top of page

36 éves orvos halt meg az Egyesült Államokban, miután beoltották koronavírus ellen...

(Nem tudhatjuk eldönteni, amit még az orvosok is találgatnak. De hírt tudunk adni az esetről, s a tisztelt olvasóra tudjuk bízni, mit gondol róla. – a Szerk.)


Ismét meghalt egy orvos az USA-ban, Memphis államban, egy Barton Williams nevű ortopéd sebész, miután megkapta a koronavírus elleni oltást. Halálának oka valószínűleg egy korábbi COVID-19 fertőzésre adott késlekedő immunválasz volt, de ez egyelőre csak feltételezés.

Stephen Threlkeld, a Baptista Emlékkórház fertőző betegségekre szakosodott orvosa feltételezi, hogy Williams az úgynevezett multiszisztémás gyulladásos szindrómában szenvedett. Ebben gyakran szenvednek gyermekek, és hasonlít a Kawasaki-betegséghez – az erek gyulladását is okozhatja. Ez, a szervezet több rendszerére is kiterjedő gyulladás akkor fordulhat elő, ha valaki hetekkel vagy hónapokkal korábban megfertőződött a COVID-19 betegséget okozó vírustól, és ez immunrendszeréből súlyos, késleltetett immunválaszt válthat ki, ezzel gyakran súlyos károkat okozva a szerveinek.

Williams állítólag azt mondta orvoskollégáinak, nem tudott arról, hogy a SARS-CoV-2 kórokozóval fertőzött volna. A kórházban több COVID-tesztet is elvégeztek rajta, ezek eredménye mindig negatív volt. Ez azonban nem szokatlan – mondta Threlkeld. Lehetséges, hogy Williamsnek már olyan régen volt COVID-19 fertőzése, hogy a teszt már nem mutatta ki a kórokozót.

Scott Strome, a Tennessee-i Egyetem Orvostudományi Karának vezető dékánja szerint a szindróma lényegében véve a vírus elleni, ellenőrizetlen immunrendszeri válasz. Az immunrendszer feladata a vírus elleni küzdelem. Egyik legalapvetőbb tulajdonsága, hogy kikapcsolja magát, ha feladatát elvégezte – mondja Strome.

Ellenkező esetben autoimmun reakció alakulhat ki. A test ezután úgy „gondolja”, hogy továbbra is fennáll a veszély, és nem állítja le az immunrendszert. Ez aztán a szervezet több rendszerére kiterjedő gyulladáshoz vezethet. Van néhány hatékony gyógyszer az immunrendszer kikapcsolására, de eddig nem tudunk eleget arról, hogy ilyen esetben mely gyógyszereket kell adni. Trekheld szerint ez az autoimmun betegség nincs kapcsolatban azzal, hogy a hozzá vezető betegség mennyire volt súlyos.

Eddig csak annyit lehet tudni, hogy a most elhunyt sebész korábban megfertőződhetett a COVID-19 kórokozójától, minthogy véréből kimutatták az ellene létrejött antitesteket. A vérében lévő antitestek állítólag a fertőzéstől keletkeztek, nem pedig az oltás eredményeképp. A halál hivatalos oka azonban még most sincs megállapítva. Threlkeld szerint még mindig információkat kellett gyűjteni az ügyről, a boncolás még hátravan.

„Biztosak akarunk lenni abban, hogy semmi sem utal arra, hogy ez az eset valamilyen kapcsolatban lehet az oltóanyaggal.“
 

Forrás:

29 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg