top of page

Egy másik Amerika: Ukrajna korrupciója megmérgezte Amerikát (Vukics Ferenc cikkismertetője)

Eredeti cikk:


 


 

Brad Pearce legújabb írása akár a Nagy nemzetközi lopótök és a Lopjuk el a Pentagont! c.  cikkeim folytatása is lehetne.  Pearce szerint nem kell itt elegáns elméleteket gyártani és nincs itt semmiféle nagy stratégia:

az amerikai politikai osztályt egyszerűen csak megőrjítette az ukrajnai korrupció mérete és az abban rejlő pénzügyi lehetőségek. 

Az amerikai újságíró szerint egyszerűen az történt, hogy az amerikai uralkodó osztály tagjai meglátták „a korrupció tökéletes mocsarát Ukrajnában”, és azonnal belegázoltak:


„Ukrajna egy hihetetlenül nagy zsarolásnak bizonyult, ahol Ukrajnában azért fizettek nekik, hogy lobbizzanak az amerikai finanszírozásért, és profitáljanak az Egyesült Államokban történő beszerzésekből, majd profitáljanak a pénzeszközök és anyagok korrupt félreirányításából, amikor a 'segély' megérkezett Ukrajnába. A zsarolással mindkét végén elégették a gyertyát, és úgy tűnik, hogy nemsokára elfogy a viasz, és mindent porig égetnek.”

 


Brad Pearce

 

Az amerikai kongresszus egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely 2025-ig finanszírozná Ukrajnát. Ez persze a következő elnöki ciklusra is vonatkozik.

Ahogy JD Vance szenátor nemrég Tucker Carlsonnak elmagyarázta, az ötlet mögött az áll, hogy ha Donald Trumpot újra megválasztják, akkor ez kötelezi őt Ukrajna további támogatására, és lehetőséget teremt arra, hogy ha nem teszi, akkor megbuktassák.

Sokan elgondolkodtak már azon, hogy az amerikai politikai osztály miért van ennyire megszállottan Ukrajnával, de szerintem a válasz egyszerű: pénz. Régebben volt egy viszonylag elegáns elméletem a NATO nagy stratégiájáról, amelyet hosszú megfigyelési időszak alatt alakítottam ki az orosz tengeri hozzáférés megfékezésének geopolitikájával kapcsolatban. Azonban a 2022 elején történt "Hunter Biden finanszírozta az ukrajnai biolaborokat" című, elfeledett és elfeledett történet óta valami más vált világossá: a politikai osztályunkat megőrjítette az ukrajnai korrupció méretének pénzügyi lehetőségei. Ha megnézzük, hogy egy rozzant ország hogyan irányította a kül- és belpolitikánkat, akkor azzal szembesülhetünk, hogy ez talán korunk egyik meghatározó jellemzője. 

A Szovjetunió bukása után a kommunizmus összeomlása miatt amúgy is szegény volt szovjet államok egyfajta neoliberális pokollá váltak, amit sokan neoliberális pokolként jellemeztek, ahol az állami erőforrásokat az újonnan meggazdagodott oligarchák kifosztották, és fillérekért eladták a Nyugatnak. 

Általánosságban úgy tartják, hogy Oroszország akkor kezdett kilábalni ebből, amikor Putyin átvette a hatalmat, és szembeszállt az oligarchák egy részével, akik aztán elmenekültek az országból – úgy tűnik, ez az ő eredendő bűne a nyugati hatalmakkal szemben.


Bár Oroszország korrupt maradt, mégis jelentős gazdasági növekedést mutatott, míg a korrupció teljesen megbénította a posztszovjet Ukrajnát. A korrupcióval kapcsolatos hamis aggodalmak vezettek oda, hogy az Egyesült Államok támogatta a 2004-es úgynevezett "narancsos forradalmat" Ukrajnában. A cinikusabb megfigyelők azonban tudják, hogy az ilyen akciók sovány ürügyek arra, hogy a nyugati kormányok és pénzügyi érdekeltségek "civil szervezetek" alkalmazottaiként leírt kísérők hordáit küldjék, hogy szétszedjenek egy országot, megakadályozzák a független kormányzást, és biztosítsák a pénzek hatalmas áramlását mindkét irányba. Bár sok valódi szakértő és a hagyományos bölcsesség is tudta, hogy az ország Oroszországhoz fűződő történelmi, kulturális és gazdasági kapcsolatai miatt az Egyesült Államok számára áruló dolog Ukrajna belpolitikai ügyeibe keveredni, az átverési lehetőségek túl nagyok voltak ahhoz, hogy ellenálljanak nekik. 

Amikor az Egyesült Államok 2014-ben elősegítette a "Majdan-forradalmat", képesek voltak eltávolítani egy korrupt, oroszbarát elnököt, és egy valódi oligarchával helyettesíteni, aki hajlandó volt eladni az országot a Nyugatnak. 

Ezen a ponton minden óvatosság teljesen elszállt az ablakon. Elszántság mutatkozott arra, hogy Ukrajnát kivonják Oroszország befolyási övezetéből, annak ellenére, hogy Barack Obama később elismerte, hogy Ukrajna mindig is Oroszország és nem pedig az Egyesült Államok alapvető érdeke lesz.


A néhai Justin Raimondo írt egy 2017-es cikket "Adam Schiff: Grifter, Racketeer, Warmonger" címmel, amely egyedülálló betekintést nyújt abba, ami politikai osztályunkat felemésztette. Az égbekiáltó korrupció bravúrjaként Schiff kaliforniai képviselő egy ukrán származású fegyverkereskedő házában tartott adománygyűjtést, majd árulónak nevezett mindenkit, aki nem akarta, hogy az amerikai adófizetők megvásárolják a fickó felszerelését, és Ukrajnába küldjék. Ebből még csak botrány sem lett: tudtommal csak Raimondo vette észre.

 

A Russiagate hoax, ami Trump hivatali idejének nagy részét meghatározta, volt az, amikor a dolgok még égbekiáltóbbá váltak. Sokan emlékeznek arra, hogy Paul Manafort, Trump régi munkatársa végül börtönbe került, részben egy ukrán politikai pártnak végzett lobbizásával kapcsolatban. Kevesebben emlékeznek arra, hogy a Podesta-csoportnak, azoknak a megbízható demokrata udvaroncoknak is ugyanezért kellett leállniuk.

Mindkét esetben ezek az emberek "oroszbarátnak" tekintett csoportok számára lobbiztak, vagyis mind a republikánusok, mind a demokraták mindkét ukrajnai frakcióból profitáltak. 

Aztán persze ott volt Trump telefonbeszélgetése Volodimir Zelenszkijjel, ahol arra kérte, hogy vizsgálja ki Hunter Biden tevékenységét az országban. Trumpot azzal vádolták meg, hogy azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a segélybónuszt; még ha nem is volt helyénvaló, hogy egy politikai rivális fiával kapcsolatban hozta szóba, a nemzetközi korrupciós ügyekben való együttműködés az a fajta dolog, amit a kormányok általában megtesznek.

 

A tágabb értelemben vett Hunter Biden-botrány az, ami igazán jól mutatja, hogy az Ukrajnával kapcsolatos korrupció milyen mértékben mérgezte meg a belpolitikánkat legalább tíz éve. Vegyük észre, hogy Hunter üzleti partnere John Kerry mostohafia volt, és hogy a politikai osztály családtagjai és a nyugdíjas politikusok általában ilyeneket tesznek. Hunter tevékenységéről csak azért szereztünk tudomást, mert történetesen egy kurvapecér narkós. J

 

Joe Biden persze azzal hencegett, hogy kirúgatott egy korrupcióellenes ügyészt Ukrajnában, és ezt közvetlenül a külföldi segélyek fogadásához kötötte, ami sokkal kirívóbb, mint Trump telefonhívása.

 

Ami ennél is figyelemre méltóbb, az Hunter Biden biolaboros sztorija, amit annak idején "Minden összeesküvés-elméletek anyjának" neveztem. 

Minden rossz volt abban, ami ott történt, talán a legjobban az, hogy ezek a holdkórosok nem tehettek mást, mint hogy közvetlenül az orosz határ közelében biolaborokat finanszíroztak, miközben folyamatosan arról győzködtek minket, hogy az egész régió veszélyben van. Mit nem tanultunk még arról, hogy mit tett a politikai osztályunk ebben az elszegényedett és mélyen korrupt országban, amely most már három egymást követő elnökséget kísért?

 

Lily Lynch újságíró nemrég kiemelte azt a hihetetlen passzust, amelyet Zbigniew Brzezinski, az amerikai hatalom egyik legfontosabb építésze írt 1998-ban megjelent A nagy sakktábla című könyvében. Arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok legnagyobb félelme az kell, hogy legyen, hogy Oroszország, Kína és talán Irán egyfajta "antihegemón" nagykoalíciót alkotnak, amely az Egyesült Államok elleni "egymást kiegészítő sérelmeken" alapul. Azt mondta, hogy bármennyire is távoli ez a lehetőség, hazánknak geostratégiai ügyességet kell tanúsítania Kelet-Európában, hogy ezt megakadályozza. Természetesen rendkívüli erőfeszítésekkel külpolitikai osztályunknak sikerült pontosan azt a forgatókönyvet megvalósítania, amelytől Brzenziski tartott, annak ellenére, hogy "távolinak" tekintette.

 

A hozzá nem értés nem fedi a döntések sorozatát, amelyek idáig juttattak bennünket, és nem fedi valamilyen nagy stratégia sem, amely nem működik.

Az történt, hogy uralkodóink meglátták a korrupció tökéletes mocsarát Ukrajnában, és belegázoltak.

Ukrajna egy hihetetlenül nagy zsarolásnak bizonyult, ahol Ukrajnában azért fizettek nekik, hogy lobbizzanak az amerikai finanszírozásért, és profitáljanak az Egyesült Államokban történő beszerzésekből, majd profitáljanak a pénzeszközök és anyagok korrupt félreirányításából, amikor a "segély" megérkezett Ukrajnába.

A zsarolással mindkét végén elégették a gyertyát, és úgy tűnik, hogy nemsokára elfogy a viasz, és mindent porig égetnek. 

De a fenébe is, jó kis szélhámosság volt ez, ha sikerült ezt mind végigcsinálni.

 


 

Forrás:


317 megtekintés

留言


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK