellőzni fogja" a Jansa által vezetett koalíciós kormányt. A kormányfő hozzátette: örömmel fog gratulálni a győztesnek, amikor ennek eljön az ideje, és nem fog úgy viselkedni, mint azok, akik a "médiahullámot követve" azonnal gratuláltak. "Saját fejjel kell gondolkodni "– húzta alá.

Úgy vélte: Szlovénia jó viszonyt ápol az Egyesült Államokkal, függetlenül attól, milyen adminisztráció áll annak élén. Így volt ez minden kormánnyal, amelyet vezetett, és így marad a jövőben is – fűzte hozzá. Jansa másfél hete "érdekesnek" nevezte az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését. A bíróságok még nem döntöttek, de már ünneplik a győztest – fogalmazott. "Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még meg sem kezdték eljárásaikat, ennek ellenére a fősodorhoz tartozó média győztest hirdetett. Ez ám a jogállamiság!" – fogalmazott Janez Jansa Twitter-oldalán. Jansa a november 3-i választásokat követő napon azt írta: "elég egyértelmű", hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének. A miniszterelnök egyben gratulált a Republikánus Pártnak az elért "erőteljes eredményhez".

Janez Jansa tíz nappal a választások előtt – szintén Twitter-oldalán – támogatásáról biztosította és győzelemre buzdította Donald Trump amerikai elnököt demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben. "Tiszteletben tartjuk Joseph Biden nehéz, tragikus életútját és néhány régi politikai eredményét. De ha megválasztanák, az egyik leggyengébb amerikai elnök lenne a történelemben, most, amikor a szabad világnak – jobban, mint valaha – erős Egyesült Államokra van szüksége. Gyerünk, nyerd meg, Donald Trump!" – írta akkor közösségi oldalán.

 

4 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page