top of page

Vukics Ferenc: Az Omicron által okozott fertőzés a Delta ellen is védelmet nyújt


Az Omicron variáns által okozott fertőzés nemcsak az Omicron, de a Delta változat ellen is védelmet nyújt – állapították meg dél-afrikai kutatók Omicron-fertőzöttek vérmintainak elemzésével A Deltánál kevésbé patogén Omicron a járvány jelenlegi szakaszában így pozitív hatással lehet a súlyos betegségek Covid-19-terhének csökkentésére. (Az ábra az Omicron fertőzöttek plazmáinak Omicron és a Delta változatok elleni közömbösítő képességét mutatja.) Ez azt is jelenti, hogy a kevésbé súlyos lefolyású omikron-fertőzés megakadályozza a delta terjedését is, ami újabb tudományos tényt mutat fel annak igazolására, hogy a jelenlegi oltási stratégiákat alapjaiban kell felülvizsgálni.

A dél-afrikai kutatók kimutatták, hogy az Omicron erősen átvihető, és nagymértékben elkerüli a védőoltás és korábbi SARS-CoV-2 fertőzés által kiváltott antitest-immunitást. Az Omicron-fertőzések gyorsan terjednek világszerte, gyakran a magas szintű Delta-fertőzések miatt. A vizsgálatokból kiderült, hogy az Omicron által kiváltott immunitás fokozza a Delta változat semlegesítő immunitását is. A vizsgálatnak korábban beoltott és be nem oltott személyeket vetettek alá, akik a SARS-CoV-2 Omicron változatával fertőződtek. Ezután a tudósok felmérték az immunrendszerükben bekövetkezett változásokat a fertőzés utáni 14. nap után. Az Omicron semlegesítésével kapcsolatos védelem ez idő alatt 14-szeresére nőtt, míg a Delta vírus elleni védelem 4,4-szeresére nőtt.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nyugati hisztériakeltés ellenére az Omicronnal fertőzött betegek csökkenthetik a Delta azon képességét, hogy újra megfertőzze az embereket. Az Omikron-fertőzés nemcsak a Delta variáns terjedését blokkolhatja, hanem feleslegessé teheti az oltásokat az egészséges populációban. Nem hiába van tehát a nagy oltakozási sietség a hatóságoknál.


 

Forrás:298 megtekintés

ความคิดเห็น


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page