VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: A nagy nemzetközi lopótökSokan úgy gondolják, hogy a korrupció, a szürke és a feketegazdaság valami olyan dolog, amely a „társadalmilag és gazdaságilag kevésbé fejlett országok” jellemzője és ami ellen csak a fejlett országok fejlett demokráciái és az azokat képviselő vezetők küzdenek hitelesen.

Ennek az állításnak azonban nincs köze a valósághoz.

A fejlett országokra tekintve a korrupció csak azért tűnik kevésbé fontos problémának, mert ezekben az országokban ezeknek a folyamatoknak jóval nagyobb hagyományai, jobban kidolgozott módszertana, kommunikációs gyakorlata és nem utolsó sorban jobban kiépített hálózata van, mint tapasztalatlan, még csak oligarcha szinteken létező társaiknak.


Néhány korábbi cikkben már taglaltam Prof. Dr. Andreas Nölke (a frankfurti Goethe Egyetem Társadalomtudományi Karának egykori dékánja) nézeteit azzal kapcsolatban, hogy senki sem szólhatja meg hazánkat azért, mert a „függő gazdaságból” és a „függő politikából” való kilépés érdekében megpróbál egyfajta „nemzeti gazdaságot” építeni. Ez a próbálkozás végtelen mennyiségű külföldi ellenállással találkozik, mert egy kicsiny tízmilliós piac egy részének kiesése is több ezer milliárdos profit elvesztését jelenti, emellett az „önállósodási kísérlet” rossz példát mutathat néhány más, jóval nagyobb lélekszámmal és gazdasági potenciállal rendelkező országnak.