top of page

Vukics Ferenc: Az Ukrajnának „adott” fegyverek „fekete lyukba” kerülnek, az Új Világrendhez kellenek
Az ember leginkább a saját tanítványaival szeret dicsekedni. Az afganisztáni kivonulás után egyik végzős hallgatónk az egyik általam ajánlott témát dolgozta fel „A tálibok által zsákmányolt nyugati haditechnika alkalmazásának veszélyei” című, magas színvonalon elkészített szakdolgozatában. Azt vizsgálta, hogy az új, tálib vezetésű Afganisztánban keletkezett hatalmi vákuum és az ország területén ellenőrizetlenül, hatalmas mennyiségben hátrahagyott, elsősorban nyugati típusú fegyverrendszerek rossz kezekbe kerülve milyen veszélyeket és biztonsági kihívásokat okozhatnak a világ számára. A munkának a kivonulást követve állt neki, de a később a szomszédban kirobbant konfliktus még időszerűbbé teszi ezeknek a veszélyforrásoknak a tárgyalását.

Március közepén itt, a Szilaj Csikón részletesen taglaltuk az ukrán hadseregen belüli állapotokat. A Nehéz napok jönnek – Tárgyilagos látlelet az orosz-ukrán háború állásáról c. cikkből idézek most egy rövid részletet:

„Az ukrán katonai főügyész közlése szerint, 2014 óta 2500 olyan haláleset történt, amelyek nem harci cselekmények alatt következtek be, tízezernél is több ukrán katona szenvedett sebesüléseket a frontvonalon kívül. Három éve négy tengerészgyalogossal végeztek saját társaik, nem sokkal korábban pedig két Bereg-vidéki katona lelte halálát bajtársaik keze által. A katonák által elkövetett bűncselekmények kapcsán nem lehet szó nélkül hagyni a hadsereget is átszövő korrupciót. Nem volt hét, hogy valamelyik kárpátaljai magyar lap ne számolt volna be botrányról a hadsereg berkein belülről. A kínos esetek annak ellenére is napvilágra kerülnek, hogy ezeket egy ideje igyekeznek eltusolni. A belbiztonsági szolgálat emberei rendszeresen tartóztattak le olyan katonákat, akik némi pénz fejében szívesen adnak el lőszert és robbanóanyagot. Nem elszigetelt jelenségről van szó, az ukrán katonák szívesen adnak túl feleslegesnek ítélt hadianyagon, hogy némi költőpénzhez jussanak. A katonai korrupciót két típusra lehet osztani. A leggyakoribb, amikor kisebb haszon reményében, alvilági köröknek adnak el fegyvereket az alacsonyabb beosztású katonák. A nagy horderejű üzletek azonban már nemzetközi jogot sértenek. A Szovjetunióból örökölt irdatlan mennyiségű hadianyag egy jelentős része már a korábbi években is terrorista csoportokhoz került.”

Akkor, amikor nagy mennyiségű modern fegyver kerül illetéktelen kezekbe, az mindig kiemelten nagy kockázatokat jelent az országok biztonsága szempontjából. Az európai országok biztonságát leginkább a viszonylag közelinek mondható ukrán területekről érkező fegyverek veszélyeztetik.

Az iménti hallgatómat arra kértem, hogy több neves biztonságpolitikussal is készítsen riportot ezekkel a fegyveráramlásokkal kapcsolatban. Robert C. Castel, az Israel Democracy Institute kutatója a riport során a következőt nyilatkozta:


Az ukrán háborúval sok modern nyugati fegyver kerül a feketepiacra. Szerintem ezeknek egy nagy része már útban van visszafelé Nyugat-Európa felé, a Stingerek, Javelinek, NLAW-ok. Fogjuk ezeket látni, amikor utasszállító repülők fognak lepotyogni a levegőből. Nincs szükség feltétlenül Afganisztánból importálni ezeket a dolgokat, ott van Ukrajnában a bőséges ellátás.”

Kyle Anzalone A Libertarian Institute írója nemrég közzé tett egy írást A Fehér Ház „szinte nulla” képességgel rendelkezik az Ukrajnába küldött fegyverek nyomon követésére (White House has ‘Almost Zero’ Ability to Track Weapons It Sends to Ukraine) címmel.

Mielőtt a cikk megállapításait közölnénk, azt érdemes a Tisztelt Olvasó elé tárni, hogy

a nemzetközi jog szerint a fegyvereket értékesítő vagy átadó államoknak kötelességük a „végfelhasználás” ellenőrzése és az általuk átadott harceszközök sorsának nyomon követése. Ez azt jelenti, hogy ha ezek a fegyverek terroristák kezébe kerülnek, akkor az átadó államoknak konkrét felelősségük van a támadás bekövetkezése miatt.

Lássuk tehát Kyle Azalone megállapításait:


„Egy védelmi tiszt egyenesen elismerte, hogy a fegyverek 'egy nagy fekete lyukba' zuhantak...”

„Egy amerikai tisztviselő szerint a Fehér Háznak 'szinte nulla' lehetősége van az Ukrajnába küldendő fegyverek nyomon követésére. Joe Biden elnök eddig több mint 3 milliárd dolláros fegyverszállítást hagyott jóvá Kijev számára. Az egyik forrás a CNN-nek a fegyverekről beszélve azt mondta: »Rövid ideig van lehetőségünk ellenőrizni, de amikor a fegyver a háború ködébe kerül, ez a képességünk szinte nulla. Minden 'egy nagy fekete lyukba esik', és rövid idő után szinte egyáltalán nem lehet érzékelni, hogy mi is lesz a sorsa ezeknek az eszközöknek. A forrás szerint az Egyesült Államoknak nincs személyzete 'az Ukrán területeken', ami szinte lehetetlenné teszi a fegyverek mozgásának nyomon követését.

Egy másik forrás azt mondta a CNN-nek, hogy Ukrajnát arra ösztönözték, hogy folyamatosan hazudjon annak érdekében, hogy több fegyverhez jusson. 'Ez egy háború. Itt minden kijelentés információs művelet, minden interjú, minden Zelenszkij-megjelenés egy információs hadművelet része.'

Az Egyesült Államok annak idején felfegyverezte az ellenállást Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló erőket, de ezekből a fegyverekből sok az Iszlám Állam és más al-Kaida társult csoportok kezébe került. A következmény egy iszlám kalifátus lett, amely Irak és Szíria nagy részét foglalta el.«

„Az olyan neonáci csoportokat, mint az Azov zászlóalj, beépítették Ukrajna fegyveres erőibe. Egy nemrégiben adott interjúban Volodimir Zelenszkij elnököt megkérdezték ezeknek a szélsőséges csoportoknak az ukrajnai hadseregen belüli jelenlétéről. Zelenszkij ragaszkodott hozzá, hogy az a fontos, hogy ezek az emberek 'megvédik a hazánkat', és azt mondta, hogy 'olyanok, amilyenek'. A fegyverek nyomon követésének kudarcai nem tartják vissza az Egyesült Államokat attól, hogy újabb fegyvereket küldjenek Ukrajnába. A múlt héten Biden jóváhagyott egy 800 millió dolláros fegyvercsomagot. Matt Miller Fehér Ház tisztviselője kedden azt mondta: 'mindig a következő biztonsági segítségnyújtási csomagot készítjük elő'”.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy a fegyverszállítások sikeresek voltak, Moszkva részéről csekély beavatkozással, a CNN-nek nyilatkozó harmadik forrás pedig azt állítja, hogy Oroszország nem képes megakadályozni a fegyverszállításokat. A közleményben arról is beszámolt, hogy „nem úgy tűnik, hogy Oroszország aktívan támadta volna az Ukrajnába érkező nyugati fegyverszállítmányokat – bár nem világos, hogy pontosan miért, főleg mivel az amerikai hírszerzés szerint az oroszok ezt akarják. ”

A fekete lyukak talán a világegyetem legérdekesebb dolgai, hiszen hiába figyeljük ezeket régóta, a mai napig nem tudjuk ténylegesen leírni a bennük zajló folyamatokat, mert felrúgják a fizika általunk ismert törvényeit. Én venném a bátorságot, hogy a Földön megjelenő Afganisztán vagy Ukrajna típusú „fekete lyukak” milyen törvényszerűségek szerint működnek. Ez is csak egy szelete annak a folyamatnak, amely kivonja a demokratikus ellenőrzés alól a nemzetállamok költségvetésének egy részét.

Az országok óriási pénzeket szavaznak meg az ukrán hadsereg további felszerelése céljából. A csalás első részlete valószínűleg az, hogy a felajánlott pénzekből „vásárolt” hadfelszerelés egy része sohasem lett megvéve. A vásárlásoknak, a szállításoknak, a fegyverek átvételének titokban kell zajlania, ami lehetővé teszi, hogy nem is a dokumentált mennyiség kerüljön megvásárlásra.

Hiába a szoros jogi ellenőrzés, ha politikai szándék van mögötte, akkor a korábban kialakult fékek semmivé válhatnak. Aztán jönnek a túlárazások, a selejtes vagy döntően használhatatlan eszközök megjelenése az üzletben. Ami pedig ténylegesen eljut, az pedig nemcsak az ukrán haderőn belüli állapotok miatt juthat illetéktelen kezekbe, hanem azért is, mert

az orosz fél oldalán harcoló szakadárok, csecsenek, PMC-alkalmazottak már korábban is „zsoldjuk” részének tartották a zsákmányolt fegyverek értékesítéséből befolyt pénzeket.

Minden jel arra utal, hogy a „black hole” jelenség miatt a háború befejezése után is sokat fognak szenvedni az emberek. A terrorcsoportokat sok pénzzel támogatják az Öböl-menti gazdag országok. Van miből vásárolniuk. Az így megszerzett fegyverek egész Európa biztonságát veszélyeztetik.

Az állami vezetők és a nagyvállalatok által a nyilvánosság szeme elől „eltüntetett pénzek” pedig csak az új világrend finanszírozásának rejtett forrásait bővítik majd. Az a pénz, amit az adott országok most Ukrajnának adnak, valójában a demokratikus intézmények és az emberi szabadság felszámolására biztosított „adományok” lesznek.


 

Forrás:695 megtekintés

コメント


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page