top of page

Mindennapi szemezgetésünk (18:24) 2022.05.26.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a kormány 5,2 százalékos inflációval, és 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a jövő évre. Az extraprofit-különadókból összesen 800 milliárd forint bevételt remélnek.


Rutte: Magyarország hangosan tiltakozik, de el fogja fogadni az olajembargót Bár hetek óta zajlik a vita a szankciós csomagról, a holland kormányfő egyre bizakodóbb.

Ljubov Nepop: Vidnyánszky Attila álláspontja katasztrofális és hibás A budapesti ukrán nagykövet szerint „a művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül”.


Izrael nem engedélyezi, hogy Németország Spike páncéltörő rakétákat adjon el Ukrajnának – derül ki az Axios amerikai hírügynökség szerdai riportjából. A rakétát Németországban gyártják izraeli licenc alapján, és Tel-Avivnak jóvá kell hagynia az exportját. A Pentagon a hónap elején kért engedélyt, de elutasították – írja az Orosz Hírek.


Obszcén kifejezésekhez folyamodott Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó, hogy így bírálja azokat a nyugati tisztviselőket, akik sürgetik Kijevet, hogy a béke érdekében engedje át az ország területének egy részét Oroszországnak.


Az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetője, Achim Steiner a davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédében azt mondta, hogy az ukrajnai helyzet okozta kamatemelés és az infláció a világ 70 országában fizetésképtelenséghez vezethet. Wall Street Journal . Hangsúlyozta, hogy a nyugati országok továbbra is küzdenek a válság következményeinek minimalizálásáért, de a helyzet napról napra romlik. Steiner megjegyezte, hogy sok ország hatóságai, beleértve az európaiakat is, nem járnak el elég ésszerűen. Továbbra is irracionálisan költik el a költségvetésből származó forrásokat, anélkül, hogy polgáraik szükségleteire gondolnának. Az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetője hozzátette: a helyzet javítása érdekében meg kell szüntetni az áruexport blokkolását, és minden adós országnak minden szükséges támogatást meg kell adni.


“A nemzeti függetlenséget nem szabad átadni a WHO-nak vagy más létesítménynek; a szuverenitásról nem szabad lemondani csak azért, hogy csatlakozzanak egy látszólag fejlett nemzetek ‘klubjához’.”


"Fiumei kikötőben áll egy hadihajó, közepébe' négy sarkába' nemzeti szín zászló…" Gondolom, nem csak én ismerem ezt (nyilván menthetetlenül revizionista) nótát. Bár miniszterelnökünk megjegyzése, miszerint nekünk volt tengerünk, csak elvették, kiverte a biztosítékot (némi túlreagálásként) a horvát kormánynál is, helytálló. Bizony, volt a magyar királyságnak tengeri kikötője, ez történelmi tény.


Az ukrán politikai elit az államnyelv megosztó kérdését felhasználva mélyítette az árkot a többségi ukránok és a kisebbségi oroszok között. A különböző nyelvtörvények, de akár az oktatási törvény körüli vita is ennek a csatározásnak a színtere volt. A nyugatias erők egy homogén, egynyelvű Ukrajnáról álmodoztak, ahol, ha valaki érvényesülni akar, akkor elengedhetetlen az államnyelv ismerete (ennek a kárpátaljai magyarság is az elszenvedője volt). A keleti erők a többi kisebbségre támaszkodva a többnyelvű Ukrajnát szorgalmazták, a kisebbségeket megillető emberi jogként hivatkoztak az anyanyelv minél szélesebb használatára. Ukrajnának „nagy szerencsétlensége” a sokszínűsége, hiszen fiatal országként nincs kész receptje, hogy ilyen jellegű feszültségeket megoldjon.


Már egy ideje kering az interneten egy egészen kivételes videó, amelyben egy burokban született kisbaba első lélegzetvételeit láthatjuk. Noha a Facebook szorgos cenzorainak köszönhetően néha eltűnik, de aztán újra előkerül, hiszen a látottak egyszerre elképesztőek és meghatóak: lélegzet-visszafojtva figyelhetjük meg, hogyan helyezkedik el a gyermek a burokban, mielőtt megszületne, és azt is testközelből láthatjuk, mi történik vele a születése utáni első pillanatokban. Láthatjuk, milyen kicsik és kiszolgáltatottak voltunk egykor mindannyian. A felvétel császármetszés során készült, úgyhogy csak azok tekintsék meg a képsorokat, akiket nem zavar ennek ténye és látványa!


1 090 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page