top of page

Finnország szerint az ukrajnai fegyverek a szervezett bűnözés kezébe kerülnekVukics Ferenc jegyzete


"Évtizedekig fogunk ezekkel a fegyverekkel foglalkozni, és itt helyben fogjuk megfizetni ennek a segítségnek az árát.”

Keleti szomszédunkba óriási mennyiségű fegyver érkezik. Már a szállítások kezdetén felmerült annak az igénye, hogy a „végfelhasználást” komolyan ellenőrizzék, mivel a nyugati szállítmányok egy része megjelent a dark weben és a sokan úgy gondolták, hogy az Afganisztánban hagyott fegyverekhez hasonló módon, ezek egy része is gyorsan „utat talál magának a piacon” és terrorszervezetekhez és szervezett bűnözői csoportokhoz kerülhet.

Így talán csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg az első komoly tudósítások arról, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek bűnözők kezébe kerülnek. Először arról lehetett hallani, hogy az ukrán katonák hozzátartozói az „ukrán piacokon” vásárolnak felszerelést a fronton harcoló hozzátartozóiknak, és hogy a taktikai mellények jelentős része „magánbeszerzéssel” kerül a harcolókhoz.

Nemrégiben az NBI, a finn szövetségi Nemzeti Nyomozó Iroda tett ilyen jellegű megállapítást. A jelentést a finn Yle nemzeti közszolgálati műsorszolgáltató társaságtól tette közzé. A finnek szerint az ukrán erők számára szánt fegyverek az országon kívülre kerülnek. A hétvégén megjelent rendőrségi közleményben szereplő fegyverek között már tömegével találtak olyan támadófegyvereket, amelyeket korábban a nyugati szövetségesek az ukrán erőknek szántak. A szomszédos országok is feljegyeztek olyan eseteket, amikor a nyugatról szállított fegyverek az ukrán harctérről bűnözők kezébe kerültek. Ezt a megállapítást tették a szomszédos Svédország és Dánia bünüldöző szervei is.

"Svédországban, Dániában és Hollandiában is találtak [különböző országok által] Ukrajnába szállított fegyvereket" – idézte a finn kiadvány Christer Ahlgren NBI főfelügyelőt.

"Most annak a jeleit láthatjuk, hogy ezek a fegyverek már Finnországba is eljutottak" – tette hozzá Ahlgren. Az illegális fegyverkereskedelem egy része a bűnbandák által látogatott online fórumokon zajlik.

"A világ legnagyobb motorosbandái közül három – amelyek nagyobb nemzetközi szervezetek részei Finnországban is tevékenykedik. Ezek egyike a Bandidos MC, amelynek minden nagyobb ukrán városban van helyi közössége" – magyarázta. "Tudjuk, hogy a kapcsolatokat és az útvonalakat most kezdik 'bemelegíteni', és úgy gondoljuk, hogy a hálózatok már kiépültek.”

"Ukrajna nagy mennyiségű fegyvert kapott, ez jó, de mi évtizedekig fogunk ezekkel a fegyverekkel foglalkozni, és itt helyben fogjuk megfizetni ennek a segítségnek az árát” – tette hozzá Ahlgren.

"A bűnszervezeteknek a finn kereskedelmi kikötőkben is vannak hálózatai. Ennek megállítása mindannyiunk érdeke" – folytatta a nyomozó. Ahlgren arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy milyen típusú fegyverek is kerültek Finnországba.

Washington és a NATO-országok az orosz invázió kezdete óta eltelt nyolc hónap alatt több tízmilliárd dollár értékben pumpáltak könnyű- és nehézfegyvereket Ukrajnába. A Pentagon tisztviselői és a média szakértői a kezdetektől fogva figyelmeztettek annak valószínűségére, hogy e fegyverek nagy része Ukrajnán kívülre kerülhet.


Az ukrajnai válság kezdete óta a Szilaj Csikó mellett elsősorban Branko Marcetic figyelmeztetett arra, hogy milyen veszélyekkel is járhat egy ország fegyverekkel való elárasztása. A hivatalos közleményeken kívül gondolkodó szakértők számára egyértelmű, hogy a szélsőséges csoportok felfegyverzése, biztatása, hősként való beállítása destabilizálhatja az adott országot, és ez a meggondolatlan politika később visszaüthet a Nyugat számára, mint ahogy az Egyesült Államok szovjetellenes politikája Afganisztánban tette a nyolcvanas években. A CNN új jelentése szerint most már az amerikai tisztviselők is egyre inkább tisztában vannak ezekkel a kockázatokkal.


Nevük elhallgatását kérő tisztségviselők azt mondták az amerikai sajtó képviselőinek, hogy Washingtonnak nincs módja nyomon követni az általuk küldött fegyvereket, és nem tudja, hová jutnak, amikor belépnek Ukrajnába.

„Egy nagy fekete lyukba zuhannak a fegyverek, és rövid idő után szinte egyáltalán látjuk, hogy hová tartanak” – mondta egy forrás a CNN-nek. Különösen nyugtalanító, hogy már a háború előtt is Európa egyik legnagyobb fegyvercsempész-piaca Ukrajnában volt.

A jelentés szerint mind a katonai elemzők, mind az amerikai tisztviselők elismerik, hogy a több mint húsz kormány által szállított hatalmas mennyiségű fegyver hosszú távon „más hadseregek és milíciák kezébe kerülhet, amelyeket az Egyesült Államoknak nem állt szándékában felfegyverezni”.

Az ukrán katonák főleg Lengyelországban veszik át a fegyverekkel megrakott teherautókat – áll a jelentésben –, miután áthaladnak a határon, már az ukránokon múlik, hogy hogyan használják fel őket.

Nem ez az első eset, hogy nyugati tisztviselők és elemzők elismerik ennek az ellenőrizetlen támogatásnak a veszélyeit. Még márciusban egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő azt nyilatkozta az Al Jazeerának, hogy „úgy gondoljuk, hogy a fennálló veszélyek mellett most érdemes kockázatot vállalni”. A hónap elején egy szakértő azt mondta a Radio-Canadanak, hogy bár „a háború után gondot okozhatnak azok a szélsőjobboldali csoportok, akiket ennyire felfegyvereztünk, de ennek kockázatát a kivételes helyszín és az elért eredmények most indokolttá teszik.”


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború korai szakaszában bejelentette, hogy fegyvereket ad mindenkinek, aki hajlandó harcolni. Nyugati elemzők szerint Zelenszkij azzal a kérdéssel már nem nagyon volt hajlandó foglalkozni, hogy hova is kerülnek ezek a harceszközök, ami az ukrán elnök helyzetét tekintve nagyrészt érthető, de ettől még nem kevésbé kockázatos a világ számára. „Hiába integrálták a fehér felsőbbrendűséget és más szélsőjobboldali szélsőséges eszméket hirdető csoportokat az ország hadseregébe, azzal, hogy a nemzeti gárda részévé váltak, közvetlen hozzáférési pontot biztosítottak a számukra a fegyverekhez."


A Szervezett Bűnözés Index megállapítása szerint az Ukrajnán belüli fegyverkereskedelem nagy része belföldön zajlik, de a fegyverkereskedők kapcsolatban állnak a közel-keleti, a közép-európai államok, valamint az EU-országok fegyver-csempész hálózataival is.

A nyugati és a hazai média állandóan arra hivatkozik, hogy ezek a szélsőséges csoportok csak az ukrán lakosság egy kis részét képviselik, de az elmúlt évtizedben az ukrán ultranacionalisták voltak az országon belüli instabilitás fő mozgatórugói.

Ha éppen úgy gondolták, erőszakos eszközökkel kormányokat buktattak meg, megfenyegették és folyamatosan zsarolták az ellenük fellépő hatóságokat (rendőrség, bíróság), megtámadták politikai ellenfeleiket, terrorizálták a marginalizált csoportokat, és gyakran kormányellenes erőszakkal fenyegetőztek. Zelenszkij kormánya is jelentősen függ a szélsőségesek befolyásától, akik az elmúlt években mindent megtettek a béketörekvések kisiklatására.


A West Point-i Terrorizmus Elleni Központ, a Terrorellenes Soufan Center, az emberi jogi szervezetek, de még a most hallgató mainstream sajtó is – a háború előtt arra figyelmeztették a politikai döntéshozókat, hogy az ukrán szélsőjobb nemcsak puccsot akar végrehajtani Ukrajnában, hanem kapcsolatban állnak azokkal a szélsőjobboldali fegyveres nemzetközi mozgalmakkal, amelyek hatalmat akarnak szerezni Európában, és a dzsihadista hálózatokhoz hasonló módon szervezik magukat. Ezek a csoportok nemcsak Ukrajnára, hanem egész Európára komoly veszélyt jelentenek.

Marad a kérdés, ki láthatta ezt előre? A válasz: mindenki, akinek van józan esze.

389 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page