top of page

Hogyan működnek a bankok? Prof. Richard Werner magyarázata 3 percben – Tallián Hedvig fordításában
A fordítás a Richard Werner közgazdász professzorral készített alábbi film alapján (s az ottani fordítás figyelembevételével) készült, mely beszélgetés az EU-ban jelenleg cenzúrázott csatornán jelent meg pár éve.

Prof. Richard Werner: Ha valamit létre akarunk hozni, akkor a finanszírozására van szükségünk, így a bankok szerepe szinte mindenben ott van, ami a gazdaságban történik. De mi valójában ez a szerep? Megvilágítanám ezt egy kissé.

A bankokról úgy tartják, hogy közvetítő szerepet játszanak. De! Valójában nem ez történik! Mik ők valójában? A bankok a pénzkínálat létrehozói. 

– Az Ön álláspontja szerint a bankok pénzt hoznak létre a semmiből?


Igen. Elvégeztem az első tapasztalatokon nyugvó tanulmányt, ami bizonyítja, hogy 5000 éves történetükben a bankokat olyan betétgyűjtő intézményeknek tekintették, amelyek pénzt kölcsönöznek. A jog szerinti valóság azonban az, hogy a bankok nem vesznek be betéteket és nem adnak kölcsön.


Mi a betét? A betét valójában nem letét, nem óvadék, nincs őrizetben. A törvény szerint a betét szó értelmetlen.

A bíróságok és számos ítélet egyértelművé tették, hogy ha a pénzed a bankba teszed, annak ellenére, hogy betétnek hívják, ez a pénz csupán kölcsön a banknak. 

– Ez így igaz.


Tehát nincs olyan, hogy betét.


– Csak ők nevezték el így.


A bankok kölcsön vesznek a lakosságtól. Oké?! Ennyit leszögezhetünk. Mi van a kölcsönadással? Nyilván kölcsönzik a pénzt. Nem!!! Nem adnak kölcsön! Ismétlem,

A BANKOK A JOG ÉRTELMÉBEN, NAGYON VILÁGOSAN, ÜZLETI TEVÉKENYSÉGÜK SZERINT ÉRTÉKPAPÍR VÁSÁRLÁSSAL FOGLALKOZNAK. ENNYI!

Tegyük fel, azt mondod, oké ne zavarj össze ezzel a jogi dumával…


Csak kölcsönt akarok. Csak hitelt akarok.


Rendben, itt ez a hosszú szerződés, az ajánlati levél, és aláírod. A jog szerint – ez teljesen világos – kiállítottál egy értékpapírt, nevezetesen egy váltót, és a bank azt fogja megvásárolni. Ez történik jog szerint.


– Tegye megfoghatóvá a laikusok számára! Mit jelent ez?


Azt jelenti, hogy amit a bank csinál, az egész más, mint amit a nyilvánosság felé állít arról, amit valójában tesz.  Hogy illeszthető ez össze? A bank megveszi az általam kiállított váltót, de hogy kapom meg a pénzem? A kétszázezremet akarom. Nem érdekelnek a részletek, a pénzt akarom! A bank azt fogja mondani, megtalálod a számládon, ez technikai értelemben helyes is. Ha azt mondja, átutaljuk a számládra, az nem helytálló, mert egyáltalán nem történik utalás.


– Már ott volt...

Sehonnan, sem a bankon belülről, sem kívülről nem történt utalás. Miért? Mert, amit betétnek hívunk, az egyszerűen csak a bank könyvelési jelentése az adósságáról a nyilvánosságnak.

Most már neked is tartozik, ami egy könyvelési jelentés a pénzről, amivel neked tartoznak, amiről azt hiszed, hogy pénzként kapod. Ennyi az egész.

Ez az, ahogy a bankok pénzkínálatot teremtenek. A pénzkínálat pedig 97 százalékban a bankbetétekből áll. És ezeket a bankok a SEMMIBŐL hozzák létre, amikor hiteleznek. Mert fiktív ügyfélbetéteket találnak ki.

Miért? Egyszerűen csak újra megállapítják számviteli szempontból kissé helytelenül , hogy mi a számla fizetési kötelezettsége, amely abból ered, hogy a kölcsönszerződés ügyfélbetétként megvásárolta az Ön váltóját. De senki nem helyezett el pénzt. Érdekelne, hogy az FCA hogyan kezeli ezt, mert a pénzügyi szektorban elvileg nem szabad félrevezetni az ügyfelet.692 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page