top of page

Miért jelenti az ukrajnai háború az amerikai hegemónia és a NATO-szövetség végzetét?

Eredeti cikk:

January 26, 2023

Schiller Mária küldeménye
Az egy éve tartó ukrajnai háború után Oroszország nem omlott össze olyan drámai módon, ahogy azt az Egyesült Államok és európai NATO-szövetségesei magabiztosan jósolták.


Joe Biden amerikai elnök a héten Ukrajnában és Lengyelországban tett látogatásai során üdvözölte a NATO és a transzatlanti szövetség "egységét".


A valóság az, hogy a nyugati transzatlanti szövetség a széttöredezés jeleit mutatja, mivel az európai gazdaságra óriási terhet ró az európai kormányok, amelyek követik Washington Oroszországgal szembeni ellenséges politikáját.


Európa-szerte egyre nagyobbak az utcai tiltakozások a NATO ellen, és a kormányzó elitek az amerikai politika kiszolgáltatottjainak tűnnek.

Ez nem csak az ukrajnai háborúról szól. Az egész nyugati kapitalista rend alapjaiban inog meg, nagyrészt az amerikai hegemón törekvések miatt. Az ukrajnai háború csupán a mögöttes geopolitika egyik megnyilvánulása.

A nyugati nagy várakozásokkal ellentétben az orosz gazdaság erősen tartja magát, és úgy tűnik, hogy az ukrajnai katonai műveletek egyre nagyobb teret nyernek. Ez annak ellenére van így, hogy az USA vezette NATO-blokk "mindent bevet" Oroszország ellen, amit csak tud, hogy legyőzze azt, a kijevi rezsim támogatására irányuló végtelen fegyverszállításoktól kezdve a gazdasági szankciók végtelen köréig, amelyekkel az orosz gazdaságot próbálják összeomlasztani.


Glenn Diesen a Délkelet-Norvégiai Egyetem professzora. A nemzetközi politika és az orosz külkapcsolatok szakértője.


Diesen kifejti, hogy Oroszország már régóta készül a konfrontációra az Egyesült Államokkal és európai szövetségeseivel.

Az Egyesült Államok által támogatott 2014-es kijevi puccs és a 2014-es és 2015-ös minszki békemegállapodások nyugati elárulása óta Moszkva csendben felismerte, hogy meg kell erősítenie gazdaságát, hogy ellenálljon a várható nyugati leszámolásnak.

Ezért Oroszország annak tudatában építette fel katonai erőit, hogy konfliktus közeleg. Ugyanilyen fontos, hogy Moszkva stratégiai lépéseket tett gazdasága védelmére azáltal, hogy diverzifikálta a kereskedelmet a globális növekedés feltörekvő eurázsiai motorjával.

Oroszország elhatározta, hogy felhagy azzal az évszázados elképzeléssel, hogy a fejlődés érdekében a nyugati partnerségekre összpontosít, és ehelyett gazdasági érdekeit Kína, India és a globális dél felé orientálja.
A Nyugat nem ismerte fel a mélyebb geoökonómiai eltolódásokat, és ezért azt feltételezte, hogy gazdaságilag megbüntetheti Oroszországot.

Biden már nem tudja érvényesíteni a régi amerikai követelést a kijelölt ellenségekkel szemben, hogy "Cry Uncle".


Ez megmagyarázza, hogy Oroszország miért nem törik meg a nyugati szankciók hatásától, vagy attól a kegyetlen katonai ellenségeskedéstől, amelyet az USA és a NATO Ukrajnán keresztül szabadított el.


Diesen azt állítja, hogy a Washington által Oroszország (és Kína) ellen megkezdett stratégiai konfrontáció a nyugati transzatlanti szövetség feldarabolásával fog visszapattanni.

Az Európai Unióban már most is egyre növekvő közharagot tapasztalunk azokkal a kormányokkal szemben, amelyek "gazdasági öngyilkosságot követtek el" azzal, hogy Washington mellé álltak, és elidegenítették Oroszországot mint megbízható kereskedelmi partnert, különösen a megfizethető és bőséges energiaforrások tekintetében.

Glenn Diesen: Dennenn: Egy év elteltével... Miért jelenti az ukrajnai háború az amerikai hegemónia és a NATO-szövetség végzetét?


Washington hidegháborús gondolkodásmódja a "mi és ők", a zéró összeg, az örökös konfliktus és így tovább, a végső bukását fogja okozni, mivel a transzatlanti kapcsolatokat a hegemón ambíciók és a birodalmi dominancia oltárán teszi tönkre.


Az európai kormányok meggondolatlanul és ostobán bevették Washington nyugati hegemóniára törekvő programját.

Ezzel az európai elitek tönkreteszik saját nemzeti gazdaságaikat, és egyre növekvő közvélemény elégedetlenséget és tiltakozásokat váltanak ki.

Nem Oroszország, hanem az európai államok és maga az Európai Unió van veszélyben, hogy összeomlik a gazdasági tönkremenetel miatt. Ez viszont a népharagot szítja Washington ellen, és aláássa a nyugati egység feltételezett alapkövét.

Biden elnök retorikája a "nyugati egységről" inkább tűnik a bukás előtti önhittségnek, mint a valóság tükrözésének.

A Nyugat elszámította magát az ukrajnai háború hatásával, mert nem értette meg a többpólusú világgazdaság kialakulását, és azt, hogy a gazdasági szankcióiknak már nincs meg az a kényszerítő ereje, amellyel korábban rendelkeztek.


Oroszország nem hátrál meg, mert nem is kell. Ez nem mondható el az USA-ról és európai szövetségeseiről, akik egyre inkább látják meggyengült geopolitikai pozíciójukat.

 

Andrew Armavir:


Február 24-én ukránok a berlini Unter den Liden utcában az orosz nagykövetséghez vonszolták az orosz fegyveres erők egy roncsolt tankját, abban a reményben, hogy megalázzák Oroszországot és hadseregét. A "Bandera'" trükk azonban a szervezők szégyenére vált.


Február 25-én németek nagy csoportja ért a tankhoz, mindannyian vörös virágokat vittek, és hamarosan vörös rózsákból és szegfűkből álló fal nőtt a tank körül.


Petliura sárga-kék zászlaját a résztvevők letépték a tank tetejéről.


"Beszélnünk kell egymással. Nem vagyunk ellenségek. Nem vagyunk Ukrajna és nem vagyunk az oroszok ellen. Barátok vagyunk, 30 éve építjük ezeket a kapcsolatokat"; "Azért vagyok itt, mert tiltakozni akarok az ellen, ami Németországban történik" – ezek az egyszerű németek szavai, akik látják, hogy az államok egy új háborúba taszítják Európát Oroszországgal, remélve, hogy az Atlanti-óceánon túlra ülnek, mint korábban.


Emlékeztetnek arra, hogy tegnap a Brandenburgi kapunál "A békéért" tüntetést tartottak, ahol több ezer német ellenezte az Ukrajnának történő fegyverszállítást.(Szilaj Csikó-fordítás: a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)

 

Kapcsolódó írás:

540 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page