top of page

#maradjotthon

Nem szoktam általában soha, semmilyen politikai vagy közéleti témához hozzászólni, de az utóbbi napokban nagyon sok ismerős hív fel vagy ír nekünk, hogy mit hisztiznek ezek az olaszok, keltik a pánikot, a sok idióta, hiszen ez csak egy közönséges influenza, és még sorolhatnám ... gondolom mindenkinek tele van már vele a hócipője.

6 éve élünk Olaszországban, ingázunk a két ország között, a gyerekeink itt járnak általános iskolába. Bocsánat... jártak, mert, hát ugye most április 3-ig nincs iskola (szerintem ebben a félévben már egyébként nem is lesz ...). Higgyétek el, hogy, szó sincs pánikkeltésről, túlzott aggodalomról, médiaszenzációról. Helyzet van, eléggé „necces” helyzet.

Mi Szicíliában lakunk – tehát “vírusügyileg” jól állunk, eddig 62 fertőzött, és 2 gyógyult van (955 tesztből) , itt még nem halt meg senki ... bár fogynak a kórházi ágyak rendesen. Amikor azt mondjuk, hogy fogynak a kórházi ágyak, akkor azt úgy kell érteni, hogy fogynak a fertőzött beteg ellátására megfelelő mesterséges lélegeztetésre is alkalmazható ágyak. Nyilván a plasztikai sebészeten van hely, de jelenleg most ott tart már néhány kórház, hogy minden nem életmentő műtétet elhalasztanak, mert a műtőket alakítják át intenzív kórteremmé ... az orvosok nővér feladatokat látnak el, pakolnak, ágyat hurcolnak, beteget mosdatnak... Behívtak minden nyugdíjas orvost és ápolót. Tök mindegy, hogy nőgyógyász, vagy fülész, mindenki a betegeket látja el ... előre hozták az orvosi szakvizsgákat, az ápolói vizsgákat, hogy minden egyetemista és főiskolás munkába tudjon állni ... és még így is 20 ezer (!) orvosra lenne szükség.

Ha nő a betegek száma, akkor nem a “banális” influenzába fognak az emberek tömegesen meghalni, hanem abban, hogy nem tudja kezelni az egyébként nem annyira rossz (saját bőrön is sokszor tapasztalt - volt már műtétem itt, de kéztöréstől a kardiológiáig már “kipróbáltunk” mindent) olasz egészségügyi rendszer kezd összeomlani. ... és, van, ahol már eljött az idő, hogy döntened kell, hogy anyádat, testvéredet vagy gyerekedet mentsék meg. “Úgyis, csak az öregeket érinti!” Persze, banális influenza, de ha a te anyádról, apádról van szó, ahova te hazaviszed a velencei karneválról vagy a síelésből az “influenzát”, akkor is csak legyinteni fogsz? A reggeli hírek szerint például tartósan magas vérnyomással küzdő betegeket nem veszik fel… még jó, hogy egész éjjel 180/110 volt 135 pulzussal az enyém … hívtam orvost, de se kórház, se mentő … max. ügyelet, de ott nem volt azonnali vízhajtó injekció, tehát mondták, hogy oda se menjek ….

Bezárták az iskolákat, mert lehet, hogy a gyereken tünetmentesen átfut a vírus, de haza viszi anyának-apának, nagymamának-nagypapának, aki aztán kórházba kerül.

Kötelező az 1 méter távolság tartása egymás között, a boltban, mindenhol. Erre kapjuk, hogy “haha, centivel mérik?”. Igen, tegnap kimentem egy villám bevásárlásra, és centivel mérte a cukrászda ajtajában egy dolgozó a távolságokat. A péknél, ahol olaszosan mindenki nagy hangon, egymás hátát veregetve reggelizett, ma sorszámmal, az utcán várva lehetett bemenni. A vevők és az eladók közé egy plexifalat húztak fel ... soroljam?

Az olasz tévé egyik játékshowja tegnap úgy kezdődött a köztévén, hogy a műsorvezető elnézést kért, hogy mostantól csak a játékos, ő és a stáb van jelen, nincs közönség... egy másik műsort élőben megszakítottak, mert kiderült a stábból valaki fertőzött és a napi adást két hétre felfüggesztették.

Az olaszok trehányak ... kaotikusak, non-stop ölelés, puszi. De most – tisztelet a kivételnek, például akik a karantén bevezetése után elindultak délre … - mindenki próbál a kialakult ismeretlen helyzethez alkalmazkodni és betartani a szabályokat. A péknél két öreg néni barátnő reggel összetalálkozott, az egyik meg akarta ölelni a másikat, aki hátrált, hogy “ne közelíts”, tudod, 1 méter.

Az iskola már másnap megoldotta, hogy mindenki itthon tudjon tanulni, google drive-on, messengeren, whatsappon jönnek naponta leckék és üzenetek a tanároktól. (Az más kérdés, hogy nem egyszerű rávenni a gyerekeket, hogy csinálni is kell … . Az Oktatási Minisztérium külön megköszönte a tanárok hozzáállását a helyzethez, és, hogy gyakorlatilag napok alatt mindenhol biztosítva van a gyerekek oktatása napi szinten.

10 napja a lakásban vagyunk – mert, bár kimehetnénk, de tudjuk, hogy a legjobb bent maradni – nem csak magunk, hanem mindenki miatt. Meg egyébként mindenhonnan folyamatosan kommunikálják, hogy a karanténra vonatkozó szabályokat jobb mindenhol, országosan betartani… Nem vicces, őrjítő, ha csak önkéntesen is, de bezárva lenni. Pláne, ha home-officeban dolgozik az ember, és két kiskorú otthon van, akik szintén szenvednek.

De nem fosztottuk ki a boltokat, fegyelmezetten egyesével vásárolunk. Segít mindenki mindenkinek. De a szabályokat be kell tartani, csak így lehet megállítani a vírus terjedését. Remélem ez így lesz most is, hogy az egész ország karanténban van. Nem hagyhatjuk el a várost, nem mehetünk csak max. gyógyszertárba és vásárolni, oda is családonként egy ember…

Vasárnap országos kampányba fogtak az ismert énekesek, színészek, műsorvezetők, közéleti személyiségek “iorestoacasa” hashtaggel, hogy tényleg mindenki megértse és mindenkihez eljusson, hogy most az a legbiztonságosabb, ha mindenki otthon marad. Két hétig. Ki lehet bírni. Csak így lehet megállítani a vírust, ha mindenki marad, ahol van, és nem fertőz senki senkit tovább, hiszen nem tudjuk ki mit hordoz, hiszen lehet, hogy egy tünetmentes emberről vagy gyerekről van szó.

Utazgató influencerek és celebek, vegyetek példát az olaszokról, és tegyetek ki értelmes, oktató, közérdekű tartalmakat, hiszen általatok rengeteg olyan ember is megfogható, akivel más csatornákon esetleg nem lehet megértetni a fontos információkat. Itt mindenki a 3 évestől az idősebbekig megkapta a fontos információkat a kedvenc sztárjától is, hátha úgy célba ér.

A felhívások mellett a sztárok hatalmas gyűjtésekbe is kezdtek, magánvagyonból is adakoztak, csak, hogy minél hamarabb, minél több ellátásra, mesterséges lélegeztetésre alkalmas ágy legyen a kórházakban.

… és nem, itt senki nem attól fél leginkább, hogy lélegeztető gépre kerül, hanem attól, hogy naponta omlik össze egy vállalkozás, zárnak be a boltok, és vesztik el az emberek a munkájukat … és, ha önző módon, legyintgetve és “hülye pánikkeltő olaszok”-ozva tekint mindenki a helyzetre, akkor lehet, hogy jövő héten a te munkád is veszélybe kerül, a te vállalkozásod fog bezárni.

Vegyétek otthon is egy kicsit komolyabban a helyzetet pánik nélkül, tiszta fejjel. Mi benne élük, naponta saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy mi a helyzet. (Egyébként Magyarország közelebb van Veneto-hoz, mint Catania … csak mondom mindenkinek, aki nevet rajtunk, meg minket “cikiz”…). Ha az emberek ilyen felelőtlenül folytatják továbbra is a mászkálást, utazást, fertőtlenítést, távolságtartást és így tovább, akkor nagyon könnyen elérkezhet, hogy otthon is pont az lesz a helyzet, mint itt …

Na, megyek fertőtleníteni (a lakás tisztább már lassan, mint egy agysebészeti műtő), a kezemen már alig van bőr (Allergiás vagyok a latex kesztyűre … meg úgy általában a latexra, szóval azt a macskanő jelmezt se fogom tudni soha felvenni …)

 

19 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page