top of page

A genderlobby szerint már Nagy Britannia sem jogállam

A világon egyre nő azoknak a hormonblokkoló kezeléseknek vagy sebészeti beavatkozásoknak a száma, amelyeknek az a céljuk, hogy megváltoztassák a gyermekek nemét. Az LMBTQ-lobbi káros hatásai már egész Európában éreztetik a hatásukat. A sokszor a szülők által erőltetett beavatkozásoknak az adja a magyarázatát, hogy egyes gyermekek nem jól érzik magukat a testükben. A jelenséget eredetileg „nemi identitászavarnak” hívták, de a kérdéssel foglalkozó szakértők a „nemileg bizonytalan” kifejezést találják a legkevésbé megbélyegzőnek.

A gyerekek agya jobban hasonlít a sajátjukkal ellentétes nemű emberekéhez. Bioetikai szempontból rendkívül káros és veszélyes egy visszafordíthatatlan hormonblokkoló folyamatot alapos megfontolás nélkül elkezdeni. A progresszív közösségek képviselői viszont azt hangoztatják, hogy minél tovább húzzák az időt, annál többet szenved a gyerek attól, hogy nem érzi jól magát a testében. A transznemű gyerekek számára kifejlesztett hormonkezelések egyik legnagyobb kockázata, hogy amennyiben túl korán kezdik el alkalmazni, annak visszafordíthatatlan és nagyon komoly egészségkárosító hatása lehet. A jelenlegi előírások szerint a pubertáskor előtt kizárólag hormonblokkolókat szabad szedni, s csak utána kerülhet sor a nemváltoztató hormonok alkalmazására, amelyeket aztán életük végéig szedniük kell!

Az orvosok szerint a nemváltoztató műtét nem okoz változást a kromoszómákban, így sokszor nem éri el a kívánt hatást, ráadásul a kezelések során alkalmazott hormonok kísérleti fázisban vannak, s a mellékhatások döntő többségéről még semmit sem lehet tudni. Az autizmus, az önkárosítás és az öngyilkossági kísérletek szintén gyakoribbak voltak azoknál, akik esetében „nemi diszfóriát" diagnosztizáltak.

Jelenleg Ausztria, Horvátország, Málta, Moldova, Németország és Svájc szabályozása nem tartalmaz életkori megkötést. A nemváltoztató beavatkozásokhoz már az is elég, ha egy kislány annyit ki tud mondani: én, fiú. Hollandiában és Írországban 16 éves kortól lehet a nem megváltoztatását kérni. Norvégiában hatéves kortól ugyanazt a szabályt alkalmazzák, mint felnőttek esetében, viszont 6 és 16 éves kor között csak a gyermekek szülei nyújthatják be a kérelmet a gyermekük nevében.


***

2020 elején nagy vihart kavart a brit médiában, hogy 35 pszichológus mondott fel a londoni Tavistock és Portman NHS Alapítvány genderklinikáján, mert a szakemberek nem értettek egyet azzal, hogy már hároméves gyerekeknek is adtak pubertásgátló gyógyszereket.

„Attól tartunk, hogy a gyerekek többségét nem megfelelően diagnosztizálták, és ezért félrekezelik őket" – nyilatkozták a távozó pszichológusok. A szakértők szerint az ottani orvosok nem vizsgálják meg kellőképpen, hogy mi áll a gyermekek nemi zavarának hátterében, hanem egyből megkezdik a kezelést, hogy a kiskorú minél hamarabb transzgender legyen. „Ezek a kezelések kisgyerekekkel történő kísérletezéssel érnek fel, ami felháborító. Úgy állítottak fel diagnózist, hogy nem volt mögötte semmilyen bizonyíték” – nyilatkozta Carl Heneghan, az Oxfordi Egyetem professzora. A gyermekek korai nemátalakítása ellen küzdő brit csoportok évek óta próbálják elérni, hogy megállítsák a genderklinikákat abban, hogy kisgyerekeken életét tegyék tönkre. Ennek érdekében kampányba kezdtek. Olyan, korábban nemátalakításon átesett fiatalok ügyét támogatják, akik időközben rádöbbentek arra, hogy rosszul döntöttek.

A kampány résztvevői a „józan ész” győzelmét ünnepelték, mivel a Legfelsőbb Bíróság tegnap úgy ítélte meg, hogy a 16 éven aluli gyermekek valószínűleg nem tudnak „eléggé tájékozottak lenni” és nem tudnak „érdemi beleegyezést” adni a pubertás-blokkolók használatához. A döntés azután született, hogy Keira Bell jogi keresetet indított a Tavistock és a Portman NHS Trust ellen, amely az Egyesült Királyság egyetlen nemi identitás-fejlesztési szolgálatát működteti a gyermekek számára.

A jelenleg 23 éves Ms. Bell 16 évesen kezdte szedni a pubertás-blokkolókat, 17 évesen az orvosok tesztoszteront injektáltak a testébe, majd 20 évesen mastectomiát végeztek el rajta (emlő műtéti eltávolítása). A felperes azt állította, hogy a klinikán „tengerimalacként" bántak vele, és az orvosok nem végeztek megfelelő pszichiátriai vizsgálatot a férfivá válásával kapcsolatos döntése kapcsán.

A bírák ítéletükben kijelentették: „Nagyon valószínűtlen, hogy egy 13 éves vagy annál fiatalabb gyermek képes lenne beleegyezését adni a pubertás blokkolók kezeléséhez." „Kétséges, hogy egy 14 vagy 15 éves gyermek megértheti és mérlegelheti a pubertás-blokkolók alkalmazásának hosszú távú kockázatait és következményeit." Tegnap délután a királyi bíróság előtt felszólalva Bell elmondta, hogy „örül” a Legfelsőbb Bíróság ítéletének.

Ez az ítélet nem politikai jellegű, hanem a kiszolgáltatott gyermekek védelméről szól. Örömmel látom, hogy a józan ész érvényesült. Bell jelenleg ismét nőként éli az életét, a döntés hatására további jogi akadályokkal kell szembenéznie, mert a törvény szerint most férfi. A legfőbb probléma azonban az, hogy a kezelések hatására valószínűleg már képtelen lesz gyermeket szülni. Ügyvédei azzal érveltek, hogy a serdülőkoron átesett gyermekek még nem tudják megfelelően mérlegelni ezen beavatkozások hatásait. 

A Tavistock és a Portman NHS Trust azzal érvelt, hogy a pubertás-blokkolók és a későbbi nemi hormonok szedése teljesen különálló kezelési szakasz. A genderklinika azt állította, hogy „radikális javaslat” volt a bíróságnak azt sugallni, hogy a gyermekek nem képesek hozzájárulni egy ilyen kezelés megkezdéséhez.

A döntés azt jelenti, hogy az orvosok mostantól csak a bíróság jóváhagyását követően kezdhetnek bele ilyen kezelésekbe, különben tettük bűncselekménynek minősül. A genderklinika hozzáállását jelzi, hogy az ítélet hatályba lépése előtt egyes szülők tiltakozása ellenére is elvégezte a várakozási listán lévő kezeléseket.

Az ítéletben Victoria Sharp bírónő kijelentette, hogy „a 16 év alatti gyermekeknek meg kell érteniük a kezelés azonnali és hosszú távú következményeit, hogy beleegyezhessenek a pubertás blokkolók használatába. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a pubertás-blokkolókat szedő gyermekek túlnyomó többsége meg nem engedett módon ellentétes nemi hormonokat is szed."

Bell szerint a döntés „egy történelmi ítélet, amely megvédi a nemi diszfóriában szenvedő gyermekeket”. A 16 éves és idősebb fiatalok tekintetében a jogi álláspont szerint feltételezhető, hogy képesek beleegyezni az orvosi kezelésbe.

Lui Asquith, a transz gyermekeket képviselő szervezet vezetője azt nyilatkozta, hogy az ítélet „pusztító csapás” volt, hozzátéve: „Minden fiatalnak joga van saját maga dönteni testével kapcsolatban.” Lui azt állította, hogy a bíróság „a transz fiatalokat másként kezeli az ország mint a többi gyermeket”.

A Tavistock és a Portman NHS Trust december 22-ig fordulhat jogorvoslathoz a Fellebbviteli Bírósághoz.

A genderszervezetek az egész világon elítélték a brit bíróság döntését, és arra szólították fel saját kormányaikat, hogy azonnal léptessenek életbe szankciókat az Egyesült Királyság ellen, mert ott nem érvényesülnek a demokrácia és a jogállam elvei.

Forrás:


67 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page