top of page

Dienes Jenő Attila: ElkúrtátokKeith English bekaphatja – mondaná Ford Fairlaine, a Rock and Roll Detektív, magyar hangja Nagy Ferenc, a nép fia.

Ma megnéztem az Elkúrtuk-at, rettenetes volt. A film rengeteg pénzbe került, ami önmagában nem nagy baj, de mégis elborzasztó, mert az alkotás hatására nem izgulunk, nem aggódunk, nem háborodunk fel, nem okoskodunk, nem izzadunk, nem fogunk vasat, nem nyugszunk meg, nem pihenjük ki magunkat, inkább csendben elbóbiskolunk a kredenc mellett, mint alázatos cselédek az agyatlanított örökkévalóságban.

Sokáig néztem mindenhogy, de nem volt jó sehogy sem, nem nekem készült. Ahogy emésztgetem a megrágatlan rostokat, ízeket, izéket, csungós, mócsingos részleteket, próbálom analizálni a fűszerezést, a hibát, igyexem rájönni, hogy miért sz@r az elkúrtuk.

Valaki jó néhány éve így szólhatott:

Jó lenne egy film erről az őszödi beszédről, mert ez a 2006 nem akar elszunnyadni, ez ott motoszkál az emberek fejében, nyugtalanító, feszült, feldolgozatlan probléma. El kell varrni a szálakat, meg kell magyarázni, hogy mi történt és miért történt így. Erre van a konyhaszekrény fiókjában 800 millió forint, vagy 1,14 milliárd, olvassátok meg, csináljatok valamit!

Miért kell nekünk ez a magyar film? Hát azért, mert lesz egyszer egy március tizenötödike, amikor az embereknek leesik a húszfillér, ha nem túl fagyos az idő, nekimennek a tavaszi világnak, és elzavarnak mindenkit a pics@ba.

Keressetek egy jópofa rendezőt, lehet kirgiz, macedón, busman vagy maori, csak magyar ne! Fogalma ne legyen a magyar valóságról, 2006-ról. Így lesz jó. Ő találja ki 2006 lényegét, összefüggéseit! Csináljon valami Harry Potter-es varázslóiskolás kis történetet egy csinos kis Hermionéval, bájos, romlatlan, romantikus fiatal értelmiségiek kalandjait, olyan James Bond-os, bolondos köpönyegben.

Mel Gibson nem jó, magyar a dédije, beszél magyarul, Krisztusa nagyon véres, minden második tüntetője Sir William Wallace lesz, abba belebukik a nyolcadik köztársaság is.

Woody Allen megfizethetetlen és komolytalan, rajzfilmet rendezne 2006-ból.

Oliver Stone az utcai jeleneteket csak amerikai zászlókkal vállalja, őrületbe kergetnek a csillagos Árpád-sávok.

Honnan kukázunk egy valamire való filmrendezőt ebben a piciny szemkilövetett hazában, akit ki tudunk fizetni, és végre nem magyar – töprengett a Megafilm agytrösztje, amikor hirtelen előbukkant a semmiből Keith English, a zérófilmes brit zseni, aki folyamatosan humort büfög, nagyon jó meglátásai vannak a Josep M. Civittel, a legjobb spanyol operatőr cimborájával zacsi szotyiért forgatnak. Civit Em Józsi tulajdonképpen szintén alig magyar, bár a baszk szeparatisták, katalán Etások még Attila hun gyermekeiként tekerik a csörgőórát, szegről tipliről rokonok a dinamit túloldalán.

Okéka, van két klassz arcunk, keressünk hozzájuk kesztyűbábokat, adjunk diszkrét bájt ennek a misztikusan fiktív történetnek. Nem leszünk olyanok, mint ők, Klárika a konyhaasztalon nem lesz milf. Nem adunk fogást az ellenzéknek, még 16 esztendő után is csontvázak hullanak a szekrényből. Ebben az országban ne tudjátok meg, hogy mi van máj dír Keith frend, izdrinking ö bírvit mí? Ebben a filmben egyetlen fidelitas nyugdíjas klubos nem fog szerepelni, de a világosítók attól még ők lehetnek, a gázsi megvan rá, nem baj, ha sötét lesz, nagyrészt éjszaka játszódik a sztori, okszó máj dírfrend?


Tök jól ment a forgatás, a híranyag dokumentumok kitették az izgalom nagy részét. A humor maga Fletó volt az elkúrásával, ahogy ez angolosan bejátszódik a titkosszolgálati sutyiba, a slusszpoén mégis az, hogy a főszereplő nem látszik, csak ahogy Wilhelm Keitel a nürnbergi perben. Neurotoxikus kobratekintet, kimaszkolt bicepsz, agresszív csőcselék csüng fürtökben az ostromlott falakon, csupa egzaltált bunkó gyaur, májdírfrendsz ájekszplén tisziz te ném ofde hungáriansz in turkisz tájm. Aztán egy napon Megafilm megint eljött személyesen és így szólhatott:

Látom, jól megy a filmforgatás. Áj aszk det not far from vörk nájsz hotel vit nájsz görlz? Fordítsátok már le neki, hogy a tüntetők castingja ne szépségkirálynő-választás legyen! A filmben Klára asszony lehet a díva, mindenki más sebhelyesarcú ragyásképű nyomorult. A kocsmajelenetekre fókuszáljunk, ott igazi bamba fejeket akarok látni, saturészeg szociológiát a köbön! Mondd meg Keithnek, hogy az a Budaházy nem érdekes nekünk, teljesen lényegtelen a történet szempontjából, ő egy unalmas mítosz. A 007-es jelenethez természetesen tudunk kaszkadőrt, pirotechnikát, négy honvédségi helikoptert, 800 bevetési rendőrt (úgyis csak 30 látszik) biztosítani. Tudunk építeni egy országház makettet a budai oldalra is, természetesen, tök jó ötlet kicsit összezavarni a helyi parasztokat… Dorogoj Drúg, tü rád, sto tvoj pérvüj film csináljuk unász?


Tegnap, március idusán, a Kojot helyett levetítették ezt az új produkciót, így a Kossuth téri zászlófelvonást végigaludta a polgáridemokratikus társadalom. Eközben Szentistvánbaksán valaki azon agyalt, hogy 2006-ban hol volt a Fidesz?

422 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page