top of page

A Fehér Ház COVID cárja elismeri, hogy a maszkok nem működnek (Zachary Stieber jegyzete)


Eredeti cikk:

by Zachary Stieber Epoch Health Dec 23, 2022
A Fehér Ház egyik vezető egészségügyi tisztviselője elismerte, hogy egyetlen tanulmány sem bizonyítja, hogy a maszkok jól működnek a COVID-19-hez hasonló légúti fertőzések ellen.


„Nincs olyan tanulmány a világon, amely azt mutatná, hogy a maszkok ilyen jól működnek" – mondta Dr. Ashish Jha, a Fehér Ház COVID-19 koordinátora a Philadelphia Inquirerrel folytatott közelmúltbeli beszélgetés során.


Jha ezt a kijelentést akkor tette, amikor a COVID-19 fertőzések visszaszorítása érdekében a levegőminőség javítására tett beruházásokat népszerűsítette.


„Tehát az egész évben kötelező maszkolással soha nem lehet olyan előnyöket elérni, mint a beltéri levegő minőségének jelentős javításával, ráadásul sokkal könnyebb is megvalósítani” – tette hozzá Jha. „Tehát ez egy olyan terület, ahol sokat teszünk, és próbáljuk az embereket arra ösztönözni, hogy a rendelkezésükre álló forrásokat felhasználva tegyék meg ezeket a beruházásokat, és kezdjék el valóban javítani az épületek szellőztetésének szűrését.”


Jha beismerése szokatlan tőle, mivel a világjárvány idején gyakran tanácsolta az embereknek a maszkok viselését, és hangoztatta azok hatékonyságát.

„A maszkok drámaian csökkentik a csepp- és aeroszolos átvitelt. Ha egy környezetben mindenki maszkot visel, a vírus terjedése még szoros érintkezés esetén is nagyon alacsony” – mondta Jha, a Brown Egyetem Közegészségügyi Iskolájának akkori dékánja 2020 szeptemberében egy kongresszusi testületnek.


„Úgy gondolom tehát, hogy a maszkokkal kapcsolatos tudományos eredmények valójában elég egyértelműek. És széleskörű egyetértés van a közegészségügyi és tudományos szakértők között abban, hogy a maszkok működnek” – mondta Jha júliusban a Fehér Ház pódiumáról.


„Egy másik dolog, ami segít mind a fertőzések megelőzésében, mind a terjedésben, a maszkok” – mondta Jha ugyanebben a hónapban egy másik fehér házi tájékoztató során.


Még a közelmúltbeli vita során is azt mondta Jha, hogy „az én véleményem ezzel kapcsolatban elég világos, vagyis a bizonyítékok azt mutatják, hogy ha jó minőségű maszkok vannak, az egyértelműen különbséget jelent, mind a másokra való átterjedés megakadályozásában; a rossz minőségű maszkok, a nem jól illeszkedő szövetmaszkok, különösen az Omicron ellen, valószínűleg nem sokat tesznek”.


A Fehér Ház nem válaszolt a kommentárra vonatkozó megkeresésre.


Jha számos megalapozatlan vagy hamis állítást tett, mióta átvette a Fehér Ház pozícióját, többek között hamisan állította, hogy egyik COVID-19 vakcinának sincs súlyos mellékhatása. Szakértők világszerte, köztük más amerikai kormánytisztviselők 2021 óta állítják, hogy a vakcináknak súlyos mellékhatásai vannak, többek között szívgyulladás.

A Twitteren Jha felturbózott egy bejegyzést, amely szerint Jha, miközben a maszktanulmányokról beszélt, azt állította, hogy


„a beltéri levegő tisztítása óriási általános hatással lehet a közegészségügyre az összes légúti betegség csökkentése szempontjából”.


„A maszkok még mindig egy kulcsfontosságú hozzáadott védőréteg, de a beltéri levegő tisztítása/szűrése, mint alapvető lépés mindenki védelme érdekében, nem kerülhető meg” – állt a posztban, amelyet Kimberly Prather, a Nemzeti Tudományos Alapítvány Kémiai Innovációs Központjának igazgatója írt.

A COVID-19 elleni maszkokkal kapcsolatos egyetlen randomizált, kontrollált vizsgálat kevés vagy semmilyen előnyt nem mutatott a viselésükből. Az eredmények alapján „megdöbbentő, hogy egyes közegészségügyi tisztviselők még mindig előírják a maszkok viselését” – írta nemrég Martin Kulldorff, a Brownstone Institute vezető kutatója a Twitteren.

Joe Biden elnök kormánya azért küzd, hogy a repülőgépekre és repülőterekre vonatkozó maszkkötelezettséget visszaállítsák, és a különböző ágazatokra vonatkozó oltási kötelezettségeket is fenntartotta.

A maszkmandátumot és a legtöbb oltási mandátumot a bíróságok elutasították vagy más módon megakadályozták.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) a környező közösség COVID-19 szintjétől függetlenül maszkot ajánl a beltéri tömegközlekedési eszközökön, és magas COVID-19 szint esetén maszk viselését tanácsolja más beltéri helyiségekben.

A CDC 2021-ben végzett megfigyeléses tanulmánya (pdf) arra a következtetésre jutott, hogy a maszkolási követelmények csökkentik a fertőzések számát az iskolákban.

A kutatók megvizsgálták az esetszámokat egy olyan arizonai megyében, ahol volt maszkolási kötelezettség, és összehasonlították az arányokat egy másik arizonai megyében, ahol nem volt maszkolási kötelezettség, és azt találták, hogy az utóbbi megyében magasabbak voltak az arányok.

A kutatók szerint „a COVID-19 megelőzéséhez a K-12-es intézményekben a jogosult diákok, alkalmazottak és tanárok oltása és más megelőző intézkedések végrehajtása mellett továbbra is elengedhetetlen az általános maszkolás”.

A vizsgált időszak 2021. július 15. és augusztus 31. között volt.

Egy másik megfigyeléses CDC-vizsgálat szintén a maszkolás mellett szólt, és megállapította, hogy a maszkok csökkentették a pozitív tesztelés esélyét.

A külső kutatók azonban kibővítették az első tanulmányt, és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs összefüggés a maszkkötelezettség és a gyermekkori COVID-19-es esetek alacsonyabb szintje között.

Dr. Tracy Høeg és Ambarish Chandra 565 megye adatait vizsgálta. Megállapították, hogy a maszkkötelezettséget nem alkalmazó megyékben az iskolák újranyitását követő két hét után több megbetegedés fordult elő, de kilenc hét elteltével a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns.


„Az iskolai maszkkötelezettség és az esetek közötti kapcsolat nem állt fenn a kibővített mintában” – írták a szerzők a Journal of Infection című folyóiratban decemberben megjelent tanulmányban.

„A beavatkozások megfigyeléses vizsgálatai hajlamosak a többszörös torzításokra, és nem nyújtanak elegendő bizonyítékot a maszkmandátumok ajánlásához”.


 

Kapcsolódó cikkünkből:(...) A legújabb tudományos eredmények szerint a "maszk életet ment" szlogen nem igaz.

Szinte minden esetben, amikor a COVID-fertőzöttségi arányokat hasonlítják össze a kaliforniai Bay Area-ban azokban a megyékben, ahol kötelező a maszkolás, és azokban, ahol nem, az arányok vagy magasabbak, ahol kötelező a maszkolás, vagy hasonlóak.

Egy 2022-ben a Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány összehasonlította a COVID halálozási arányokat Kansas azon megyéi között, amelyekben kötelező volt a maszkolás, és azok között, amelyekben nem.


Azokban a megyékben, ahol a maszkolás kötelező volt, 50 százalékkal több COVID-19 haláleset fordult elő, mint a maszkolás nélküli megyékben. Mint Zacharias Fögen németországi orvos a tanulmányban kifejtette, a maszkot viselő emberek öntudatlanul megőrizték a vírus cseppjeit az arcmaszkjukban, és azokat újra belélegezték a tüdejükbe.

Dr. Fögen szerint tehát a maszkolás valójában növeli a vírusterhelést, mivel az emberek olyan részecskéket lélegeznek be újra, amelyeket a légutak már szándékosan eltávolítottak.
2020-ban egy Dániában végzett nagy, randomizált, kontrollált vizsgálat, amelyet az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikáltak, nem talált statisztikailag szignifikáns védőhatást a maszkot viselő embereknél a maszkot nem viselő emberekkel szemben.

Más tudományos eredmények azt mutatták, hogy "a nedvesség visszatartása, a szövetmaszkok újrafelhasználása és a rossz szűrés a fertőzés kockázatának növekedését eredményezheti".


Amint arról a The Epoch Times nemrégiben beszámolt, neurológusok megállapították, hogy a maszkolás az agy egészségét is veszélyeztetheti. (...)867 megtekintés

コメント


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page