top of page

Mindennapi szemezgetésünk – idegennyelvű sajtóból is (12:46) 2022.03.30.


A világelső Novak Djokovic először állt a média rendelkezésére, mióta kitoloncolták Ausztráliából. A BBC-nek adott interjújában elmondta, inkább kihagyja a Roland Garrost vagy a wimbledoni tenisztornát, és elengedi annak az esélyét, hogy vezesse a férfi tenisz legfontosabb örökranglistáinak mindegyikét, mintsem hogy engedjen abból az elvből, hogy maga határozza meg, mi történik a testével.


A Facebook tegnap, a magyar választási kampány finisében egyetlen kattintással, indokolás nélkül eltüntette az egyik, parlamentbe jutásra esélyes párt, a Mi Hazánk hivatalos oldalát. Pont azt a pártot »lőtték le« a virtuális térben, amelyiket előzőleg a MédiaLog az offline-terjesztésből igyekezett kizárni. A Mi Hazánktól nem állnak távol a rasszista utalgatások, a homofób uszítás, ugyanakkor a lezárások és a NATO-csapatok Magyarországra telepítése ügyében a Mi Hazánk az egyetlen valódi ellenzéki párt. A tűrhetetlen nézeteket és a politikai alternatívákat azonban egyaránt nekünk, magyaroknak kell mérlegre tennünk és nem külföldi »jóembereknek«, nem a Big Tech szereplőinek.


Az Egyesült Államok európai főparancsnoka kénytelen cáfolni Biden legutóbbi megjegyzéseit. Ez kezd kínosan veszélyes lenni. Az Egyesült Államok kormánya újabb kínos ellentmondásba került Ukrajnával kapcsolatban, amely jelenleg úgy tűnik, szinte naponta fordul elő. Az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának vezetője kénytelen volt ellentétes magyarázatot adni, miután Biden hétfőn többször kijelentette, hogy „az amerikai erők segítenek az ukrán csapatok kiképzésében Lengyelországban”. Ez váltotta ki az Egyesült Államok főparancsnokának cáfolatát Tod Wolters tábornoktól, aki egyben a NATO legfelsőbb szövetséges parancsnokaként is szolgál Európában. Wolters tábornok kedden tagadta, hogy az Egyesült Államok jelenleg ukrán erőket képez ki Lengyelországban. „Nem hiszem, hogy jelenleg az ukrajnai katonai erők kiképzése volna folyamatban Lengyelországban” – mondta a tábornok a Szenátus Fegyveres Szolgálati Bizottságának meghallgatásán. A parancsnok szerint a kijelentés nem más, mint "zavartság" vagy „puszta tréfa” az elnök részéről... (v)


Az ukrán The Kyiv Independent angol nyelvű hírportál az Ukrán hadsereg közlésére hivatkozva kijelentette, hogy az orosz erők részben kivonultak Kijevből és Csernyihivból. "Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők keleten hajtanak végre átcsoportosításokat és délen pedig a támadó hadműveletek újraindítására készülnek". Az amerikai vezetők továbbra is kételkednek Moszkva "jóhiszeműségében". A véleményük szerint valójában "átcsoportosításnak" vagyunk tanúi, nem pedig kivonulásnak. Egyes vezető tisztségviselők azzal vádolják a moszkvai vezetést, hogy Oroszország lehetséges „kompromisszumkészsége” csak egy trükk, ami arra szolgál, hogy több időt nyerjenek az új harci feladatok megtervezéséhez. Közben a törökországi tárgyalások során az alábbi pontok kerültek megtárgyalásra: - Ukrajnának olyan garanciákra van szüksége, amelyek szilárdabbak, mint a NATO 5. cikkelye; - A garanciáknak szerződéses formát kell ölteniük, amelyet minden kezes aláír; - Ukrajna elleni agresszió esetén 3 napon belül egyeztetéseket kell tartani, ezt követően a kezes államok fegyveres erők, fegyverek, légtérlezárás formájában nyújtanak segítséget; - Ukrajna az alábbi kezesekben gondolkodik: Nagy-Britannia, Kína, Oroszország, Egyesült Államok, Franciaország, Törökország, Németország, Kanada, Olaszország, Lengyelország; - Az ideiglenes garanciák nem vonatkoznak a Krím-félszigetre és a megszállt Donbászra; - A kezes nem ellenzi, sőt segíti Ukrajna EU-csatlakozását. (v)


Kész az orosz válasz a focis szankciókra.


A Semmelweis Egyetem (SE) rektora minden formában terjesztette, hogy "Az oltás működik, Magyarország működik". Ő volt a 2021-es őszi országos plakátkampány fő arca is. A legtöbbször a Völner-Schadl ügy-béli érintettsége jön elő. A végrehajtói kamara elnökének hálószobájában egy széfet találtak, amiben kompromittáló fotók is voltak. Többen is írtak arról, hogy a professzor is szerepelt ilyen 18+-os képeken – amit nagyon messze áll a sztárprofesszor eddig ismert karakterétől. Viszont az információn már az RTL klub híradós stábja is elindult. Ezek szerint a hírnek lehet alapja.
Ukrajna sohasem lesz az orosz megszállók “Afganisztánja”, de még a “Vietnámja” sem. Robert C. Castel elemzése.


Németország most felkerekedett bebizonyítani, hogy tudatosan is lehet hiánygazdaságot előidézni. Krisztina Koenen elemzése


Olaszországban petíciót indítottak az ellen, hogy a Lightyear című Disney Pixar rajzfilmben leszbikus csókot mutassanak a gyerekeknek. Az ügy Amerikában is komoly vitát robbantott ki: a készítők hol kiveszik, hol visszateszik a megosztó csókjelenetet.

A Pavel Kiseleff orosz tábornokról elnevezett bukaresti Kiseleff út egy szakaszának Ukrajna útra történő átnevezését szorgalmazó petíció aláírására buzdítja a romániai lakosságot Ukrajna bukaresti nagykövetsége.


A finn bíró meghozta az ítéletet a Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter és Juhana Pohjola püspök elleni ügyben. Minden vádat ejtettek a keresztény parlamenti képviselő ellen, akit homoszexuálisok diszkriminációjával és gyűlöletszítással vádoltak meg.


Szerbia fővárosában Belgrádban nagy tüntetés volt tegnap este a NATO ellen! (fészbukosok számára a film itt érhető el)Nincs megelégedve az amerikai vezetés (demokraták és republikánusok szenátusi csoportja) az izraeli közvetítéssel. Szerintük érthetetlen, hogy az egy hónapja folyó közvetítések nem vittek előre, és Izrael, azon kívül, hogy kiadott egy oroszokat elítélő határozatot, semmi mást nem csinál. Nem küld csapatokat az oroszok ellen Ukrajnába, és nem küld fegyvereket az ukrán hadseregnek. Azzal érvelt az egyik amerikai tisztségviselő, hogy az USA 3,8 milliárd dolláros évi katonai segélyt adományoz Izraenek, és ezzel egyértelműnek kellene lenni, hogy melyik oldalon áll. Az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatokról tudja az amerikai vezetés, hogy fontosak Izrael számára Irán miatt, de az akkor se elég magyarázat arra, hogy miért nem áll az izraeli kormány egyértelműen a Nyugat mellé, és miért nem teszi azt, amit a többi ország. Röviden: az USA követelőzik, és Izraelt a háborúhoz való csatlakozásra akarja rávenni. (fészbukosok számára a cikk itt érhető el)736 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page