top of page

A megalomániások és a tömeg

A nyugati világ megőrült, szerintem a Kuruc.info olvasói ezt tudják. Az elmúlt tíz-tizenöt évben olyan változások történtek nyugaton, amikre az ember csak kapkodja a fejét.

Értelmetlen stratégiák, őrült társadalmi értékrend, szélsőséges elvárások, ezek a mai nyugati világ jellemzői szerintem. Egy tömör lista:

pánikszerű pénznyomtatás [1], tőzsdei csodák [2][3], energiaválság [4], növekvő zöldenergia-diktatúra [5], tömeges migráció Európában és az USA-ban, utóbbinál kívülről [6] és belül is [7]. Focisták rasszista meggondolásból térdepelnek [8], egyesek négerek cipőit csókolgatják [9][10], óvodában megkérdezik a gyerekeket, hogy a nemüknek megfelelően érzik-e magukat [11], cenzúra [12][13], szólásszabadság jelentős továbbkurtítása [14], szobordöntések [15], tőzsdei cégeknél kötelező etnikai kvóták [16], magukat nőknek valló férfiakat női börtönbe zárnak, ezután persze megerőszakolják a rabokat [17], folytathatnám. Ez a sok folyamat már a Covid előtti világban indult, amire a koronavírus rátett egy lapáttal, de most hagyjuk a vírust. A lista, a dolgok, amiket felsoroltam, ezek az utolsó tíz-tizenöt évben törtek be a mi valóságunkba, szerintem konkrét ok nélkül. Egyszer csak megváltozott a világ. Tíz évvel ezelőtt voltak fura vélemények, filmek, úgynevezett kulturális termékek, de az átlagember ki tudta ezeket zárni az életéből, ha kikapcsolta a TV-t. A felsorolt lista nem a valóság volt, ezek fura, távoli emberek által kimondott elképzelhetetlen vágyálmoknak számítottak. Mostanra ezek a vágyálmok a nyugati világban népszerűek lettek, politikai pártok választásokat nyertek ezekkel, így a véleményekből politikai stratégia lett.

Mára ezek az őrült dolgok lettek a valóság, ez az úgynevezett európai értékrend. Ma már Magyarországon sem tudhatjuk, hogy a kollégánk, a szomszédunk, a gyerekünk tanára ezek közül mikben hisz. Miért lett a sok újdonság az átlagemberek között népszerű? Ez egy nagy kérdés szerintem.

Az ösztönös válasz az, hogy mindenki hülye (bocsánat, ez a szokásos szófordulat), de ez szerintem nem helyes magyarázat. Nézzünk egy példát.


A társadalomkritikus – és "szerencsére" a BLM-mel is kompatibilis – filmjeiről híressé vált

George A. Romero rendező a "tömeg" körében a Holtak hajnala forgatásán


Egy matematikaprofesszor, Laurie Rubel azt állítja, hogy a 2+2=4 egyenlet bűzlik a fehér felsőbbrendűségtől [18]. Kis kavicsokkal igazolni tudom az egyenlet igazát, kívánság szerint fekete és fehér kavicsokkal is. Fehérek és négerek is rakhatják a kavicsokat, az eredmény ugyanaz. Matematikusok között ez nem elszigetelt eset. Vezető amerikai egyetemek matematikusai vitáztak a Twitteren arról, hogy a matematika mennyire rasszista [19]. A matematikusok nyilván okosok, messze átlag feletti IQ-val rendelkeznek [20], nálam legalábbis biztosan okosabbak. Én emiatt kizárom, hogy ez a jelenség emberi, biológiai butaság miatt létezik. De akkor mi lehet a baj?

Az amerikai sajtó értelmesebb része az utóbbi hetekben szokott cikkezni egy pszichológia professzor elméletéről [21], ami szerintem magyarázatot adhat a megdöbbentő társadalmi folyamatokra. A belgiumi professzor, prof. Mattias Desmet [22] a Covidra adott politikai válaszokat és a kialakuló társadalmi következményeket aggódva figyelte.

Pszichológia mellett a statisztika a szakterülete, és feltűnt neki, hogy a Covid kezelésére alkalmazott statisztikai számolgatások és jóslatok nem egyeznek a valósággal (pl. [23]). Ugyanakkor mégis

tömegek hisznek olyan stratégiákban, amik a hibás számítások alapján lettek kidolgozva, a számításokat pedig akkor se javítják ki, amikor egyértelmű a hiba.

A professzor furcsának találta, hogy mindez nem csökkenti a stratégiák népszerűségét. Hónapok alatt jött rá, hogy mi is történik a társadalomban, de szerinte nem a statisztika, nem a logika, nem az értelem, hanem a pszichológia adja meg a választ.

Tehát ő a Covid-helyzet kezelésével kapcsolatban jutott el oda, hogy ami történik, azt tényekkel, racionális gondolkodással, logikai alapon nem lehet magyarázni.

Szerintem az elmélet, amivel ő a Covid-jelenséget magyarázza, alkalmazható lenne további jelenségek magyarázatára is.


(...)

 

323 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK