top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.15).
Jaroslav Nad, Szlovákia védelmi minisztere nemrég cáfolta, hogy vadászgépeket küldenének Ukrajnának. Szerinte még nem született végleges döntés az üggyel kapcsolatban, augusztus végéig biztosan Szlovákiában maradnak a MiG-29 típusú gépek – írja a HNonlin.sk. Nad hozzátette, hogy amint végleges döntés születik, értesíteni fogják a nyilvánosságot, de ehhez még tárgyalniuk kell a partnereikkel is.


A kulcsfontosságú nyersanyagok ára tovább emelkedik, és a humanitárius segítség nem jut el a leginkább kiszolgáltatottakhoz. Ferenc pápa vasárnap arról beszélt, hogy az ukrajnai háború elterelte a figyelmet a világ éhezésének problémájáról, és sürgős élelmiszersegélyt sürgetett a szomáliai éhínség megelőzése érdekében. „Ennek a térségnek a lakói, akik már így is nagyon bizonytalan körülmények között élnek, most halálos veszélyben vannak az aszály miatt” – mondta a Szent Péter téren tartott heti beszédében. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ebben a hónapban közölte, hogy a jövő hónapban hivatalosan is éhínséget hirdethet Szomália nyolc régiójában, ha az állatállomány továbbra is pusztul, a kulcsfontosságú nyersanyagok ára tovább emelkedik, és a humanitárius segítség nem jut el a leginkább kiszolgáltatottakhoz – számolt be róla a The Guardian.


Mivel az oroszok irányítják ezt az üzemet, és tulajdonképpen az egész Zaporizsját, elég furcsa lenne, ha úgy döntenének, hogy a már birtokukban lévő területet elkezdenék ágyúzni. Emellett az oroszok nyilvánosan azt állítják, hogy folyamatosan sürgetik az ENSZ-t, hogy küldje el küldöttségét az üzembe a lehető leghamarabb. Eddig ezek a felhívások süket fülekre találtak. A NAÜ vezetője Rafael Grossi azt mondja, hogy csapata pártatlan és független tájékoztatást is nyújtana a zaporizsjai létesítmény állapotáról, de sajnálatos módon ez a létfontosságú küldetés még nem valósult meg, és nem a NAÜ hanyagsága miatt. „Elszánt erőfeszítéseink ellenére ez eddig nem sikerült” – mondta Grossi. Érdekes lenne tudni, hogy ki akadályozza meg csapatát, hogy elinduljon ezen az úton. Grossi folyamatosan kijelenti, hogy nem fogja feladni, és „továbbra is erőlködni fog – és még egyszer – azért, hogy ez a NAÜ-küldetés végre megvalósuljon”. Jó neki, és António Guterres ENSZ-főtitkárnak is, aki hasonló kijelentéseket tesz, de hiába. Mindez nagyon gyanús. Úgy tűnik, néhány hatalmas embert nem érdekel az igazság bemutatása, de figyelembe véve, hogy ez az erőmű Európában a legnagyobb, a robbanása sokkal nagyobb katasztrófa lenne, mint az 1986-os csernobili. Bármennyire is borzasztó a gondolat, talán egyesek valahol azt akarják, hogy ez megtörténjen?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csalódottságának adott hangot saját kormányának azon meg nem nevezett tisztségviselői miatt, akik belső információkat juttatnak el a sajtónak. Az ukrán vezető csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kiszivárogtatások ártanak Kijev háborús erőfeszítéseinek, és „őszintén szólva felelőtlenek”. A tájékoztatón Zelenszkij azt állította, hogy ukrán tisztviselők kényes belső ügyekről beszélnek az újságírókkal, hogy egójukat erősítsék. "A háború határozottan nem a hiúságról szól és nem ilyenkor van a hangos kijelentések ideje" – mondta, majd azzal érvelt, hogy a kiszivárogtatások hátráltatják Ukrajna hadseregét. „Minél kevesebb részletet árulunk el védelmi terveinkről, annál jobb lesz a védelmi tervek végrehajtása” – folytatta az elnök. Bár nem világos, hogy Zelenszkij szerint milyen terveket tártak fel a médiának, Kijev szűkszavú volt egyes múltbeli műveleteiről – nevezetesen az orosz földön végrehajtott akciókról –, és időnként nem hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a bejelentett támadásokat. A hét elején robbanás rázta meg a krími orosz katonai támaszpontot, ami azonnali találgatásokat váltott ki ukrán csapásról. Egy ukrán tisztviselő azt állította, hogy az ő kormánya áll a támadás mögött, de Kijev hivatalosan tagadta, hogy részt vett volna benne. Moszkva azt állítja, hogy a robbanást baleset okozta. A kiszivárogtatásokkal kapcsolatos panaszai ellenére azonban a krími robbanás körüli találgatásokat részben maga Zelenszkij táplálta, aki megfogadta, hogy a robbantásról szóló jelentések után hamarosan újra meghódítja az oroszok által ellenőrzött térséget. „A Krím ukrán, és soha nem adjuk fel” – mondta újságíróknak. Kijev és Moszkva többszöri tagadása közepette továbbra is ismeretlen az ukrán hadműveletek teljes terjedelme az orosz területeken. Rejtélyes robbanások sorozata tört ki az ukrán határ mentén fekvő orosz katonai létesítményeknél, miközben a Times nemrégiben arról számolt be – meg nem nevezett katonákra és egy titkosszolgálati tisztviselőre hivatkozva –, hogy ukrán különleges műveleti csoportok tevékenykednek az országban,


A Smer–SD elnöke éles kritikával illette a kormányt, amiért az támogatja Ukrajnát a háborúban. Az Oroszország elleni szankciók leginkább a kelet-közép-európai országokat sújtják, és azok közül is Szlovákiát tekintve a legártalmasabbak – írja az Új Szó. Elég volt abból, amit Volodimir Zelenszkij művel – fejtegette az egykori kormányfő a TA3 egyik vitaműsorában. Robert Fico úgy véli, az oroszok ellen bevezetett szankciók tehetők felelőssé azért, hogy nem lesz gáz és olaj a télen, illetve az inflációnak és az egekig emelkedő áraknak is ez az oka. Vitapartnere, Boris Kellár ezzel szemben úgy vélekedett, az ország helyesen cselekszik, ha támogatja Ukrajnát. Emellett azt is szorgalmazta, hogy mielőbb befejeződjön az ország területén dúló háború.

A hazaárulással gyanúsított Petro Porosenko, egykori ukrán elnök elhagyta az országot, jelenleg épp Lengyelországban tartózkodik – közölte a Vesti ukrán hírportál, amely egy videót is közzétett a varsói repülőtérről, ahol Petro Porosenko felesége és három testőre társaságában volt látható. A felvételen az egykori elnök egy üveg pezsgővel a kezében sétál át a terminálon, a TASzSz információi szerint a képkockák hamar terjedni kezdtek a közösségi médiában. Az egykori elnök vádlott a 2014–2015-ös donbászi szénszállítások ügyében, amellyel kapcsolatban terrorizmus finanszírozása, hazaárulás és terrorszervezet létrehozása is felmerült. Ha bűnösnek találják, Petro Porosenko akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat. A nyomozás miatt a volt elnök nem hagyhatná el az országot. Májusban Petro Porosenkónak a litvániai Vilniusba kellett volna utaznia, hogy részt vegyen a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén mint az ukrán delegáció állandó tagja, ám a határon feltartóztatták, nem hagyhatta el az országot. Mindez annak ellenére történt, hogy a közlemény szerint Petro Porosenkó minden olyan formális engedéllyel rendelkezett, amellyel elhagyhatta volna az országot. A történtekről az AFP hírügynökség számolt be, amely akkor azt nem említette, hogy milyen indokkal tartóztatták fel az egykori ukrán elnököt. Megvan a kockázata annak, hogy e döntésükkel a hatóságok éppen háborús időkben hagytak fel az ellenzéki erőkkel kötött politikai tűzszünettel, holott ez az egyik tartóoszlopa az orosz agresszióval szembeni nemzeti egységnek – írta a közlemény. Az elnök egyébként jelenleg 56 éves, a jelenlegi szabályok szerint pedig nem hagyhatja el hazáját, ugyanis a 18 és 60 év közöttieknek ez meg van tiltva. Így ha nem folyna ellene eljárás, akkor is Ukrajnában kellene maradnia.

A Németországtól kapott 15 PzH2000 tarack típusú tankokból tíz üzemképtelenné vált az Ukrán Fegyveres Erők katonáinál – írja Moszkovszkij Komszomolec a Businessinsiderre hivatkozva. Mint írják, a Német Szabad Demokrata Párt védelmi kérdésekkel foglalkozó szakértője, Markus Faber az ukrán védelmi minisztérium információira hivatkozva számolt be a tankok megrongálódásáról. Szerinte ennek az az oka, hogy az ukrán erők túl intenzíven használják a tankokat, és nem a szabványnak megfelelő lövedékkel töltik őket, továbbá az ukrán katonaság sem megfelelően képzett a használatára. A jelentések ellenére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök továbbra is arra kéri nyugati partnereit, hogy támogassák fegyverekkel országát.


(vukics)
438 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page