top of page

Oroszország: Ügyes! Wagner-lázadás leszerelve, jöhetnek a választások
Az Oroszországban szombat hajnalban kirobbant katonai lázadás teljes mértékben magára vonta a világ figyelmét. Nem volt ez alól kivétel a Magyarok Világszövetsége sem, ahol ugyan kétszer is telt házas vetítést tartottak a COVID-ügyről, de a Szövetség vezető tisztségviselőinek egy csoportja mindvégig élénk figyelemmel követte a végül kevesebb, mint 24 óráig tartó, Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-lázadást. Sajtószolgálatunk késő este szóra bírta Patrubány Miklóst, az MVSZ elnökét.

A világsajtó értetlenül fogadta Prigozsinék feltétel nélküli fegyverletételét, pedig az a történtek fényében logikus és egyetlen lehetséges végkifejlet volt – értékelt az MVSZ elnöke.

Nem árt tudni, hogy az orosz hatóságok első lépésként kiszálltak a Wagner magánhadsereg szentpétervári főhadiszállására és lefoglalták a 25.000 fegyveresének zsoldját kizárólag készpénzben fizető cég ott talált teljes készpénzkészletét, mintegy négymillió dollárt.

Ezek után Prigozsin még akkor is jobban járt volna, ha az orosz hatóságoknak adta volna meg magát, semmint, hogy kemény zsoldosai "számon kérték volna" rajta kifizetetlenül maradó pénzüket...

– folytatta Patrubány Miklós.


A történteknek ugyancsak figyelemre méltó eleme az, hogy hírügynökségi jelentések szerint Prigozsin arra számított, hogy orosz katonai alakulatok is csatlakoznak Moszkva felé menetelő seregeihez. Ez teljes mértékben elmaradt, viszont Vladimir Putyin elnök kőkemény megtorlást helyezett kilátásba. Tény, hogy a lassan kezelhetetlenné váló Prigozsin oroszországi katonai-politikai pályafutása ezzel véget ért.

Lehet, hogy valamely titkosszolgálati eljárással félrevezették és beugratták?

Bárhogy is történt, politikai szempontból nézve a történeteket, azokat így lehet summázni:

Ügyes! Vagyis, a Wagner leszerelve, a belső ellenzék legveszélyesebb figurája száműzve, jöhetnek a választások. Putyin bel- és külföldön egyaránt megerősödve jött ki a végső soron ellene irányuló katonai lázadásból. Ráadásul tette ezt egyetlen csepp vér kiontása nélkül, kegyelmet gyakorolva!

Még Oroszország ellenségei is hálálkodhatnak neki, mert megmentette a világot egy Prigozsin hatalomra kerülése esetén könnyen bekövetkező, totális atomháborútól. Ez utóbbi veszélyre a Nyugat köreinek figyelmét Dmitri Medvegyev, volt orosz elnök, Vladimir Putyin bizalmasa irányította rá, – mikor máskor? –, pontosan ma, Wagnerék kapitulálása előtti órákban... – zárta értékelését a Magyarok Világszövetségének elnöke.
890 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page