top of page

A Covid-19 termékenység-csökkenést okozhat a férfiaknál

A koronavírus-járvány elején a kutatók abban bíztak, hogy a megbetegedés "normál esetben" két, súlyosabb állapotú betegeknél körülbelül három hétig tart. A kezeléseket végző orvosok viszonylag gyorsan megértették, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a koronavírusos betegek teljesen felépülnek. A fertőzés szövődményeinek eredményeként a betegek egy része tartós egészségkárosodást szenved. Több tízezren hónapokig elhúzódó egészségügyi problémákkal küzdenek. Ezt a jelenséget a kutatók „long covid"-nak, vagy „long hauler"-nek nevezték el, s a megbetegedettek tíz százalékát érinti.

A „hosszú COVID"-ban szenvedő betegek két százalékánál ezek a problémák három hónap elteltével is fennmaradnak. „A kutatók arra jutottak, hogy a nőknél és az 50 év felettieknél nagyobb a hosszú COVID kialakulásának rizikója. További kockázati tényező lehet a túlsúly, az asztma és valamilyen meglévő tüdőbetegség."

A koronavírus-fertőzés után hátramaradó tünetek:

  • extrém fáradtság,

  • nem múló köhögés,

  • légszomj,

  • ízületi- és izomfájdalmak,

  • hallási- és látási zavarok,

  • fejfájás,

  • szervkárosodás: szív-, tüdő-, agy- vagy vesekárosodás,

  • mentális zavarok (koncentrációs nehézségek, agyköd),

  • depresszió vagy a szorongásos

Nemrégiben németországi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 lényeges befolyásolja a reprodukciós egészséget és ezzel eggyel nőhet a hosszú COVID hátramaradó tüneteinek száma. Azt találták, hogy a spermiumok alakja, mobilitása és koncentrációja csökkent a Covid-19 betegek körében. Az első vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a Covid-19 hosszú távon hatással lehet a férfiak termékenységére.

A tudósok összehasonlították a sperma minőségét a vírussal vagy anélkül élő férfiak csoportjaiban, és korai megállapításokat tettek a vírus reprodukciós egészségre gyakorolt hatásáról.


A tanulmány után a kutatók azt tanácsolták a betegséget túlélő férfiaknak, hogy ellenőrizzék reproduktív egészségüket, mielőtt gyermeket vállalnának.

A tanulmány a sperma minőségének jelentős romlását állapította meg akár 60 nappal a betegség után is – írja a The Telegraph. A betegség következtében kialakuló krónikus gyulladások, a spermasejtek pusztulása és az oxidatív stressz okozza ezt a jelenséget. A spermiumok koncentrációja 516, a mobilitás 209 százalékkal csökkent, a betegek spermájának alakja pedig 400 százalékkal megváltozott.

A Justus-Liebig Egyetem szakértői 84 fertőzésen átesett férfit adatait hasonlították össze 105 kontrollalany adataival. Behzad Hajizadeh Maleki, a kutatást vezető doktorandusz azt mondta: „Ezek a spermasejtekre gyakorolt hatások alacsonyabb spermiumminőséggel és csökkent termékenységi potenciállal járnak. Bár ezek a hatások az idő múlásával javultak, a Covid-19 betegeknél továbbra is szignifikánsan és abnormálisan magasabbak voltak, és ezeknek a változásoknak a mértéke a betegség súlyosságával is összefüggésben volt.”

Más szakértők szerint ezt a jelenséget már megfigyelték az influenzánál is, ahol átmenetileg a spermiumok száma hetekig vagy akár hónapokig is alacsony marad.


 

Forrás:41 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page