top of page

Amerikai focit játszanak és a Bibliát rugdalják... – a mai esti tüntetéshez

Varga Domokos György jegyzete


Tisztelt Olvasó!

Következzék egy kis részlet egy készülő könyvből, aztán egy jelenet egy világhálós filmecskéből.
Az ember mint tömegtermék

Jelen történelmi korunk talán leglényegesebb újdonsága, hogy a technikai fejlődés lehetővé tette az emberiség világméretű befolyásolásának – célirányos alakításának, tömegesítésének – személyre szabott kivitelezését.

Az ipari és mezőgazdasági termékek tömeggyártása után a világ urai – kapzsi és gátlástalan haszonlesői – a figyelmüket, hatalmukat és tőkéjüket mind inkább az emberi egyedek tömeggyártására fordítják. A nem kis részben nekik köszönhető, káprázatos technológiai és technikai vívmányok segítségével – a világhálón és a közösségi médián keresztül – egyenként (egyedenként) érhetnek el bennünket. Számítógépes algoritmusok és mesterséges intelligenciák segítségével követnek és értékelnek bennünket, személyre szabottan befolyásolnak minket. Nem számít, hogy lesznek (leszünk), akik tudatosan és eltökélten csakazértis ellenállnak (ellenállunk) a befolyásolási (agymosási, átnevelési) kísérletnek, a „selejt” ugyanis bele van kalkulálva a gyártórendszerbe. Az inkább besimulók, igazodók és az inkább szembeszállók közötti arány számít, s ez a különféle korokban meglepően nagy állandóságot mutat. Leginkább csak felhevült, forrongó történelmi helyzetek képesek változtatni rajta, de mindig csak átmenetileg.

Egyet kell értenünk azokkal a bölcsekkel, akik újra és újra leszögezik, hogy csupán műszaki (technikai) fejlődés létezik, ugyanis az ember (az emberiség) sem szellemi, sem lelki képességeiben nem jutott többre (magasabb szintre) az ismert történelem kezdete óta. Igaz ez azokra is, akik ma embertársaik tömeggyártásán – tömeges befolyásolásán, félrevezetésén, kihasználásán – fáradoznak, s igaz ez a mai félrevezetettekre is. Hiába múlt el a „sötét középkor”, hiába jött a „felvilágosodás”, hiába jutott a „tudás”, a „tudomány” kulcsszerephez a társadalmak szerveződésében (a hit, a vallás ellenében), ettől az emberiség csak anyagiakban lett gazdagabb, de csöppet sem lett értelmesebb. Mivel pedig semmivel nem látja át jobban a világ mélyebb összefüggéseit, ezért ugyanolyan könnyen meg lehet vezetni.


Forrás: itt.


Kb. ugyanezt csinálja az az előregyártott tömeg,

amely vérszagra gyűlt a Hősök terére:464 megtekintés

コメント


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page