top of page

RATO és NATO (Jacob G. Hornberger jegyzete)

Eredeti cikk:

RATO and NATO, By Jacob G. Hornberger, March 1, 2023

Schiller Mária küldeményeVessük bele magunkat egy kis képzelgésbe.


Képzeljük el, hogy Oroszország és Kína létrehoz egy új szervezetet, az Oroszország-Ázsia Szerződés Szervezetét, vagyis a RATO-t. Egy nap meghívják Nicaraguát, Venezuelát, Chilét, Guatemalát és Mexikót, hogy legyenek a tagjai. Mindannyian beleegyeznek.


Az amerikai kormány tiltakozik. "Mi értelme a RATO-t kiterjeszteni a mi világrészünkre?" – kérdezik dühösen az amerikai tisztviselők.


A RATO válaszol: "Nincs miért aggódniuk. A RATO egy teljesen békés szervezet, akárcsak a NATO".


Oroszország és Kína megkérdezi Nicaraguát, Venezuelát, Chilét és Guatemalát, hogy rendben lenne-e, ha a RATO katonai bázisokat, nukleáris rakétákat, tankokat és csapatokat telepítene az országaikba. Ők lelkesen igent mondanak.


"Várjatok meg ott, bajtársak!" – kiáltják az amerikai tisztviselők. "Nem akarjuk, hogy a RATO bázisok, atomrakéták, tankok és csapatok legyenek a mi világrészünkön."


A RATO tisztviselői erre azt válaszolják: "Egyáltalán nincs miért aggódniuk. Ezek mind védelmi jellegűek. A RATO, akárcsak a NATO, egy békeszerető szervezet."


Az amerikai tisztviselők azt válaszolják:


"Nos, ez nekünk egy cseppet sem tetszik. De hogy elkerüljük a háborút, nem fogjuk megakadályozni, hogy ezeket a bázisokat, atomrakétákat, tankokat, fegyvereket és csapatokat telepítsék azokba az országokba.


A mi vörös vonalunk azonban Kuba. Nem fogjuk megengedni, hogy bázisokat, atomrakétákat, tankokat, fegyvereket és csapatokat telepítsenek Kubába. Ne lépjék át a vörös vonalunkat, különben kénytelenek leszünk megszállni Kubát, és ott rendszerváltást végrehajtani, hogy ezt megakadályozzuk. Ne feledjék: Ez a mi vörös vonalunk. Ne lépjék át."


Egy nap a RATO bejelenti, hogy bázisokat, atomrakétákat, tankokat, fegyvereket és csapatokat telepít Kubába, Kuba teljes beleegyezésével. A RATO hajói, amelyek ilyen tárgyakat szállítanak, elindulnak Kuba felé, azzal a teljes szándékkal, hogy átlépjék az amerikai Vörös Vonalat.


Az Egyesült Államok elnöke azonnal elrendeli Kuba teljes körű katonai invázióját, hogy megpróbáljon ott rendszerváltást végrehajtani, és egy USA-barát rezsimet juttasson hatalomra.


A RATO-szerződéssel összhangban a RATO elkezd pénzt és fegyvereket szállítani Kubának. Az amerikai csapatok elakadnak Kubában, és nem tudják elérni Havannát. Az amerikai tisztviselők fontolgatják, hogy atomfegyvereket vetnek be Havanna ellen, hogy lerövidítsék a háborút, és ezzel megmentsék az amerikai katonák életét, ahogyan azt Hirosima és Nagaszaki esetében is tették. A RATO arra figyelmeztet, hogy bármilyen nukleáris fegyver bevetése azonnali megtorló intézkedéseket von maga után.


Most tegye fel magának a következő kérdést: Mi lenne az amerikai intervencionisták álláspontja a RATO/USA/Kuba háborúban?


Ez nem kétséges.


Képzelődjünk még egy kicsit. Képzeljük el a következő beszélgetést egy kérdező és egy amerikai intervencionista között:


Kérdező: Támogatja Kuba amerikai invázióját?


Intervenciós: Természetesen igen. Hazafi vagyok.


Kérdező: De az USA megszálló. Miért támogatna egy megszállót?


Intervenciós: Az USA-nak nem volt más választása. Meg kellett szállnia Kubát, hogy megakadályozza a RATO-t abban, hogy nukleáris rakétákat telepítsen Kubába.


Kérdező: De Kuba egy szuverén, független ország. Nincs joga csatlakozni a RATO-hoz, és a RATO-nak nincs joga nukleáris rakétákat telepíteni Kubába?


Intervencionista: RATO nukleáris rakétái mindössze 90 mérföldről céloznak ránk.


Kérdező: De vajon a kellemetlen érzés feljogosítja-e az USA-t arra, hogy háborút indítson egy másik ország ellen?


Intervencionista: Nem mi kezdtük ezt a háborút. A RATO volt az. Ha a RATO nem fenyegetett volna azzal, hogy atomrakétákat telepít Kubába, az USA soha nem szállta volna meg Kubát. Azzal, hogy tudatosan, szándékosan és szándékosan átlépte a vörös vonalunkat, a RATO-t terheli a felelősség a háború kirobbantásáért.


Kérdező: De az USA a megszálló. Nem csak ez számít?


Intervenciós: Persze, hogy nem. Könnyen belátható, hogy a RATO provokálta az USA-t Kuba megszállására azzal, hogy átlépte a mi vörös vonalunkat. Ez okozta ezt a háborút.


Kérdező: Értem. Most pedig, kérem, fordíthatnánk a figyelmünket Ukrajnára? Most már értem, miért ellenzi a RATO-t, mert az amerikai vörös vonal átlépésével provokálta az USA kubai invázióját, de kérem, emlékeztessen még egyszer, miért támogatja a NATO-t, amikor az Oroszország vörös vonalának átlépésével provokálta Ukrajna orosz invázióját.Jacob Hornberger a The Future of Freedom Foundation alapítója és elnöke.


(Szilaj Csikó-fordítás: a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)
460 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK